Müsned-i

HARİS

Vasiyetler

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Vasiyetler

 

*********************

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Vasiyeti

*********************

 

462- Abdullah bin Samİt'in rivayet ettiğine göre Ebu Zerr şöyle dedi: "Dostum (Resulullah) bana yedi şeyi; (dünyalık olarak) kendimden daha aşağı seviyede olanlara bakıp benden daha iyi durumda olanlara bakmamamı, fakirleri sevip onlara yakın olmamı, acı da olsa doğruyu söylememi, hiç kimseden asla bir şey istemememi, bana sırtlarını dönseler bile akrabayla ilişkiyi kesmememi, Allah yolunda kınayanın kınamasından korkmamamı ve 'La havle ve la kuvvete illa billah' sözünü çok söylememi tavsiye etti."

 

 

463- Ebu Zerr'in şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Sevdiğim (as), bana şu beş şeyi; fakirlere merhamet edip onlarla oturmayı, (dünyalık işlerde) kendimden daha iyi durumda olanlara değil daha aşağı seviyede olanlara bakmamı, bana sırtlarını dönseler bile akrabayla ilişkiyi kesmememi ve 'La havle ve la kuvvete illa billah' sözünü söylememi emretti."

 

 

 

*********************

Huzeyfe'nin Vasiyeti

*********************

 

464- Ebu Mes'ud'un azatlısı Halid bin Sa'd'ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: Ebu Mes'ud, hasta döşeğinde yatan Huzeyfe'nin yanına girdi. Ebu Mes'ud, onu kendine yaslayarak: "Bize vasiyet et" dedi. O da: "Asıl dalalet, daha evvel çirkin gördüğünü hoş görmen, hoş gördüğünü çirkin görmendir. Sakın Allah'ın dini hakkında kıvırma (renk değiştirme)" dedi.

 

 

 

*********************

Kays bin Asım'ın Vasiyeti

*********************

 

465- Kays bin Asım el-Minkarı'nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: ''Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni gördüğünde: ''Bu, bedevilerin efendisidir" buyurdu. Ona selam verdim, ardından: ''Ey Allah'ın Rasulü! Kendisiyle kalabalık olan çoluk-çocuğumu geçindirdiğim ve her gelen misafire hizmet ve ikram edecek kadar olan mal miktarı, yani benim üzerimde yükümlülük ve sorumluluk bırakmayan mal hangisidir?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"Sayısı kırk olan mal ne güzeldir! Bunun en fazlası, altmış tane olanıdır. Yüzlercesine sahip olana yazıklar olsun! Yüzlercesine sahip olana yazıklar olsun! Ancak darlıkta da bollukta da malında Allah'ın hakkını (zekatı) veren, erkeğini üzerine salan, sütü bolalanı hibe eden, binek olarak ödünç veren, malının değerlisini veren, semizini boğazlayan, kanaatkar dilenciye de dilenmeyen fakire de yediren bunun dışındadır." Ben: "Ey Allah'ın Rasulü! Bunlar ne değerli ahlaki erdemlerdir ve ne güzeldir! Ancak korkarım ki, develerimin çokluğundan benim bulunduğum vadiye(başkası) sığmaz" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

"Sen menıha (devenin sütü ve yavrusunu başkasına vermek) konusunda ne yapıyorsun?" diye sordu. "Develer sabahtan çıkıyor. İnsanlar da çıkıyorlar. Kim hangi devenin başından tutmuşsa, onu alıp gidiyor" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Kays! Kendi malını mı daha çok seversin, yoksa elinin altında sorumlu olduğun kimselerin malını mı?" diye sordu. "Elbette kendi malımı" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Senin malından yalnız yiyip tükettiğin, giyip eskittiğin veya verip gönderdiğin sana aittir. Geri kalanı ise mirasçılarınındır" buyurdu. "Ey Allah'ın Rasulü! -Madem öyle, vallahi eğer malım kalırsa, pahalısından az bırakacağım" dedim. Hasan dedi ki: "Allah rahmet eylesin! Öyle de yaptı."

 

Kays'ın ölüm vakti gelince, oğullarını toplayıp onlara şöyle dedi: "Evlatlarım! Beni iyi dinleyin! Daha sonra böyle bir nasihat işitemeyeceksiniz. Ben öldüğümde en büyüğünüzü lider edinin. Sakın en küçüğünüzü lider edinmeyin, aksi halde insanların diline düşersiniz. Malınızı iyi değerlendirin. Malın iyi değerlendirilmesi ve bulunması, cömert kişi için bir zarurettir. Ne kadar olursa olsun cimriden de istenmesi ağırdır.

Dilenmekten sakının. Bir insan başkalarından isteyince, mutlaka kazancından kaybeder. Kefenimi, namaz kılıp oruç tuttuğum elbiseden yapın. Sakın arkamdan feryat etmeyin. Çünkü ben, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasakladığını işittim. Beni, kimsenin bilmediği bir yere defnedin. Çünkü benimle Bekr bin Vail arasında cahiliye zamanında cinayet ve yaralamalar olmuştu. Kabrimi kazıp cesedime bir zarar vermeleri karşısında sizlerin de buna karşılık dininizi (ve dünyanızı mahvedecek) fiillerde bulunmanızdan endişe ediyorum." Hasan dedi ki: "O, çocuklarına hem yaşarken ve hem de ölürken nasihatta bulundu."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Köle Azat Etme

 

 

 

 

 

 

 

⚠ Hata Bildir