musannef

abdurrezzak

namaz

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

fatiha süresini okumak

 

2622- İbn cüreyc der ki: ata (b. ebi rebah)'a: "fatiha süresini okumak vacip midiri" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: "ben, ne farz namazda, ne de nafıle namazda fatiha süresini okumayı bırakmam. ben ebü hureyre'nin şöyle dediğini duydum: "biriniz sadece Ümmü'i-kuran'l okusa bu kendisi için yeterlidir. onun üzerine ilave birşeyler okusa, daha üstün bir şey yapmış olur."

 

tahric: buhari, İsmail kanalıyla İbn cüreyc'ten ve aynı kanalla müslim rivayet ettiler.

 

 

 

2623- ubade b. es-samit'in bildirdiğine göre resülullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "namazda asgari olarak fatiha suresi"ni okumayanın namazı yoktur" buyurmuştur.

 

tahric: ahmed (5/322) ve müslim (1/169) her ikisi de abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

2624- abdurahman b. hürmüz el-a'rac der ki: "ebü said el-hudri'nin her rekatte -veya her namazda- Ümmü'i-kuran'l okuduğunu duydum."

 

 

 

2625- nafi der ki: "ibn Ömer her farz namazda Ümmü'i-kuran'l okumayı bırakmazdı. "

 

 

 

2626- İbn Ömer der ki: "namaz kılıp, Ümmü'i-kuran'l ve onunla birlikte (kuran'dan) bir miktar okumayacak olursam, şu kızcağızın rabbinden utanırım." (ravi) der ki: İbn abbas'a sorduğumda: "kuran'dan az veya çok oku. kuran'dan, az olan bir şey yoktur" dedi.

 

tahric: İbn ebi Şeybe (s. 241), İbn uleyye kanalıyla başka bir lafızla ve fethu'l-bari'de geçtiği üzere İbnu'l-münzir ve tahavi, İbn ebi Şeybe'nin lafzıyla rivayet ettiler.

 

 

 

2627- ebü umeyye el-esedi der ki: ubade b. es-samit bana: "her rekatte Ümmü'i-kuran'l oku" dedi.

 

 

 

2628- İbn abbas: "her rekatte fatiha süresini okumadan namaz kılma" demiştir.

 

sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

fatiha süresini okumayıp başkasını okuyanın durumu