ÞAFÝÝ el-UMM

HAC

 

BÝTLERÝ ÖLDÜRMEK

 

[1292] Bize Süfyan, Ýbn Ebu Necih'ten þöyle dediðini haber verdi: Meymun b. Mihman'ý þöyle derken dinledim: Ýbn Abbas'ýn yanýndaydým, bir adam ona þu soruyu sordu: Bir bit yakalayýp onu bir kenara attým sonra onu aradýmsa da bulamadým. Ýbn Abbas ona: Bu arkasýna düþülmeyen, aranmayan bir yitiktir, dedi.

 

Þafii dedi ki: Ýhramlýlar arasýndan bedeni üzerinde görülen bir bit öldüren yahut onu bir kenara atan ya da ihramlý deðilken bitleri öldüren bir kimseye, fidye düþmez. Çünkü bit bir av deðildir. Avlanan bir hayvan olsa dahi yenilmez. Bu sebeple fidyesi verilmez. O (etinin yenilmemesi itibariyle) insan gibidir. Av türünden deðildir.

Ancak biz þunu söyledik: Biti baþýndan çýkartýp onu öldürse yahut atsa, bir lokma fidye verir. Bununla birlikte fidye olarak verdiði her bir þeyondan daha deðerlidir. Eðer bizler: Onu baþýndan çýkartýp öldürse yahut atsa, fidyesini öder, deðiþimizin sebebi; bunun rahatsýzlýk bir þeyi gidermeye benzemesinden dolayýdýr. Ýþte bundan dolayý biz de bunu týrnaðýn ve saçýn kesilmesi gibi mekruh gördük.

 

Þafii dedi ki: Bit sirkesi ise, öldürülmesini mekruh gördüðüm hallerde bitin kendisi gibidir. Bununla birlikte (öldürülmesi) caiz de görülmüþtür.

 

Sonraki için týkla:

 

ÝHRAMLI KÝMSENÝN KÜÇÜK YAHUT (YARATILIÞ ÝTÝBARÝYLE) EKSÝK AV HAYVANINI ÖLDÜRMESÝ

⚠ Hata Bildir