ÞAFÝÝ el-UMM

TAHARE

 

MEST ÜZERiNE MESH ETMENiN HÜKMÜ

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Allah (c.c) þöyle buyurdu: "Yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -baþlarýnýza mesh edipher iki topuða kadar da ayaklarýnýzý yýkayýn." (Maide, 5/6)

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Allah (c.c)'ýn abdestte ayaklarý yýkama emrinin, her abdest alan kiþiyi kapsamasý söz konusu olduðu gibi bazýlarýný bu emrin kapsamý dýþýnda býrakmasý da ihtimal dahilindedir. Resulullah (s.a.v)'in mest üzerine mesh etmesi, taharet üzerine mestlerini giyen kiþinin ayaklarýný yýkama emrinin kapsamý dýþýnda kaldýðýný göstermiþtir.

 

Bu durum, Resulullah (s.a.v)'in bir abdestle iki namaz yahut daha fazla namaz kýlmasýnýn, namaz için kalkanlarýn abdest alma farzý bazýlarýna farzken abdesti olana farz olmadýðýna delilolduðu gibidir. Bu durumda ayaklarý mesh etmek yahut yýkamak Allah (c.c)'ýn Kitabýna ters düþmemektedir. Yahut Resulullah (s.a.v)'in sünnetinden bir sünnetinAllah (c.c)'ýn Kitabýna muhalif olmasý söz konusu deðildir.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize, Abdullah b. Nafi, Davud b. Kays'tan; o, Zeyd b. Eslem'den; o da Ata b. Yesar'dan, Usame b. Zeyd'in þöyle dediðini nakletti: Resulullah (s.a.v) beraberinde Bilal ile geldiler. Def-i hacet için gitti, sonra da abdest aldý. Yüzünü yýkadý ve sonra çýktýlar. Usame dedi ki: Ben Bilal'e þöyle sordum: "Resulullah (s.a.v) ne yaptý?" Bilal, "Def-i haceti için gitti, sonra abdest aldý; yüzünü ve ellerini yýkadý, baþýný mesh etti ve mesti üzerine mesh etti." dedi. Tahric: Buhari, vudu 1/81 no: 185; Taberi, Taharet 1/18; Müs!im, Taharet 1/211 no: 18/235

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize, Müslim b. Halid Zenci ve Abdü1mecid b. Abdulaziz Ebu Abdülhamid el-Mekki, Ýbn Cüreyc'den; o, Ýbn Þihab'dan; o, Abbad b. Ziyad'dan: Urve b. Muðire b. Þu'be, ona haber vererek Muðire b. Þu'be'ye þöyle dediðini nakletti:

Resulullah (s.a.v) ile beraber Tebük gazvesindeydim. Muðire þöyle dedi: "Resulullah (s.a.v) fecirden önce def-i hacetlerin yapýldýðý alana doðru yöneldi, ben de onun dönmesini suibriðiyle bekliyordum. Resulullah (s.a.v) geri döndüðünde ellerine ibrikten su dökmeye baþladým. O da ellerini üçer defa yýkadýktan sonra yüzünü yýkadý. Sonra cübbesinin kollarýný sývamak istediðinde cübbesinin kollarý daralýp kollarýnýn üzerini sývayamayýnca, ellerini cübbesinin içine sokarak cübbenin alt tarafýndan kollarýný çýkardý. Kollarýný dirseklerle beraber yýkadýktan sonra mestleri üzerine me sh edip abdestini tamamladý. Sonra alana döndü." Muðire dedi ki: Kendisiyle beraber alana döndüðümüzde insanlar toplanýp Abdurrahman b. Avf'ýn arkasýnda namaza durmuþlardý. Resulullah (s.a.v) onun arkasýnda insanlarla beraber namazýn son rekatýný kýldý. Abdurrahman b. Avf selam verip namazdan çýkýnca ResuluHah (s.a.v) kalkýp namazýný tamamladý. Bu durum karþýsýnda Müslümanlar korkup çok tesbihte bulundular. ResuluHah (s.a.v) namazýný bitirdikten sonra onlarýn yanýna gelerek namazý vaktinde kýldýklarýndan dolayý onlara gýpta ederek "Ýyi yaptýnýz" yahut "Doðru yaptýnýz" buyurdu. Tahric: Marife, Taharet 1/335- 336, Mest üzerine mesh etme babý; Sünen el-Kübra, Taharet 1/91 Mest üzerine mesh etme babý

 

Ýbn Þihab þöyle dedi: Bana, Ýsmail b. Muhammed b. Ebi Vakkas, Hamza b. Muðire b. Þu'be'den, Abbad'ýn naklettiði bu hadisin benzerini nakletti. Muðire þöyle dedi: "Abdurrahman'ý geciktirmek istediðimde Nebi (s.a.v.) bana, 'Onu býrak'' buyurdu." Tahric: Marife, 1/336- 337; Müslim, SaýM 1/317-318 no: 105/274; Buhari, vudu 1/79 no: 182

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bila1'in hadisinde ResuluHah (s.a.v) mesti üzerine, mukimken mesh ettiðine dair delil vardýr. çünkü (Cemel) kuyusu Medine'dedir.

Dedi ki: Kiþi seferde ve ikamette mestler üzerine mesh yapabilir.

 

KÝMLER MESH YAPAR

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize, Süfyan b. Uyeyne, Husayn, Zekeriya ve Yunus'tan; onlar, eþ-Þabi'den; o,Urve b. Muðire b. Þu'be'den o da babasýndan þöyle nakletti: "Ey AHah'ýn Resulü! Mest üzerine mesh ediyor musun?"  "Evet. Ben onlarý (mestleri) ayaklarým taharet üzereyken geçiriyorum (giyiyorum). "buyurdu. Tahric: Buhari, vudu 1/86-87 no: 206; Müslim, Taharet 1/230 no: 79/274

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer kiþinin, ayaklarýna mesti geçireceði zaman namaz kýlmak için taharet açýsýndan herhangi bir engeli yoksa bu kiþi tam taliaret üzere olduðundan mest üzerine mesh yapabilir. Kiþi abdest almayý tamamladýktan sonra mestleri giyer. Bu uygulamadan sonra, eðer abdesti bozan bir hal söz konusu olursa, artýk mest üzerine mesh edebilir.

 

Namaz kendisine helalolacak þekilde taharet üzere olmadan önce bir yahut iki ayaðýna mest giyerse o zaman mestler üzerine mesh edemez. Bunun gibi tahareti bozacak abdest bozmadan sonra da giyilen me st üzerine mesh edemez.

Eðer kiþi, abdest için yüzünü ve ellerini yýkar, sonra baþýný mesh eder, sonra iki ayaðýndan birini yýkadýktan sonra mesti yýkadýðý ayaða giyer, daha sonra da öbürünü yýkayýp mesti giyecek sýrada abdesti bozulursa tam bir taharet üzere mesti giymediðinden mest üzerine mesh edemez. çünkü ayaðýnýn birini, taharet tam hasýl olmadan mestin içine geçirdiðinden dolayý bu hüküm verilmiþ olur.

Önce ayaklarýný yýkayýp mest giydikten sonra abdest alan kiþi, mesti çýkarýp tekrar abdest alarak mesti ondan sonra giyerse, ancak o zaman namaz kýlabilir.

Kiþi abdest alýp abdestini tamamladýktan sonra ayaðýnýn birine mesti giyip diðerini mestin baldu kýsmýna sokup daha ayak kýsmý tam yerine oturmadan abdestini bozacak olursa, bu kiþi mest üzerine mesh yapamaz. çünkü bu kiþinin ayaðý mestin ayak kýsmýna henüz oturmadýðýndan mest giymiþ sayýlmaz. Bu durumda kiþi, mesti çýkarýr ve yeniden abdest alýr.

Mest, abdestte yýkanmasý gereken yerin tamamýyla beraber topuklarý da her taraftan kapatmýþsa, mest üzerine me sh etme hakký olan kiþi gibi bu kiþi de me sh edebilir. Ama topuklar yahut ayaðýn önü veya arkasý mestin kýsalýðýndan dolayý görünüyorsa yahut mestin yýrtýðýndan ve benzeri durumlardan dolayý ayak görünüyorsa, bu tarz mest giyenin me sh etme hakký yoktur.

 

Abdest yerlerinden olan ayaklarýn herhangi bir yeri, mestteki bir delikten dolayý ayaðýn alt kýsmý yahut_üzeri yahut kenarý yahut yukarý topuða doðru görünüyorsa, bu tarz mest giy en kiþi mesh yapamaz. çünkü mesh, ayaklarý mest ile kapanan kiþi için ruhsattýr. Eðer giyilen mestten

rahatlýkla ayak görünüyorsa, söz konusu ayaklar kapanmamýþ hükmündedir. Ayaklardan açýkça görünen ve yýkanmasý farz olan kýsmýn yýkanmamasý caiz olmaz. Ayaðýn bir kýsmýnýn yýkanmasýnýn gereklilik haline gelmesiyle, ayaðýn tamamýnýn yýkanmasý bir gereklilik haline gelir.

Eðer giyilen mestin içindeki çorap mestin yýrtýðýndan görünüyorsa, bu mestin üzerine mesh yapýlmaz. çünkü mest, çorap gibi deðildir. Eðer çorap, mest olmadan giyilecek olsa ayaðýn bir kýsmý gözükür/yani mest tüm ayaðý kapatmamýþ olur.

Dedi ki: Mestin üzerinden yahut alt kýsmýndan ayak gözükmeyecek kadar sökülecek olursa mesh için bir zararý olmaz. Çünkü sökülen yerle beraber tamamý mesttir. Lakin çorap, mest sayýlmaz. Meste yapýþtýrýlan her neyse mest hükmündedir. Eðer kiþi abdest alýp yýrtýk bir mest giydikten sonra yýrtýk mestin üzerine saðlam bir mest giyerse me sh yapabilir. Ama ilk giydiði mestin saðlam olmasý halinde baþkasýna ihtiyaç duymadan onun üzerine mesh yapabilir.

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer mestte çakýl ve benzerlerinden dolayý delinme ve benzeri bir açýlma meydana gelmiþse, üzerine mesh edilen mest gerek tabanlý olsun gerekse sade olsun malum olan mesttir.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Açýlan o mestin yerine baþka bir mest giyerse onun yerini tutmuþ olur ve üzerine mesh eder.

Mestler, koyun derisinden ziyade sýðýr derisinden yahut deve derisinden yahut ahþaptan olabilir.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer me st kýldan yahut kumaþtan yahut yýlan derisinden yapýlmýþsa, tabanIarý deriden yahut ahþaptan yahut üzerine yüründüðünde yýpranan türdense mest hükmünde deðerlendirilmez. Tabaný dýþýnda kalan ve abdest yerlerini örten yerlerin de ince ve þeffaf olmayýp kalýn olmasý gerekir. Eðer mest bu þartlarý taþýyan cinstense üzerine mesh yapýlýr.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mest, tabanlý olup abdestte ayaðýn yýkanmasý gereken yerleri de ayaðý göstermeyecek þekilde kalýn olursa abdest yerlerinin dýþýnda kalan yerlerde þeffaf olmasý halinde mahzuru yoktur. çünkü ab de st yerlerinin dýþýnda kalan kýsým þeffaf olmayýp da hiçbir þeyolmasa bile zararý olmaz. Bununla beraber abdest yerlerinin az bir kýsmýnda þeffaf bir þeyolmasý halinde gene mesh yapabilir. Mestin yerini tutacak türden çorap giymiþse çorapIarýn üzerine mesh yapabilir. Sonra onlarýn üzerine mest giyer yahut ayaðýnda mest varken onlarý mestin üzerine giyer yahut mesti koruyan ayakkabý giyerse, ayaðýyla temasý olun mest üzerine mesh yapmasý gerekir. Sonradan mestin üzerine giydiði nesnelerin üzerine meshi iade etmesine gerek yoktur.

Kiþi abdest alýp tahareti tamamladýktan sonra mesti yahut mestin yerini tutacak nesneyi giydikten sonra mesti koruyan ayakkabýyý giyer, sonra abdestini bozarsa abdestini yeniden almak istediðinde mesti korumak için giydiði ayakkabýnýn üzerine mesh edemez. Abdest için ayakkabýlarýný çýkarýp ayaklarýyla temasý olan mestlerin üzerine me sh ettikten sonra eðer isterse tekrar mestin üzerine ayakkabýlarýný giyer. Ayaklarýnda mest olmadan da mesti korumak maksadýyla giyilen ayakkabýnýn üzerine mesh eden kiþinin meshi geçerli olmayacaðý gibi namazý da geçerli sayýlmaz.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mestin yerini tutmayacak çorap giyse ve onun üzerine mest giyse mestin üzerine mesh eder. çünkü abdestte ayaklarýn yerini mestten baþka bir þey tutmaz. Ayaklarýný bezlerle sardýktan sonra mest giyse gene mestin üzerine mesh eder. Bazen mest, ayaklarda yaralanmaya ve benzeri þeylere sebep olabilir. Bu durum meydana gelmesin diye mestin içine onun yerini tutmayacak tarzdan çorap giyilmesinde sakýnca yoktur.

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mest necis ise yahut bir kýsmýnda necaset varsa onunla namaz caiz olmaz. Domuz ve köpek dýþýnda kalan ölmüþ hayvanlarýn derisinden olan ve tabaklanma yoluyla üzerinde kýl kalmayan mest1erle namaz kýlmak caizdir. Tabaklanmasýna raðmen üzerlerinde kýlolan ölü hayvanlarýn derilerinden yapýlmýþ olan mestlerle namaz kýlmak caiz deðildir. çünkü kýllar, tabaklanmasýna raðmen temizlenmezler. Tabaklanmamýþ ölü hayvanlarýn derilerinden olan mestlerle namaz kýlmak caiz deðildir. Tabaklanmamasýna raðmen temiz ve eti yenen hayvanlarýn derilerinden olan mestlerle namaz kýlmak caizdir. (Usulüne uygun kesilmesi þartýyla)

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Abdesti olan kiþinin mest üzerine me sh yapmasý caizdir. Gusül gerektiren bir durum meydana geldiðinde, me st çýkarýlýp vücudun tamamýnýn suyla yýkanmasý gerekir. Keza def-i hacet sonrasý taþ kullanýmý istinca için yeterli olsa da gusül gerekirse istinca yerlerinin de yýkanmasý gerekir. Çünkü söz konusu yerler de vücudun zahir yerlerindendir.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mestin içindeki ayaklarda kanama olursa yahut onlara necaset temas ederse, mesti çýkarýp ayaklarý yýkamak gerekir. Çünkü mesh, abdest için bir taharet olup necaseti temizleyen taharet deðildir.

 

MEST ÜZERiNE MESH ETME MÜDDETÝ

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize Abdulvahhab b.

Abdülmecid, Muhacirlerden Ebu Mahled'den; o, Abdurrahman b. Ebi Bekre'den; o da babasýndan; Resulullah (s.a.v)'in seferde olan kiþi için üç gün geceleriyle beraber, ikamette olan kiþi için de bir gün gecesiyle beraber mest üzerine mesh etmeye ruhsat verdiðini haber verdi. Tahric: Marife, Taharet 1/341; ibn Mace, Taharet 1/184; ibn Hibban rivayetiyle, no: 1313-1318

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Taharetini/abdest almayý tamamladýktan sonra mestlerini giyen kiþinin mesh etme hakký vardýr.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize Ýbn Uyeyne, Asým b. Behdele'den, o, Zirr b. Hubeyþ'in, 'Safvan b. Assal'ýn yanýna geldiðimde bana seni buraya getiren nedir?'' dedi. Ve þöyle aktardý.

 

Ben (Zirr b. Hubeyþ) de; 'Ýlim öðrenme arzusu!' dedim. Dedi ki: Muhakkak ki melekler, ilim talep eden kiþinin ilim talebinden dolayý rahmet kanatlarýný ona gererler. Sonra ona: Def-i hacetten sonra mest üzerine mesh etme meselesiyle alakalý olarak içimde tereddütler yaþadým. Sen de ResuluHah (s.a.v)'in ashabýndan bir kiþiydin, onun için sana bu konuyla alakalý olarak sormaya geldim. Sen bu meseleyle ilgili olarak ResuluHah (s.a.v)'den bir þeyler duydun mu?' dedim.

'Evet, duydum. Seferiyken cünüplük halinin dýþýnda, def-i hacetten yahutuykudansonramestlerimizi üç güngeceleriy le beraber çýkarmamamýzý ResuluHah (s.a.v) bize emrederdi.' dedi." Tahric: Tirmizi, Taharet 1/159 no: 96; Nesai, Taharet 1/71 no: 126; ibn Mace, Taharet 1/161 no: 62

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Kiþi namaz için taharet

üzereyken giydiði mestleriyle namazýný kýlar. Abdesti bozucu bir durum hasýl olduðunda abdestinin bozulduðu vakti bilir. Eðer bu kiþi, mukim ise abdestinin bozulduðu vakitte baþlamak üzere, bir gün ve gecesi süresince mest üzerine mesh eder. Ve bu süreyi aþmaz. Kiþi seferiyse abdesti bozulduðu vakitten itibaren, üç gün ve geceleri süresince me st üzerine mesh eder. O da bu süreyi aþmaz.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Kiþinin, abdest alýp mestlerini giydikten sonra güneþin zevalinden önce abdesti bozulursa; abdest alýr ve mestlerin üzerini mesh ederse bu mesh ile; öðle, ikindi, akþam, yatsý ve sabah -abdesti bozulmadýðý sürece- namazlarýný kýlar. Eðer abdesti bozulduysa mesti giydiðinden abdesti bozduðu zamana kadar mest üzerine mesh etmeye devam edebilir. Söz konusu süre de bir gün ve gecesine denk gelen süredir.

Kiþi mestini giydikten sonra me sh etme vakti dolarsa abdesti bozan herhangi bir þey kendisinden sadýr olmasa bile mesh müddeti dolmuþ ~ayýlýr. Artýk abdest için mest1erini çýkarýp abdestini yeniden alýrsa abdest1i olur. Bundan sonra mestlerini giyer ve mesh etme müddeti boyunca mesh edebilir. Tekrar mesh süresi, abdest bozucu bir iþ iþlemese de vaktin dolmasýyla tamamlanmýþ sayýlýr.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer kiþi zevalden sonra abdestini bozarsa (abdest alarak mest üzerine mesh ederse) ve öðle, ikindi, akþam, yatsý ve sabah namazýný kýlar; öðle namazýný da mest giydikten sonra ilk abdestini bozduðu vakitten önce baþlayýp bitirirse namazý geçerli sayýlýr. Ama öðle namazýný, hades ettiði/ilk abdest bozduðu vakit gelinceye kadar ertelerse bu namazýný mest üzerine mesh ederek kýlamaz.

Yahut hades ettiði/ilk abdest bozduðu vakit gelmeden baþladýðý namazýný bitirmeden hades ettiði/ilk abdest bozduðu vaktin girmesiyle beraber mesh bozulmuþ olacaðý için kýlmakta olduðu namaz bozulur. Bu kiþi, mestlerini çýkardýktan sonra abdestini alýr ve yeniden aldýðý abdestle namazýný kýlar. Bu durum; taharet üzere giydiði mestleri, abdestini bozup me sh müddeti tamamlanmakla beraber tekrarlanýr.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Yukarýda anlatýlanýn aynýsý seferiyken de geçerli olup üç gün ve gecelerinde de uygular. Üçüncü gün ilk abdest bozduðu vakte kadar me sh etmeye devam edebilir. Ýzah ettiðimiz þekil üzere mukim olan kiþi, mesti bir giymeyle beþ yahut altý vakit namaz kýlar. Sefer! olan kiþi de mesti bir giymeyle on beþ yahut on altý vakit namaz kýlabilir.

Eðer bu namazlarý cem etmeden kýlacak olursa: Seferde ikindi namazýný öðle vaktinde cem edip ikindi vaktinde hades eden/abdestini bozan kiþi, hades ettiði/abdestini bozduðu vaktin gelmesiyle mesh müddeti dolacaðý için on beþ vakit namazý me sh ile kýlmýþ olur.

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mukim olan kiþi, zeval vaktinde mestlerini giyer, mesh eder ve öðle namazýný kýldýktan sonra sefere çýkarsa bir gün ile gecesini tamamlar ve bu süreyi aþmadan mesh müddeti dolmuþ olur. çünkü asli taharet süresi dolduðu için bir gün ile gecesini aþma hakký yoktur.

Mukimken mesh edip sefere çýktýktan Sonra namaz kýlan kiþinin durumu da aynýdýr. Bu kiþinin de mukim kiþinin mesh müddeti olan bir gün ile gecesi olan süre kadar me sh yapma hakký vardýr. Bu kiþi sanki mukimmiþ gibi namaz kýlmýþ kabul edilir.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer kiþinin mukimken abdesti bozulur, ama sefere çýktýktan Sonra me sh etmeye baþlarsa (abdestini aldýktan Sonra); bu kiþinin, seferinin mesh müddeti olan üç gün ile gecelerini mesh etme hakký vardýr.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mukimken mesh etmeye baþlayan kiþi, abdest bozmadan sefere çýkar, Sonra da mesh etmeye baþlarsa, bu kiþi, sadece mukim gibi bir gün ile gecesini mesh edebilir.

Çünkü mukimken taharet üzere mesh etmiþ olmasý bir mana ifade etmemektedir. Birinci mesh etme gibi Sonraki mesh etmelerin, temizleme haklarý yoksa bu mesh etme fiilinin bir geçerliliði yoktur. [Yani; mestlerin üzerini mesh etmeye baþlamasýyla mesh etme zamaný baþlar.]

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Kiþi seferdeyken mesh edip bu mesh ile bir veya birden fazla namaz kýldýktan Sonra bir þehre dört gün ikamet etmek için gelir. Dört gün ikamet etmeye niyet ettiði bu yerde mesh ettikten Sonra seferde me sh etmeye baþladýðý meshe devam etmeyip mukim kiþinin müddeti olan bir gün ile gecesini mesh eder. Bu süreyi aþma hakký da yoktur.

Çünkü seferde bu müddeti tamamlama hakký varken seferi olma halinden çýkýp mukim olma durumuna girmesiyle me sh müddeti de onunla beraber deðiþmiþtir. [Þafii mezhebinde seferilik üç gündür.]

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Kiþi seferdeyken bir gün yahut bir günden daha fazla bir zaman kaldýktan Sonra mukim olsa yahut bir þehre geldikten sonra mestlerini çýkarsa, abdest almaktan baþka bir uygulama hakký kalmamýþtýr. Yahut seferiyken bir gün ile gecesini mesh etme ile tamamladýktan sonraki vakitte, namaza baþladýktan sonra henüz namazýný tamamlamadan mukim olmak için niyet ederse namazý fasid olur. Bu kiþi önce abdest alýr, sonra namazýný kýlar.

Sefere çýkan ve mukimken mi, seferdeyken mi me sh ettiðini tayin edemeyen kiþi, nerede meshettiðini netleþtiremiyorsalþüphesi devam ediyorsa bir gün ile gecesini mesh eder. Bu kiþi, bir gün ile gecesini mesh ederek namazlarýný kýldýktan sonra, seferdeyken mesh ettiðini netleþtirirse üç gün ile gecelerini me sh edip namazlarýný kýlabilir. [Þüpheli durumda mukim hükmüne tabi olur.]

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Seferde mi, yoksa mukimken mi mesh ettiðini tayin edemeyen kiþi, seferiyken bir gün ile gecesinden daha fazla bir zaman mesh ederek namazýný kýldýktan sonra, mukimken mesh ettiðini netleþtirirse; bir gün ile gecesini aþan süre içinde kýlmýþ olduðu tüm namazlarý iade eder.

Çünkü bir gün ile gecesini aþan zaman içinde kýlmýþ olduðu namazlarý taharet üzere kýlmamýþtýr. Ama mesh taharetinin devam ettiðine kanaat getirirse abdesti iade etmeden mesh müddeti olan üç gün ile gecelerini mesh ederek tamamlar.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mukim olan, eðer ilk mesh ettiði vakitle ilgili olarak þüpheye düþer ve bir gün ile gecesini tamamlayýp tamamlamadýðýný tayin edemezse, mestini çýkarýr ve abdest alýr. Eðer kiþi mesh ile üç vakit namaz kýldýðýný bilip dördüncüsü hususunda þüpheye düþerse (tam bir netlik üzere deðilse), bu durumda dördüncüsünü de mesh ile kýldýðýný saymasýndan baþka çaresi yoktur.

Bunu bu þekilde yapmasýnýn sebebi, mesh edip etmediði þüphesine düþtüðü bir mesh ile namaz kýlmamasý içindir. Ve dördüncü namazý kýldýðýna dair kesin bir netliðe ulaþmadan terk etme hakký da yoktur.

 

MEST'ÝN MESHÝNÝ BOZAN HUSUSLAR

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Kiþi ayaðýna giydiði mesti ayaðýndan çýkarmadýðý süre zarfýnda ve mesh müddeti içindeyse mesh etme hakký devam eder. Eðer ayaðýna giydiði mesti mesh ettikten sonra bir yahut iki ayaðýndan çýkaracak olursa, meshi bozulduðu için yeniden abdest almasý gerekir. Abdestten sonra mestlerini giyer, sonra da ayaðýnda mest varken abdestini bozacak olursa me sh edebilir.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mest ayaðýndayken mestin içinden ayaðý yahut ayaðýnýn bir kýsmý dýþarý çýkarsa veya ayaðýndaki abdest yerlerinden bir kýsmý gözükürse mesh bozulur. Ayaðýný mestin ayak kýsmýndan kaydýrýr, ama topuk kýsmýndan çýkarmaz ve ayaðýn abdestte yýkanmasý gereken hiçbir yeri de mestten dýþarý çýkmazsa abdest almasý gerekmezse de ben böyle durumda abdest almayý müstehab sayarým.

 

Dedi ki: Mest ayaðýndayken yýrtýlýr ve ayaðýn abdest yerlerinden bir kýsmý gözükürse mesh bozulur.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Mest ayaðýndayken yýrtýlýr ve mestin içine giyilen çorabýn inceliðinden dolayý ayaðýn abdest yerleri gözükürse, ayak çýplak gözükmüþ gibi sayýldýðýndan me sh bozulur.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer mestte yýrtýk varsa ve bu yýrtýklar abdest yerlerinden yukarý yerde bulunuyorlarsa bir beis yoktur. çünkü mestte bulunan bu yýrtýklarýn yeri hiç olmayýp mest giyildikten sonra mesh yapýlsa da bir zararý olmaz.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer yýrtýk, ayaðýn abdest kýsmýnýn üzerindeyse ve ondan ayak gözükecek kadar geniþliði bulunuyorsa, bu mestin üzerine mesh yapýlamaz. Ama yýrtýk geniþ olmayýp ondan ayak gözükmüyorsa, yýrtýk açýlýp kapanan tarzdan bir yýrtýk olsa da üzerine mesh yapýlmasýnda sakýnca yoktur.

 

Ýmam Þafi! (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer yýrtýk yeri açýlýrsa me sh bozulur. Çünkü yýrtýk yeri, yýrtýk açýldýðýnda ondan ayak gözükmezse de yürüyüp hareket edince açýlýr ve ayak gözükür.

 

Ýmam Þafiý (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Eðer yýrtýk, abdest yerlerinden yukarý yerde bulunsa ve bunlarda açýlma meydana gelse de bir zararý olmaz. Çünkü söz konusu yer hiç olmadan da mest giyilip üzerine me sh yapýlabilir.

 

Sonraki için týkla:

 

GUSLÜ GEREKTÝREN VE GEREKTÝRMEYEN HALLER

⚠ Hata Bildir