mÜsned-İ hanbel

cenaİz

 

devam: 45- mezar Üzerine bina yapmak, mezarların kireçlenmesi (boyanması), Üzerine oturmanın yasaklanması, mezara karşı namaz kılmak, Ölünün kemiğini kırmak ve mezarlıkta ayakkabı ile yürümek hakkında

 

5. beşir b. el-hasasiyye

 

8861 (1) resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in beşir diye adlandırdığı beşir b. el-hasasiyye bildiriyor: nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) mezarlıkta ayakkabıları ile yürüyen bir adam görünce: "ey sibt'ten (tabaklanmış deriden) mamul ayakkabılar sahibi! ayakkabılarını (çıkarıp) at" buyurdu.

 

[-sahih-]

 

 

 

8862 (2)- beşir b. el-hasasiyye der ki -beşir ismini ona nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) takmıştır-: ben resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in elinden tutmuş kendisiyle birlikte yürürken bana: ''ey İbnu'l-hasasiyye! İşte resulullah ile beraber yürüyorsun ve hala neden allah'tan hoşnut değilsini'' buyurdu. -ravi der ki: sanırım esved b. Şeyban rivayetinde: '' (resulullah'ın) elinden tutmuşsun'' ibaresi geçmiştir- ben de: "bütün hayırları bana veren allah'tır. neden ondan hoşnut olmayayım" dedim. müşriklerin mezarlarına geldiğimizde üç defa: ''bunlar daha önce çok hayırla karşılaştılar (ve ondan yüz çevirdiler)'' buyurdu. sonra müslümanların mezarlarına geldiğimizde üç defa: ''bunlar da çok hayırlara eriştiler'' buyurdu. sonra ayağında ayakkabıları ile mezarlar arasında gezinen bir adam gördü. bunun üzerine (ona) iki veya üç defa: "ey sibt'ten mamul ayakkabılar sahibi! yazık sana ayakkabılarını at'' buyurdu. adam resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'i tanıyınca ayakabılarını çıkardı.

 

[sahih]

 

diğer tahric: ebu davud (3230), İbn mace (1568) ve nesai (4/96) rivayet ettiler.

 

 

 

8863 (3)- beşir b. nehik, -cahiliye döneminde adı zahm b. ma'bed olan- beşir'den bildiriyor: medine'ye hicret ettiği zaman resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ona: ''adın nediri'' diye sorunca: "zahm'dır" dedi. bunun üzerine allah resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''hayır sen beşır'sin'' dedi ve adı beşir oldu. Şöyle anlatıyor: ben, resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile birlikte yürürken bana: ''ey İbnu'l-hasasiyye! İşte resulullah ile birlikte yürümektesin; hala neden allah'tan hoşnut değilsin i'' buyurdu. -ravi der ki: sanırım esved b. Şeyban rivayetinde: ''(resulullah'ın) elinden tutmuşsun'' ibaresi geçmiştir- ben de: "ey allah'ın resulü! anam babam sana feda olsun. neden allah'tan hoşnut olmayayım" dedim. sonrasında beşir bir önceki hadisin aynısını aktardı ve: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''ey sibtten mamul ayakkabılar sahibi! ayakkabılarını (ayağından çıkarıp) at'' buyurdu" dedi.

 

 

sonrakİ