musannef

abdurrezzak

kİtabu’l-camİ ma’mer b. raşid el-ezdi

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

Ölümü temenni etmek

 

20634- ebu hureyre'nin bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "kimse ölümü temenni etmesin. zira kişi iyi biri ise, yaşadıkça iyiliğinin artması: gunahkar biri ise, tövbe edip gunahlarından arınması umulur.''

 

tahric: buhari (9/104), ma'mer kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

20635- harise b. mudarrib der ki: hasta olan habbab'ı ziyaret ettiğimde bana şöyle dedi: "resulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem) ashabıyla beraberken bir dirhemin bile yoktu. Şimdi ise evin bir köşesinde kırk bin dirhem var, eğer resulullah'ın (sallallahu aleyhi ve sellem); ''kimse ölümü temenni etmesin'' dediğini duymasaydım, acımın uzun sürmesinden dolayı ölümü temenni ederdim.''

 

tahric: tirmizi (3483), İbn mace (4163) ve buhari rivayet ettiler.

tirmizi (2/125), Şu'be kanalıyla ebu İshak'tan: "acımın uzun sürmesinden dolayı ölümü temenni ederdimil lafzı olmaksızın; habbab bu mana ile "kısa bir metinle" ve müslim (2/342) rivayet ettiler.

 

 

 

20636- ebu hureyre'nin bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "kimse ölümü temenni etmesin ve ölüm zamanı gelmeden ölmesi için dua etmesin. kişi ölünce emeli ve ameli kesilir. müminin ömrü kendisinin hayrını arttırmaktan başka bir şey yapmaz.''

 

tahric: müslim (2/342), abdurrezzak kanalıyla rivayet etti .

 

 

 

20637- abıde, hz. ali'nin hutbe verirken şöyle dediğini nakleder: "allahım! hem ben onlardan usandım, hem onlar benden usandılar. ben onları yordum, onlar da beni yordular. beni onlardan, onları da benden rahatlat. en kötülerinin -elini sakalına koyarak- bunu kana bulamasına ne engel olur."

 

tahric: İbn sa'd (3/34), hişam b. hassan kanalıyla İbn sirin'den rivayet etti.

 

 

 

20638- said b. ebi'l-as der ki: bir gece hz. Ömer'i gözetledim, seher vakti bakı mezarlığına çıktı. peşinden giderken o hızlanınca, ben de hızlandım. baki'ye varınca namaz kıldı, sonra ellerini kaldırıp: "allahım! yaşım ilerledi, gücüm zayıfladı, idare ettiklerimin dağılmasından korkuyorum. aciz ve kınanmış bir duruma düşmeden beni huzuruna al" dedi. sabaha kadar bunu tekrar etti. 

 

tahric: İbn sa'd (3/335), "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

20639- ibnu'i-müseyyeb veya başkası anlatıyor: hz. Ömer, batha'da konaklayınca, orada bir miktar kum yığdı ve izarını üzerine koydu. sonra uzanıp ellerini kaldırarak şöyle dedi: "allahım! yaşım ilerledi, kemiklerim zayıfladı, gücüm azaldı, idare ettiklerimin dağılmasından korkuyorum. aciz ve kaybetmiş bir duruma düşmeden beni huzuruna al" dedi. sonra medine'ye geldi. (zühri) der ki: zannedersem (ibnu'i-müseyyeb): "bir ay geçmeden vefat etti" dedi.

 

 

 

20640- enes'in bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "kendisine isabet eden bir zarardan dolayı kimse ölümü temenni etmesin" buyurdu.

 

tahric: buhari (7/156) ve müslim (2680), sabit kanalıyla rivayet ettiler,

 

sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Üstünlük ve soy