ÞAFÝÝ el-UMM

CUMA

 

ÝNSANLARIN ÜZERÝNE BASARAK ÖNE GEÇMEYE ÇALIÞMAK

 

imam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bana göre Cuma günü imamýn mescide girmesinden önce ve sonra insanlarýn omuzlarýna basarak ön saflarda yer almaya çalýþmak mekruhtur. Çünkü bu davranýþ insanlarý rahatsýz eder. Ayrýca edebe de aykýrýdýr. Bu yüzden Cuma namazýna katýlacak kiþinin erken gitmesi bence müstehaptýr. Erken gitmenin fazileti de bilinmektedir.

 

Hasan-ý Basri'den mürselolarak þöyle rivayet edilmiþtir: Resulullah (s.a.v), bir adamýn mescidde insanlarýn omuzlarýna basarak öne geçmeye çalýþtýðýný görünce þöyle dedi: "Daha þimdi geliyorsun bir de insanlarý rahatsýz ediyorsun! " Tahric: Abdurrezzak/3/240.

 

Ebu Hureyre yoluyla Resulullah (s.a.v)'in þöyle buyurduðu rivayet edilmiþtir: "Bana þu kadar mal mülk verseler de Cuma namazýný terk etmeyi istemem. Ýnsanlarýn omuzlarýna basarak öne geçmektense yakýcý güneþin altýnda Cuma namazýný kýlmayý yeðlerim. " Tahric: Tirmiziý 1/110.

 

Mescidin giriþinde yýðýlma olmuþsa ve onlarýn önünde de boþ bir alan varsa, bir kimsenin bir iki kiþiyi geçip ön safta yer almaya çalýþmasýný yerinde bir davranýþ olarak görebilirim. Ama omuzlarýna basarak geçtiði kiþilerin sayýsý çok olmamalýdýr. Böyle bir durumu uygun görmem. Fakat bir kimse Cuma namazýný kýlacaðý yere ulaþmak için birkaç kiþiyi geçmek zorundaysa -Allah'ýn izniyle- bunun bir sakýncasýnýn olmadýðýný düþünüyorum. Þayet bir yerde beklediði zaman namaz kýlýnmaya baþlarken önü açýlýp namaza durabileceði bir yer bulma imkaný varsa insanlarýn omuzlarýna basarak öne geçmeye çalýþmayý mekruh görürüm. Buna raðmen bir kimse bu mekruhu iþlerse namazý iade etmesi gerekmez. Þayet kalabalýk, Cuma namazýný kýldýracak imamýn mihraba girmesini engelliyorsa, bu takdirde bazý kimselerin üzerinden atlayarak öne geçmesini mekruh saymam, insanlarýn ona yer açmasýný da. Cemaat için mekruh olanlar, bu takdirde imam için mekruh olmaz. Çünkü hutbe okuyacaðý ve namazý kýldýracaðý yere ulaþmasý zorunludur.

 

Sonraki için týkla:

 

CUMA GÜNÜ MESCÝD'DE UYUKLAMAK

⚠ Hata Bildir