MUÐNݒL-MUHTAC

NAMAZ  /  BOZAN ÞEYLER-KONUÞMAK

 

I. NAMAZDA BÝR DURUMLA KARÞILAÞAN KÝÞÝNÝN BUNU NASIL HABER VERECEÐÝ

 

Namazda bir durumla karþýlaþan kimsenin; örneðin imamý uyarmak, girmek isteyen kimseye izin vermek, kör bir kimseyi uyarmak gibi bir durumla karþý karþýya olan kimsenin sübhanallah demesi, kadýnýn ise sað elini sol elinin üzerine vurmasý sünnettir.

 

1. Namaz kýlarken bir durumla karþýlaþan [ve bir uyarýda bulunan] kimselnin yapmasý gereken nedir?]

> Örneðin yanýlan imamýný uyarmak,

> yanýna girmek isteyen kimseye izin vermek,

> tehlikeli bir durumda kör, tehlikenin farkýnda olmayan kiþi veya bir çocuðu uyarmak,

> zalim bir kimse veya bir yýrtýcý hayvan tarafýndan kovalanan bir kimseyi uyarmak

[durumunda olan kiþi erkekse] sübhdnallah demesi, kadýnlarýn ise -çift cinsiyetli þahýslar da kadýnlar gibidir- ellerini çýrpmasý sünnettir.

 

2. Kadýn sað elinin içi ile sol elinin dýþýna vurmak, tersini yapmak, sað elinin dýþýný sol elinin içine vurmak, yahut tersini yapmak suretiyle ~ uyarýda bulunur. Bir elinin içini diðer elinin içine [alkýþ yapar gibi] vurmaz.

 

Nevevl'nin ilk sözü þu durumu da kapsamaktadýr: Sað elin dýþý ile sol elin içine vurmak, sol elin dýþý ile sað elin içine vurmak caizdir.

 

Nevevi'nin "bunun gibi veya bu ikisinin aksi" ifadesi sað elin içi ile sol elin dýþýna vurmak veya sol elin içi ile sað elin dýþýna vurmaktýr. Bir elin içi ile diðer elin içine vurmaya gelince Rafii þöyle demiþtir: Bu uygun olmaz; çünkü bu hareket bir oyundur. Bununla birlikte kiþi haram olduðunu bilerek oyun suretinde bunu yaparsa, az bile yapmýþ olsa namazý bozulur; çünkü oyun namazIa çeliþir.

 

Bundan þu da anlaþýlýr: Bir kadýn yukarýda geçen dört þekilden birini oyun amaçlý olarak yaptýðýnda da hüküm böyledir [yani namazý bozulur]. Bu, doðrudur.

 

Alimler "kadýn bunu oyun amaçlý yaparsa" diye belirtmiþlerdir; çünkü genellikle oyun böyle oynanmak istenir.

 

Hocam Remlý þöyle fetva vermiþtir: Bir kimse bir þahýsla oyun oynamak amacýyla namazda orta parmaðýný kaldýrsa namazý bozulur.

 

[*] - Namazda bir durumla karþýlaþan kimsenin ne yapmasý gerektiði ile ilgili temel delil Buhari ve Müslim'deki þu hadistir: Namazda baþýna bir þey gelen kimse "sübhonallah" desin. El çzrpmak ise yalnýzca kadýnlara özgüdür. (Buhari, el-amel fi's-salat, 1218; Müslim, salat, 953)

 

Çift cinsiyetli þahýslar da bu meselede kadýnlar ile ayný hükme tabidir.

 

3. Namazda iken bir durumla karþýlaþan erkek sübhOnallah derken bununla hem bir þeyanlatmak hem de Allah'ý anmayý kastetmelidir, yalnýzca bir þeyanlatmak için bunu söylerse namazý bozulur. El-Mühezzeb'te ise "bu durumda namaz bozulmaz, çünkü kiþinin böyle yapmasý [hadisle] emredilmiþtir" demiþ, Nevevi de buna dair bir yorum yapmamýþtýr.

 

Kiþi sübhanallah derken herhangi bir þeye niyet etmediðinde de böyledir.

 

4. [Soru]: Nevevi namazda iken bir uyarýda bulunmak isteyen kimsenin sübhanallah demesinin müstehap olduðunu söylemekle yetinmiþtir. Oysa [bu her zaman müstehap olmayabilir:]

 

> Kör bir kimseyi [bir tehlikeye karþý] uyarmak [için sübhanallah] demek farzdýr.

> Ýmam, birinci teþehhüd gibi namazIn müstehaplarýndan olan bir fiili terk etmeye yeltendiðinde onu uyarmak müstehaptýr,

> Ýçeri girmek isteyen kimseye izin vermek için sübhanallah demek mübahtýr.

 

[Cevap]: Nevevi sübhanallah demek ve el çýrpmak konusunda erkekler ile kadýnlarýn hükmünü ayýrmak amacýyla bu ifadeyi kullanmýþtýr. Bununla uyarýda bulunmanýn hükmünü belirtmek istememiþtir.

 

Buna göre metinde uyarýda bulunmanýn farz mý, mendup mu yoksa mübah mý olduðu konusu yer almamýþ olmaktadýr. Þüphesiz ki el-Minhac metnindeki ilk örnekte olduðu gibi mendup bir sebeple uyarýda buhunmak mendup, ikinci örnekte olduðu gibi mübah bir sebeple uyarýda bulunmak mübah, üçüncü örnekte vb. durumlarda olduðu gibi farz bir sebeple uyarýda bulunmak farzdýr.

 

5. Namazda iken bir uyarýda bulunmak isteyen erkek ellerini çýrpsa veya kadýn sübhanallah dese bu caiz olmakla birlikte -Nevevi'nin sözünden anlaþýlacaðý üzere- sünnete aykýrý hareket etmiþ olurlar.

 

6. Zerkeþi þöyle demiþtir: Alimler, kadýnýn ellerini çýrparak uyarýda bulunacaðýný mutlak olarak belirtmiþlerse de bu yalnýzca kadýnýn namaz kýldýðý yerde yabancý erkeklerin bulunmasý durumunda söz konusudur. Þayet yanýnda yalnýzca kadýnlar varsa veya mahrem erkekler varsa, nasýl ki onlarýn yanýnda iken kýraati açýktan yapabiliyorsa uyarýyý da sübhanallah diyerek yapar.

 

Hocamýz Zekeriya el- Ensan Þerh ü' r-Ravd adlý eserinde Zerkeþi'nin adýný belirtmeksizin bu görüþe katýlmýþtýr. Bununla birlikte itimad edilecek görüþ, alimlerimizin mutlak ifadesidir.

 

7. Alimlerimizin konuyla ilgili genel ifadelerine bakýlýrsa, ihtiyaç durumunda kadýnýn peþpeþe ve çokça ellerini çýrpmasýnýn namaza bir zararý yoktur. Son dönemdekilerden biri bunun namaza zararý olduðunu söylemiþse de el-Kifaye'de de belirtildiði gibi bunun bir zararý yoktur.

 

[Soru]: Kiþinin namazda iken önünden geçmek isteyen kiþiye engelolmaya çalýþmasý uzarsa ve çok gerçekleþirse bunun namaza zararý olur. Bizim meselemizde niçin böyle olmuyor?

 

[Cevap]: Uyarýda bulunmak, hafif bir fiil olduðu için bunun peþpeþe ve çok olmasýna göz yumulmuþtur. Bu, eli kýpýrdamadýðýnda tesbih çekerken parmaklarý kýpýrdatmak gibidir. Yahut da uyuz hastalýðý sebebiyle eli devamlý hareket ettirmek gibidir. Hepsinde de ortak olan nokta "bir ihtiyaç sebebiyle bu hareketin yapýlmasýdýr" ki bunun bir zararý yoktur. Hatta Zerkeþ! "avucu hareket ettirmek, parmaklarý hareket ettirmek gibidir" demiþtir. Bunun eleþtiriye açýk yönü daha sonra ele alýnacaktýr.

 

8. Uyarý sadece namazý bozan bir fiil ile veya konuþmakla yapýlabilecekse bunu yapmak gerekir, namazý bozan fiille uyarý yapýldýðýnda namaz bozulmuþ olur.

 

[Zorunlu bir uyarý yapmak amacýyla kiþi namazda konuþtuðunda namaz bozulur mu? Bu konuda Nevevi'nin ifadelerinden iki farklý görüþ anlaþýlmaktadýr]

 

[Birinci görüþ]: er-Ravda' da belirtildiðine göre ikinci durumda da [konuþma durumunda da] ayný þekilde namaz bozulur.

 

[Ýkinci görüþ]: Et-Tahkik'te bu durumda namazýn sahih olacaðý söylenmiþ ve el-Mecmu'daki ifadeden de "uyarý baþka þekilde mümkün deðilse" bunun namazý bozmayacaðý anlaþýlmaktadýr.

 

Ýtimad edilecek olan görüþ birincisidir.

 

BÝR SONRAKÝ SAYFA ÝÇÝN AÞAÐIDAKÝ LÝNK’E TIKLAYIN

 

NAMAZ CÝNSÝNDEN OLMAYAN BÝR FÝÝL YAPMAK - GÝRÝÞ

⚠ Hata Bildir