MUÐNݒL-MUHTAC

CENAZELER

 

1. ÖLÜM GERÇEKLEÞTÝKTEN HEMEN SONRA YAPILACAK ÝÞLER

 

Kiþi ölünce gözleri [açýk ise] kapatýlýr. Alt ve üst çenesi bir sargýyla baðlanýr. Mafsallarý gevþetilir. Bütün bedeni hafif bir kumaþla örtülür, karnýna aðýr bir þey konulur. Ölü sedye vb. bir þeyin üzerine konulur. Elbiseleri çýkarýlýr, týpký ölümü yaklaþan kiþide olduðu gibi kýbleye doðru döndürülür. Bütün bunlarý, ölünün mahremleri içinde ona en çok merhamet eden [yumuþak davranan] yapar.

 

1. Ölünün Gözlerinin Kapatýlmasý

 

Kiþi ölünce [þayet gözleri açýk ise] çirkin bir þekilde görünmesin diye gözleri kapatýlýr.

 

[*] - Müslim þunu rivayet etmiþtir: Resulullah (s.a.v.), gözleri açýk bir þekilde ölen Ebu Seleme'nin cenazesinin yanýna girerek gözlerini kapattý, sonra da þöyle buyurdu: Ruh bedenden alýnýnca göz de onu takip eder. (Müslim, Cenaiz, 2127)

 

Denildiðine göre göz, ruhun kendisinden ilk olarak çýktýðý ve ilk olarak bozulmaya baþlayan organdýr.

 

Nevevi el-Mecmu'da þöyle demiþtir: Cenazenin gözlerini kapatýrken "Bismillah ve ala milleti rasulillah" demek sünnettir.

 

2. Ölünün çenelerinin baðlanmasý

 

Kiþi öldüðünde, alt ve üst çeneyi kapatacak geniþlikte bir bezle baþýnýn üzerinden geçirerek çeneleri baðlanýr, böylece aðzý açýk kalýp da içine haþerat girmesi önlenmiþ olur.

 

3. Ölünün kasýlmamasý için mafsallarýnýn gevþetitmesi

 

Ölünün mafsallarý gevþetilir. Bu da kolunu pazusuna doðru kývýrmak sonra geri döndürmek, bacaklarýný baldýrlarýna doðru götürüp, baldýrlarýný da karnýna doðru götürmek ve geri getirmek suretiyle yapýlýr. Parmaklarý da gevþetilir. Bu, ölünün yýkanmasýný kolaylaþtýrmak için yapýlýr. Çünkü canýn bedenden ayrýlmasý esnasýnda bedende bir sýcaklýk geriye kalýr, bu esnada mafsallar yumuþatýlýrsa yumuþar, aksi takdirde bundan sonra mafsallarý yumuþatmak mümkün olmaz. [Ölü kasýlýr].

 

4. Ölünün bütün bedeninin hafif bir kumaþla örtülmesi

 

Daha sonra -þayet ölünün yanýndakiler mahremi deðilse- ölünün bütün bedeni hafif bir kumaþla örtülür.

 

[*] - Çünkü Buhari ve Müslim þunu rivayet etmiþtir: Nebi (s.a.v.) vefat ettiðinde üzerine Yemen yapýmý pamuklu bir kumaþ örtüldü.(Buhari, Libas, 5814; Müslim, Cenaiz, 2180)

 

Ölünün üzerine hafif bir kumaþ örtülmesinin sebebi þudur: Þayet kalýn bir kumaþ örtülürse bu ölünün bedeninin ýsýnarak çabuk bozulmasýna sebep olur.

 

Bu, ölünün elbiselerinin çýkarýlmasýndan sonra yapýlýr.

 

Ölünün üzerine örtülen kumaþýn açýlmamasý için kumaþýn iki tarafý ölünün baþýnýn ve ayaklarýnýn altýna konulur.

 

Þayet ölen kiþi ölünün yanýnda bulunanlarýn mahremi ise ölünün bedeninin yalnýzca kefenle örtülmesi gereken yerleri örtülür.

 

5. Ölünün karnýna aðýr bir þey konmasý

 

Ölünün karnýna; kýlýç, ayna vb. demir türünden aðýr bir þey konulur. Þayet bu yoksa yaþ çamur, o da yoksa bulunan herhangi bir þey konur. Bunun sebebi [ölünün þiþip de] kötü bir þekilde görünmemesi içindir.

 

Þeyh Ebu Hamid bunun miktarýný yirmi dirhem aðýrlýðý olarak belirlemiþtir.

 

Ezrai de þöyle demiþtir: Anlaþýldýðý kadarýyla onun belirlediði bu miktar en alt sýnýrdýr; çünkü kýlýcýn aðýrlýðý bundan daha fazladýr.

 

Zahir olan görüþe göre kýlýç vb. þeyler ölünün üzerine ölünün boyuna doðru konur. Ölünün üzerine konan þey, adette uygulanageldiði üzere ölünün üzerine örtülen örtünün üstüne konulur.

 

Mushafa gösterilen saygý gereði mushafýn ölüden korunmasý menduptur. Ýsnevi'nin görüþüne göre hadis kitaplarý ve saygýnlýðý olan ilimlerin kitaplarý ölünün yakýnýnda bulundurulur.

 

6. Ölünün koltuk vb. yüksek bir yere konmasý

 

Ölüye yerin ýslaklýðý bulaþýp da bedeni deðiþikliðe uðramasýn diye koltuk, kürsü vb. yüksek bir yere konur.

 

Þayet yer kuru ise el-Kifaye' de bu durumda ölüyü yere koymanýn caiz olduðu söylenmiþtir. Yani böyle yapýlmasý halinde "daha faziletli olan davranýþ! terk etmiþ olmak" da söz konusu olmaz.

 

Ölü, ýsýnýp da bedeni deðiþikliðe uðramasýn diye yataða konmaz.

 

7. Ölünün elbiselerinin çýkarýlmasý

 

Ölünün bedeni bozulmasýn diye, içinde öldüðü dikiþli elbiseleri, bedeninden herhangi bir yer görünmeyecek þekilde çýkarýlýr.

 

Ezrai þöyle demiþtir: Bu hüküm, öldükten sonra yýkanacak kimseler hakkýnda olup savaþ meydanýnda þehit olan kimseler hakkýnda geçerli deðildir.

 

Þayet temiz ise ölünün içinde yýkanacaðý gömleðin üzerinde kalmasý gerekir, bunu çýkarýp sonra tekrar giydirmenin bir anlamý yoktur. Ancak -bazýlarýnýn belirttiði üzere- bu gömlek, ölünün bedeninden çýkmasý muhtemelolan necasetle kirlenmesin diye ölünün böðrüne kadar sývanýr.

 

Nevevi bu [maddede yer alan] edebi bir önceki [maddede yer alan] edepten daha önce zikretse daha uygun olurdu.

 

8. Ölünün kýble yönüne döndürülmesi

 

Þayet mümkün ise ölü de ölümü yaklaþan kimsenin kýbleye döndürüldüðü gibi kýbleye döndürülür.

 

Ezrai þöyle demiþtir: Bu ifadeden, ölünün sað yaný üzerine kýbleye döndürüleceði gibi bir anlam çýkmaktadýr. Zahir olan görüþe göre burada kastedilen ölünün sýrt üstü yatýrýlmasý, yüz ve ayak tabanlarýnýn kýbleye döndürülmesidir. Nitekim "ölünün karnýna aðýr bir þey konur" ifadesi de buna iþaret etmektedir.

 

9. Ölünün iþleri ile mahremleri arasýndan ona karþý en yumuþak olanýn ilgilenmesi

 

Yukarýda sayýlan iþlemleri ölünün mahremleri arasýndan ona karþý en yumuþak ve merhametlj olan kiþi yerine getirir. Çünkü onda ölüye karþý þefkat tam olarak bulunmaktadýr.

 

Ölen erkek ise bunu mahremler içinden erkek olaný, kadýn ise kadýn kiþi yerine getirir. Þayet ölen kadýn ise ve onun mahremleri içinden bir erkek bunu yerine getirirse veya ölen erkek ise ve onun mahremleri içinden bir kadýn bunu yerine getirirse bu caiz olur. Ziyadetü'r-Ravda böyle belirtilmiþtir.-

 

Ezrai þöyle demiþtir: Bu ifade, bir erkeðin kendisine yabancý bir kadýn cenazesi ile ilgilenemeyeceðini, bir kadýnýn da yabancý bir erkeðin cenazesi ile ilgilenemeyeceðini göstermektedir. Gözlerini kapatmalarý ve dokunmamalarý þartýyla bunun caiz görülmesi de uzak bir ihtimal deðildir.

 

Zahir olan görüþ de budur.

 

Zikredilen hususlar bakýmýndan karý-koca mahremler gibidir, hatta onlardan daha önceliklidir. Kitapta ölen ve onunla ilgilenen ayný cinsten olan iki erkek ve iki kadýn hakkýnda mahrem ifadesinin kullanýlmasý mecazdýr.

 

BÝR SONRAKÝ SAYFA ÝÇÝN AÞAÐIDAKÝ LÝNK’E TIKLAYIN

 

A. KÝÞÝ ÖLDÜKTEN SONRA YIKAMA KONUSUNDA ACELE ETMEK

⚠ Hata Bildir