ÞAFÝÝ el-UMM

HAC

 

ÝHRAMA GÝRÝP TELBÝYE GETÝRECEÐi VAKÝT HAC YA DA UMREYÝ ÝSMEN ZÝKRETMELi MÝ YOKSA NÝYET ÝKÝSÝNDEN BÝRÝSÝ ÝÇÝN YETERLÝ MÝ?

 

Bize, er-Rebi' haber verip dedi ki: Þafii (Allah'ýn rahmeti ona) dedi ki: Nebi (s.a.v.)'tan diye, naklettiðimiz hadislerde, telbiye eden kimsenin, niyetinin ne için ihrama girdiðini açýklamasýna gerek býrakmayacak þekilde yeterli olduðuna delil bulunmaktadýr. Nitekim namaz kýlan kimsenin namazýnýn; farz, nafýle yahut adak olmasýna dair niyeti gibi, hangi ihram için niyet etmiþ ise, ayrýca ne için niyet ettiðini izhar etmesine gerek býrakmaz. Oruç tutanýn niyeti de böyledir. Ayný þekilde kendisinden baþkasý adýna hac ya da umre yapacak olursa, onun niyeti, bu haccýnýn baþkasý adýna olduðunu ismen zikretmesine ihtiyaç býrakmaz.

 

[1092] Þafii (Allah ondan razý olsun) dedi ki: Bize Ýbrahim b. Muhammed, Said b. Abdurrahman'dan haber verdiðine göre, Cabir b. Abdullah dedi ki: Rasulullah (s.a.v.) ihrama girip telbiye ettiði esnada hiçbir zaman ne hac ne de umrenin adýný verdi.

 

Þafii (Allah'ýn rahmeti ona) dedi ki: Bununla birlikte ihrama giren kiþi ismen söylese bunu da mekruh görmem. Eðer böyle bir sünnet olsaydý Rasulullah (s.a.v.) yahut ondan sonrakiler onu ismen zikrederlerdi.

 

Ýhrama giren bir kimse, hac etmek istemekle birlikte ''...'' bir hac ve bir umre yapmak üzere emrine uydum, geldim" dese, Ýfrat haccýna niyet etmiþ olur. Eðer bunu söylerken kastý umre yapmak ise, umreci olur. Eðer hac etmek istediði halde umre adýný verirse, bu hac olur. Þayet kýran haccý yapmak isterse ve umre adýný verirse; Kýran haccý olur. Çünkü niyeti ile beraber açýktan telbiye getirecek olursa, -onun durumu- niyetine baðlýdýr. Þayet bir niyeti yoksa lafzý ile zikrettiðinden fazlasýný yerine getirmesi gerekmez. Çünkü bu katýksýz Allah için ihlasla yapýlan bir ameldir. Ademoðullarýndan yahut baþkalarýndan hiçbir kimsenin onda herhangi bir payý yoktur. Bu sebeple bu hususta onun niyeti deðil de sözü ile açýkça söylediði dikkate alýnýr.

 

Hac etmeyi de umre yapmayý da istemeyen bir adam, telbiye getirecek olursa, ne hacý olur ne de umreci. Týpký namaz kýlmak istemeyen bir kimsenin Allahu ekber diyerek tekbir getirmesi halinde namaza baþlamýþ olmayacaðý gibi. Eðer oruç tutmak istemeyip sahur yese de oruca baþlamýþ olmaz. Ayný þekilde tam bir gün yemek yemediði halde oruç niyeti de yoksa oruç tutan bir kiþi olmaz.

 

[1093] Rivayete göre, Abdullah b. Mesud, sahil tarafýnda telbiye getirmiþ ihramlý bir kafýle görmüþ. Ýbn Mesud ise Küfe'ye girerken telbiye getirmiþti. Telbiye ise aziz ve celil Allah'ýn anýlmasý demek olup herhangi bir kimseye söylemesi için zorluk çýkarýlmadýðý gibi eðer bir kimse ihrama niyet etmemiþ ise, ihrama girmesi için kimseye de telbiye getirmesi vacip kabul edilmez.

 

Sonraki için týkla:

 

TELBÝYE NASIL OLUR

⚠ Hata Bildir