بســـم الله الرحمن الرحيم

 

Tevhid Sıkıntıları Giderir

 

"Tevhid", hem düşmanlarına hem de dostlarına yardımcı olmaktadır.

Düşmanlarına gelince; onları dünya sıkıntılarından ve felaketlerinden kurtarmaktadır:

"Baksana, gemiye bindikleri zaman, dini yalnız O'na has kılarak (ihlâsla) Allah'a yalvarırlar. Fakat onları salimen karaya çıkarınca, bir bakarsın ki, (Allah'a) ortak koşmaktadırlar." (Ankebut, 56)

Dostlarına gelince; onları da hem dünya ve hem de âhiret sıkıntılarından ve felaketlerinden kurtarır. Bundan dolayıdır ki Yunus (a.s.) yardım istemiş, Allah'a yalvarmış ve Rabbi onu karanlıklardan kurtarmıştır.

Aynı şekilde peygamberlere tâbi olanlar da müşrikler tarafından dünyada iken birçok ezaya maruz kaldıklarında Rableri Teâlâ'ya yalvarmışlardır. O da onları kurtarmış ve onlara âhirette birçok nimetler hazırlamıştır.

Firavun'un boğulacağı sırada yardım istemesi olayına gelirsek; bu anda yaptığı duası kabul edilmemiştir. Çünkü sıkıştığı zaman iman edildiğinde o iman kabul edilmez. Bu aynı zamanda Allahu Teâlâ'nın ibadet hakkındaki değişmez sünnetidir.

Buna göre tevhid olmadan dünya sıkıntıları gitmez. Zaten bundan dolayıdır ki sıkıntılardan kurtulmak için okunan duada tevhid söz konusudur.

(Buhârî (6345), Müslim (2730) İbn Abbas (r.ahuma)'dan gelen yolla rivayet ermişlerdir. Rivayete göre; Allah'ın Peygamberi (sallallahu aleyhi ve sellem) sıkıntı anında şunları okurdu: "Allah'tan başka ibadete layık bir ilâh yoktur, O Azim'dir, Hâlim'dir. Allah'tan başka ibadete layık ilâh yoktur. O yüce arşın Rabbi'dir. Allah'tan başka ibadete layık ilâh yoktur. O yedi göğün ve yerin Rabbi'dir ve kerim olan arşın Rabbi'dir." Hadisin lafzı Müslim'e aittir.)

Zünnûn'un duasında da sıkıntıların sadece tevhid vesilesiyle kalkacağı söz konusudur.

(Ahmed b. Hanbel (1462) de hasen bir senetle Sa'd hadisinden rivayet etmiştir. Hadisin uzun metni için aynı yere bakınız.)

Büyük musibet ve sıkıntılara şirk girer. Bunlardan da ancak tevhid ile kurtulunur.

Kuşkusuz bu da mahlukatın Allah'tan yardım istemesi ve O'na sığınıp iltica etmesi ve O'na başvurmasıdır.

Başarı Allah'tandır.

 

İÇİNDEKİLER