ÞAFÝÝ el-UMM

BAYRAMLAR

 

ÝKÝ HUTBEYÝ AYIRMAK

 

Bize Rebi' anlattý, ona Þafii, ona Ýbrahim b. Muhammed, ona Abdurrahman b. Muhammed b. Abdullah, ona Ýbrahim b. Abdullah, ona Ubeydullah b. Abdullah b. Utbe þöyle rivayet etmiþtir: "Sünnet, imanýýn bayram namazlarýnda iki hutbeyi birbirinden ayýrmak þeklindedir. Yani iki hutbe arasýnda oturulmasýdýr. " Tahric: Marife, 3/49.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Ayný durum istiska (yaðmur duasý), küsuf (güneþ tutulmasý), hac hutbeleri ve Cuma hutbelerinde de geçerlidir.

 

Saydýðým bu hutbelerin tümÜnde imam minbere çýkýnca cemaate selam verir, cemaat de onun selamýný alýr. ÇÜnkü imam cemaate göre yukandadýr. Sonra minbere çýkýnca kýsa bir sÜre oturur, týpký imamýn Cuma günÜ ezaný dinlemek için oturmasý gibi ... Sonra ayaða kalkar ve hutbeyi irad eder. Sonra birinci hutbenin ardýndan benzerlerinden daha kýsa süreli olacak þekilde oturur, sonra kalkar ve hutbesini irad eder, ardýndan minberden iner.

Dolayýsýyla söylediðim hususlar açýsýndan bÜtün hutbeler aynýdýr.

Önemli olan, imamýn sözlerinin baþýnda ve sonunda Resulullah'a -anam babam ona feda olsun- saHit ve selam getirmeyi terk etmemesidir.

Ýmam minber Üzerinde hutbeyi irad eder. Bir binanýn Üzerinde, yiiksekçe bir yerde, dÜz bir yerde veya binek sýrtýnda hutbe okuyabilir. BÜtün bunlar geniþliktir.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Ýmam Cuma hutbesi dýþýndaki bir hutbede hutbe irad ederse, diðer hutbeyi veya bu hususta emrettiðim þeylerden birini terk ederse, yeniden hutbe okumasý gerekmez, sadece yanlýþ yapmýþ olur. Ama Cuma hutbesi bu hususta farklýdýr. Eðer imam Cuma hutbesini terk ederse namazý dört rekelt öðlen namazý olarak kýlmak zorundadýr. Cuma namazý, hutbeyle beraber farz kýlýnmýþtýr. Eðer öyle olmasa dört rekelt öðlen namazý kýlýnýr. Cuma namazý dýþýndakiler, baþka bir farzýn yerine geçmezler.

 

Sonraki için týkla:

 

BAYRAM NAMAZI HUTBELERÝNDE TEKBÝR GETÝRMEK

⚠ Hata Bildir