MUÐNݒL-MUHTAC

CENAZELER / DEFÝN SONRASI

 

B. ÖLÜ iÇiN AÐLAMAK VE AÐIT YAKMAK

 

Kiþinin ölümünden önce ve ölümünden sonra aðlamak caizdir.

 

Ölen kiþinin iyiliklerini sayýp dökerek aðýt yakmak, göðsüne vurmak [yaka paça yýrtmakl vb. þekillerde aðýt yakýp sýzlanmak haramdýr.

 

A. AÐLAMAK

B. AÐIT YAKMA, FERYAT ETME, OÖVÜNME

 

A. AÐLAMAK

 

Kiþinin ölümünden önce ve ölümünden sonra aðlamak caizdir.

 

aa. Birinin ölümünden önce aðlamak

 

Kiþinin ölümünden önce aðlamanýn caiz olduðu konusunda icma vardýr. Ancak ölmesi yakýn olan kiþinin yanýnda bunu yapmamak daha iyidir.

 

Nevevi' er-Ravda'da -týpký Aslü'r-Ravda'da denildiði gibi- "kiþinin ölümünden önce aðlamak, ölümünden sonra aðlamaktan daha iyidir" demiþtir.

 

Ýsnevi' "bu ifade kiþiden aðlamasýnýn istendiði gibi bir anlama gelir" demiþtir. Nitekim Kadý Hüseyin bu açýk olarak belirtimiþ ve "kiþinin ölümü sebebiyle memnun olmadýðýný ve ölünce onun miras kalacak malýnda gözünün bulunmadýðýný göstermek için aðlamak müstehaptýr". Bunu Ýsnevi' el-Mühimmat adlý eserinde Ýbnü's-Sabbað'dan rivayet etmiþ ve itiraza açýk bulmuþtur.

 

Öyle anlaþýlýyor ki kiþinin ölümünden önce aðlamak, ölümünden sonra aðlamaya göre caiz olmaya daha yakýndýr. Çünkü ileride geleceði üzere kiþi, birisi öldükten sonra onu kaybetmesinden dolayý üzülmektedir.

 

ab. Birinin ölümünden sonra aðlamak

 

Birinin ölümünden sonra aðlamak -definden sonra olsa bile- caizdir.

 

[Ölümden önce ve sonra aðlamanýn caiz olduðunun delilleri þunlardýr:]

 

[*] -Nebi (s.a.v.) oðlu Ýbrahim ölmeden önce aðlamýþ ve þöyle buyurmuþtur: Göz yaþarýr; kalp üzülür; ancak biz Rabbimizin razý olmayacaðý bir söz söylemeyiz. Bizden ayrýlman sebebiyle gerçekten üzgünüz ey Ýbrahim!(Beðavi, Þerhu's-sünne, 5, 429)

 

[*] - Nebi (s.a.v.) kýzlarýndan birinin kab ri baþýnda aðlamýþtýr.

 

[*] - Nebi (s.a.v.) annesinin kabrini ziyaret ettiðinde aðlamýþ, etrafýndaki ashabý da onu görünce [duygulanýp ] aðlamýþlardýr.

 

Yukarýdaki üç hadisten ilkini Buhari ve Müslim, ikincisini Buhari, Üçüncüsünü ise Müslim rivayet etmiþtir.

 

Kiþi öldükten sonra onun ardýndan aðlamak [caiz olmakla birlikte bunun mekruh olup olmadýðý konusunda Nevevi iki farklý görüþ nakletmiþtir: ]

 

[1. Görüþ]: Nevevi el-Mecmu'da alimlerin çoðunluðundan bunun "daha iyi olan davranýþý terk etmek" olduðunu nakletmiþtir. Çünkü bu durumda kiþi kaybettiði þahýstan dolayý üzgündür.

 

[2. Görüþ]: Nevevi El-Ezkar'da ise Ýmam Þafil (r.a.)'den ve mezhebimiz alimlerinden bunun mekruh olduðunu nakletmiþtir.

 

Esas alýnmasý gereken görüþ birincisidir. Nitekim Nevevi'nin elMinhac metnindeki "ve yecuzu" [caizdir] ifadesi de bunu ima etmektedir.

 

Subki þöyle demiþtir: Aðlamak [iki sebepten kaynaklanabilir:]

 

a) Þayet ölüye duyulan þefkatten, Allah'ýn onu cezalandýrmasýndan dolayý korkmaktan ve kýyamet gününe ait korkutucu durumlardan kaynaklanýyorsa bu mekruh olmadýðý gibi "daha iyi olan davranýþý terk etmek" de olmaz.

 

b) Þayet sabýrsýzlýktan, Allah'ýn kazasýna teslimiyetsizlikten kaynaklanýyorsa mekruh veya haram olur.

 

Ýkinci durumda haram olduðu görüþü daha güçlüdür. Ruyaný þöyle demiþtir:

Kiþinin elinde olmadan aðlamasý bundan istisna edilir; çünkü bu yasak kapsamýna girmez; zira bu insanýn kendi elinde olmayan bir þeydir.

 

Bu, yerinde bir görüþtür.

 

Bazýlarý þöyle demiþtir: Aðlamak [çeþitli sebeplerden kaynaklanýr, hükmü de buna baðlýdýr:]

 

a) Aðlamak -bir bebeðin ölümüne aðlama durumunda olduðu gibi- sevgiden ve kalp yumuþaklýðýndan kaynaklanýyorsa bunda bir sakýnca yoktur, ancak sabretmek daha güzeldir.

 

b) Þayet ölen kiþinin ilminden, salahýndan, bereketinden, kahramanlýðýndan mahrum kalma sebebiyle aðlanýyorsa bu aðlamanýn müstehap olduðu görüþü aðýr basmaktadýr.

 

c) Þayet ölen þahýs aðlayan kiþiye iyilikte bulunan ve onun ihtiyaçlarýný karþýlayan bir kimse ise ve kiþi de bunun için aðlýyorsa bu aðlamanýn mekruh olduðu görüþü aðýr basmaktadýr; çünkü bu Allah'a güvensizlik anlamý taþýmaktadýr.

 

Zerkeþi þöyle demiþtir: Bunlarýn tümü sesli olarak aðlama durumundadýr. Yalnýzca gözyaþý dökmek ise yasaklanmamýþtýr.

 

 

B. AÐIT YAKMA, FERYAT ETME, OÖVÜNME

 

Ölen kiþinin iyiliklerini sayýp dökerek aðýt yakmak, göðsüne vurmak [yaka paça yýrtmak] vb. þekillerde aðýt yakýp sýzlanmak haramdýr.

 

ha. Aðýt yakma

 

"Vah benim sýðýnaðým gitti", "vah benim dað gibi [kocam, oðlum, babam vb.] gitti" þeklinde ölen kiþinin iyiliklerini sayýp dökerek yas tutmak haramdýr.

 

[*] - Bunun delili þu hadistir: Bir kimse öldüðünde ardýndan insanlar "vah bize, o sýrtýmýzý dayadýðýmýz daðýmýzdý", "vah bize o bizim dayanaðýmýzdý" diye aðýt yaktýklarýnda iki melek ölen kiþinin göðsüne yumruk vurarak "sen gerçekten öyle miydin?" derler. (Tirmizi, Cenaiz, 1003. Tirmizi: hasendir. )

 

Bu, kiþi ardýndan aðlanmasýný vasiyet ettiðinde veya kiþi kafir ise söz konusu olur.

 

bb. Çýðlýk atma, feryat etme

 

Çýðlýk atma ve feryat etme de haramdýr. Nevevi metnin aslýnda yer alan "nevh" sözcüðünün sesli olarak feryat etme olduðunu söylemiþtir. Baþkalarý ise "secili sözler söyleyerek feryat etme" olduðunu söylemiþse de bu kayýt zorunlu bir kayýt deðildir.

 

[*] - Hadiste þöyle buyrulmuþtur: Aðýt yakan kadýn, ölmeden önce yaptýðý bu fiilden tövbe etmezse kýyamet gününde üzerine katrandan bir gömlek ve kaþýndýrýcý bir zýrh giydirilir. (Müslim, Cenaiz, 2157)

 

bc. Dövünme, yýrtýnma

 

Göðsünü dövmek, ya ka baðýr yýrtmak, saç - baþ yolmak, yüzüne kara çalmak, baþýna kül atmak, çýðlýk atýp baðýrarak aðlamak vb. davranýþlarda bulunmak da haramdýr. Bunu Cüveyný söylemiþ, Nevevi de el-Ezkar' da alimlerden nakletmiþtir.

 

[*] - Buhari ve Müslim þu hadisi rivayet etmiþlerdir: Yanaklarýna vuran, yaka-baðýr yýrtan, cahiliyedeki gibi davetlerde bulunan kiþi bizden deðildir. (Buhari, Cenaiz, 1235; Müslim, iman, 281)

 

Ýbn Dakýk el-Id'in dediði gibi ölüm sebebiyle kiþinin her zaman giyinmeyi adet edindiði elbisesini deðiþtirmesi de böyledir.

 

Cüveyný þöyle demiþtir: Bu konuda ölçü þudur: Allah'ýn kaza ve kaderine boyun eðme ve teslim olma ile çeliþecek þekilde her türlü sabýrsýzlýk haramdýr.

 

Ölen kiþi bir vasiyette bulunmadýðý halde onun ölümünün ardýndan bu fiiller yapýlýrsa ona bundan dolayý azap edilmez. Çünkü Yüce Allah "hiç kimse baþkasýnýn günah yükünü yüklenmez" [Fatýr, 18] buyurmuþtur. Ancak bunu vasiyet etmiþse bundan dolayý azap görür.

 

[Bunu vasiyet edenlere bir örnek olarak] Tarfe b. Abd'in þiirinde [karýsýna söylediði] þu sözlerini gösterebiliriz:

 

Ben öldüðümde layýk olduðum þekilde öldüðümü duyur,

 

Ey Ma'bed'in kýzý benim ölümümden dolayý yakaný baðrzný yýrt!

 

"Ölen kiþinin ardýndan bu tür fiiller yapýldýðýnda ona azap edile-

ceði" yönündeki rivayetleri alimlerin çoðunluðu bu þekilde yorumlamýþlardýr.

 

[Soru]  Ölen kiþi bu fiillerin yapýlmasýný vasiyet ettiðinde onun günahý bunu istemesidir; ona azap edilmesi geride kalanlarýn bu isteði yerine getirip getirmemelerine baðlý deðildir.

 

[Cevap]  Bir þeye sebep olma sebebiyle günaha girme, sonucun meydana gelmesi ile daha da büyür. Bunun delili þu hadistir: Kim islamda kötü bir çýðýr açarsa bunun ve kendisinden sonra bununla amel edenlerin günahýný alýr. (Ahmed b, Hanbel, Müsned, 4, 357)

 

Þeyh Ebu Hamid'in dediði üzere daha doðru olan görüþ "yukarýda bahsedilen durumun kafirler ve diðer günahkar kimselerle alakalý olmasý"dýr.

 

Mütevelli ve diðer alimler þöyle demiþlerdir: Ölen kiþinin ardýndan, hayatta iken yaptýklarýný ve faziletlerini sayýp dökerek mersiyeler düzmek mekruhtur. Bunun yerine onun için Allah'tan af dilemek daha iyidir. Bu konudaki yasaðý "kadere hoþnutsuzluk göstererek aðýt yakmak" veya "aðýt yakmak için toplanarak bu fiilleri yapmak", "bunu aþýrý bir þekilde yapmak" yahut "insanýn üzüntüsünü sürekli tazeleyecek þekilde yapmak" gibi durumlara yormak gerekir. Bunun dýþýndaki durumlar için yasak söz konusu olmamasý gerekir; zira sahabe ve diðer dönemlerden pekçok alim bunu yapmýþlardýr. Nitekim Nebi {s.a.v.)'in kýzý Hz. Fatýma (r.a.) da babasýnýn vefatý üzerine þu sözleri söylemiþtir:

 

Ahmed'in topraðýný koklayan bir kimse, Uzun zaman miskü anber koklamasa ne olur? Üzerime öyle musibetler döküldü ki Gündüzün üzerine dökülse gece olur!

 

BÝR SONRAKÝ SAYFA ÝÇÝN AÞAÐIDAKÝ LÝNK’E TIKLAYIN

 

ÖLEN KÝMSENÝN BORCUNU ÖDENMEK VE VASÝYETLERÝNÝ YERÝNE GETÝRMEDE ACELE ETMEK

 

 

 

 

 

 

 

⚠ Hata Bildir