musannef

abdurrezzak

talak

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

ehl-i kitap'tan dört kadınla evlenmek

 

12690- sevr! der ki: "kişinin ehl-i kitap'tan dört kadınla evlenmesinde bir sakınca olmaz."

 

12691- İbn cüreyc bildiriyor: ata (b. ebi rebah) şöyle der ki: "(müslümanla evli) ehl-i kitap'tan olan bir kadın iddet, boşanma ve gün taksiminde hür olan müslüman kadın gibidir. böylesi bir kadın müslüman kadın üzerine kuma olarak getirilebilir. kişi bunlarla biriyle evlendiği zaman iffetli sayılır; zira bunlar da (kuran'da) iffetli olan kadınlar olarak zikredilmişlerdir. ''2

 

 

12692- süleyman b. musa: "(müslümanla evli) yahudi veya hıristiyan kadın iddet, boşanma ve iffet konusunda hür olan müslüman kadın gibidir. kişi gün taksiminde de ona diğer müslüman eşi gibi gün ayırır" dedi.

 

 

12693- ibnu'l-müseyyeb der ki: "(müslümanla evli) ehi-i kitap'tan olan bir kadın iddet, boşanma ve gün taksiminde müslüman kadın gibidir." ma'mer der ki: "zühri'nin de bu konuda aynı şeyi söylediğini işittim."

 

 

12694- ebu hureyure der ki: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yahudi bir kadınla zina eden yine yahudi bir erkeği recmetti."

 

tahric: buhari, cabir (1264) ve İbn Ömer'den (6450) şahit olarak rivayet etmiştir.

 

 

 

12695- mutarrif bildiriyor: Şa’bi, "daba önce kendilerine kitap verilenlerden iffetli kadınlar"[maide, 5] buyruğunu açıklarken: "Şayet zinaya bulaşmaz ve guslederse iffetli kadınlardan olur" demiştir.

 

 

 

12696- zühri ile katade der ki: "yahudi kadın müslüman kadının üzerine kuma olarak getirilebilir."

 

 

 

mecusi erkeğin hıristiyan kadınla evlenmesi

 

12697- İbn cüreyc bildiriyor: ata (b. ebi rebah)'a: "ehl-i kitap'tan olan bir kadın, mecusi bir erkekle evlenebilir veya ondan bir şey satın alabilir mii" diye sorduğumda: "böylesi bir şeyi hoş görmem" dedi.

 

 

 

12698- leys bildiriyor: "ata (b. ebi rebah) hıristiyan kadının mescusi erkek ile evlenmesini veya ondan bir şey satın almasını mekruh görürdü."

 

 

 

12699- ebu'z-zübeyr bildiriyor: cabir b. abdillah'a: "müslüman cariyesi ile hıristiyan kölesi olan kişi bunları evlendirebilir mii" diye sorulunca: "hayır!" dediğini işittim.

 

sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

hıristiyan erkekle evlenen hıristiyan kadının gerdeğe girmeden müslüman olması