ÞUABU’L-ÝMAN

8.ÞU’BE: MAHÞER’E ÝMAN

 

Melekler ve Ruh Ona Süresi Elli Bin Yýl Olan Bir Günde " Yükselir"[Mearic 4] Ayetinin Anlamý

 

Beyhaki der ki: Ebu Hureyre'nin Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirdiðine göre kiþinin zekatý verilmemiþ bir serveti olduðu zaman kýyamet gününde bu servetiyle birlikte huzura çýkacak, bu serveti cehennem ateþinde tabakalar haline getirilip sahibini yüzünden, alnýndan ve sýrtýndan daðlayacak, bu da Yüce Allah'ýn kullarý arasýnda hükmünü verene kadar devam edecek ve bu süre de elli bin yýlalacaktýr.

 

Ali b. Ebi Talha'dan da bize bildirildiðine göre Ýbn Abbas: "Sonra (bu iþler) süresi sizin hesabýnýzla bin yýlalan bir günde ona yükselir"![Secde 5]ayetini açýklarken: "Bu, dünyadaki süredir" demiþtir. "Melekler ve Ruh ona süresi elli bin yýlalan bir günde yükselir"[Mearic 4] ayetini açýklarken de: "Bu da kýyamet günündeki süredir. Yüce Allah bu süreyi kafýrler için elli bin yýl uzunluðunda kýlmýþtýr" dedi. Yine bize bildirildiðine göre Ebu Hureyre: "Kýyamet gününün uzunluðu mümin için öðle ile ikindi arasýndaki vakit kadar gelir" demiþtir. Aynýsý merfu olarak da rivayet edilmiþtir.

 

Ýbn Lehia'nýn, Derrac kanalýyla Ebu'l-Heysem'den bildirdiðine göre Ebu Said þöyle demiþtir: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), süresi elli bin yýlalan bir günün uzunluðu sorulunca: "Caným elinde olana yemin olsun ki, bu süre mümin için o kadar kýsaltýlýr ki dünyada farz bir namazý kýlacak kadar kýsa gelir" buyurdu. el-8a's isimli eserimizde bu hadisleri isnatlarýyla birlikte zikrettik.

 

 

 

356- Ebu Hureyre (sanýnm) Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildiriyor: "Yüce Allah kullarýndan diledikleri için kýyamet gününün uzunluðunu bir farz namazý uzunluðunda kýlar.

 

Ýsmidý hasendir.

 

 

Beyhaki der ki: "Bunu Ebu Amr'ýn Fevaid'inde buldum. "Sanýrým" sözünü söyleyenin kim olduðunu bilmiyorum. Ebu'I-Hasan Ala b. Muhammed b. Ebu Said'in bildirdiðine göre Ebu Sehl el-isferayini de bunu Hamza'dan bu þekilde rivayet etmiþtir."

 

 

 

357- Huzeyl bildiriyor: Mukatil b. Süleyman, "Melekler ve Ruh ona süresi elli bin yýl olan bir günde yükselir''[Mearic 4] ayetini açýklarken þöyle dedi: "Melekler ve Cebrail semadan Arþ'a insanlarýn yanýnda miktarý elli bin yýl süren bir sürede çýkarlar. Burada Yüce Allah, þayet mahlukattan biri insanlarýn hesabýný görecek olsa bitirene kadar aradan elli bin yýl geçeceðini ifade etmiþtir. Yüce Allah ise bunlarýn hesabýný görmeye baþlasa yarým günde bitirir, o gün yarýya ulaþmadan cennetlikler cennete, cehennemlikler de cehenneme girmiþ olur. Yüce Allah: "O gün cennetliklerin kalacaklarý yer daha hayýrlý, dinlenecekleri yer daha güzeldir"[Purkan 24] buyurur ve cennetliklerin kalacaklarý yerin cehennemliklerin kalacaklarý yerle bir olmadýðýný bildirir."

 

Tahric: Ravilerden Mukatil b. Süleyman zayýftýr.

 

 

Kelbi de Ebu Salih kanalýyla ibn Abbas'tan naklen bu ayeti bu þekilde açýklamýþtýr. Yani insanlarýn hesabýný görme iþi, Allah'tan baþkasýna verilecek olsaydý hesap görme iþini ancak elli bin yýl sonra bitirebilirdi.

 

Beyhaki der ki: Bize bildirildigine göre Ferra bu ayeti açýklarken: "Þayet meleklerden baþka biri çýkacak olsaydý ulaþmalarý elli bin yýl sürerdi" demiþtir. Halimi de bunu açýklarken: "Burada belirtilen süre meleklerin ve Ruh'un yerden Arþ'a çýkýþ süresidir" demiþtir.

 

Baþka bir surede Yüce Allah: "Gökten yere kadar bütün iþleri Allah yürütür. Sonra (bu iþler), süresi sizin hesabýnýzIa bin yýl olan bir günde ona yükselir"[Secde 5] buyurur. Bunun manasý, meleklerin semadan yere inip sonra yerden dünya semasýna çýkma süresi, insanlardan birinin bu mesafeyi almak istemesi durumunda bin yýl sürecegidir. Melegin Arþ'tan yere inip sonra yerden geri Arþ'a çýkma süresi de insanlardan biri bu mesafeyi almak istemesi durumunda elli bin yýl sürecektir. Bu süre de kýyamet günündeki sürelerden degil "Yükselme derecelerinin sahibi''[Mearic 3] buyrugunun bir açýklamasý babýndadýr.

 

"Þüphesiz onlar bunu uzak görüyorlar. Biz ise onu yakýn görüyoruz''[Mearic 6-7] buyruðuyla da surenin baþýnda zikredilen azaba tekrar dönülmüþtür. Vehb b. Münebbih'in bu yönde söyledigi söz de bunu desteklemektedir ki Vehb: "Yeryüzü ile Arþ arasýnda bizim günlerimiz, aylarýmýz ve yýllarýmýzIa elli bin yýllýk bir mesafe vardýr" demiþtir.

 

Bu konuda þu da denilebilir: Kýyametten önce meleklerin semadaki en yüksek makamlarýndan yere inmesi, sonra da geri çýkmasý bin yýl sürmektedir. Kýyamet kopunca ise bunu yapamazlar. Bunu yapamamalarý ya gökler dürüldügü için çýkýp duracaklarý bir yer olmadýðý içindir; ya da o günde Yüce Allah'ýn azametini ve kafir kullarýna karþý olan öfkesinin þiddetini gördükleri için güçleri gider ve yükselmek için öncekinden daha uzun bir süreye ihtiyaç duyarlar. Yüce Allah da bu süreyi elli bin yýl olarak takdir etmiþtir. Yani baþkalarý bu mesafeyi geçecek olsa bunu ancak elli bin yýlda yapabilirdi.

 

Bu yönde gelen rivayetlere göre de Arþ dört meleðin omuzlarýndandýr.

Kýyamet gününde ise Yüce Allah bunlarýn sekiz melek olacaðýný bildirmiþtir. Bu da kýyamet gününde zikrettiðimiz nedenlerden dolayý onlarýn güçlerinin azalmasýna baðlanabilir. Yüce Allah da onlarý baþka meleklerle desteklemiþtir. Bunlarýn hepsini de en iyi Allah bilir. Allah'tan o günün hayýrlarýný diler, kötülüklerinden de O'na sýðýnýrýz.

 

 

 

358- Harun b. Riab der ki: Arþ'ý taþýyan melekler güzel ve ahenkli bir sesle karþýlýklý olarak. Allah'ý tesbih ederler. Bunlarýn dördü: "Ýlminden sonra hilmin için seni hamd ile tesbih ederiz" derken, diðer dördü: "Kudretinden sonra affýn için seni hamd ile tesbih ederiz" þeklinde karþýlýk verirler.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Suyuti, ed-Dürrü'l-Mensur (7/274) ve Ebu Nuaym, Hilye (3/55).

 

Bir sonraki konu için aþaðýdaki link’e týklayýn:

 

9. Þube: Müminlerin Ebedi Yerlerinin Cennet, Kafirlerin Ýse Cehennem Olmasý

 

 

 

 

 

 

⚠ Hata Bildir