mÜsned-İ hanbel

oruc

 

8- ramazanın başlamasının ve bitmesinin hilal'i görmekle geçerli olması; bulutlu günlerde ayın otuz güne tamamlanması

 

1- İbn abbas (r.a.)

 

9900 (1) abdullah b. abbas'ın bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''ay'ı görmeden oruca başlamayın'' veya: ''ayı görünce oruca başlayın'' buyurdu.

 

[hasen]

 

diğer tahric: bu kanalla nesai (4/135) rivayet etti.

 

 

 

9901 (2)- abdullah b. abbas'ın bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: ''ay'ı görünce oruca başlaym, ay'ı görünce de orucunuzu bitirin. ay ile aramza bulut girer (de onu göremezseniz, ayın günlerinin) sayısını otuza tamamlayın. o (ramazan) ayına da, (Şaban'ın son bir-iki gününde oruc tutarak) bir nevi karşılama yapmayın'' buyurdu.

 

[sahih]

 

diğer tahric: tirmizi (688), nesai (4/136) ve İbn huzeyme (1912) rivayet ettiler.

 

 

 

9902 (3)- abdullah b. abbas'ın bildirdiğine göre resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: ''ay'ı görünce oruca başlayın, ay'ı görünce de orucunuzu bitirin. ay ile aranıza bulut girer (de onu göremezseniz, ayın günlerinin) sayısını otuza tamamlayın. bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu.

 

[-sahih-]

 

 

 

9903 (4)- ebu'l-bahteri der ki: biz zat-ı irk denilen yerdeyken ramazan hilalini görünce, bu durumu sorması için bir adamı İbn abbas'a gönderdik. gönderdiğimiz adam bunu İbn abbas'a sorunca, İbn abbas şöyle dedi: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "yüce allah, ay'ı görmeniz için müddetini uzattı. eğer hava bulutlu olursa, sayıyı (Şaban ayını otuza) tamamlayın'' buyurdu.

 

[-sahih-]

 

diğer tahric: müslim (1099) rivayet etti.

 

 

 

9904 (5)- muhammed b. cübeyr der ki: İbn abbas, ramazan hilali görünmeyince, ramazanı oruclu karşılamayı hoş karşılamaz ve: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''hilal'i göremezseniz (Şaban ayını) otuza tamamlayın'' buyurdu" derdi.

 

[sahih]

 

diğer tahric: nesai (4/135) ve İbnu'l-carud (375) rivayet ettiler.

 

 

 

9905 (6)- muhammed b. ebi harmele'nin kureyb'den bildirdiğine göre Ümmu'l-fadl binti'l-haris, kureyb'i, Şam'da olan muaviye'ye gönderdi. kureyb der ki: Şam'a varınca, Ümmu'l-fadl'ın istediklerini yaptım ve henüz Şam'dayken ramazan hilali göründü. hilali cuma gecesi görmüştük. sonra ayın sonunda medine'ye geldiğimde, abdullah b. abbas bana: "ramazan hilalini ne zaman gördünüzi" diye sordu. ben: "cuma gecesi gördük" cevabını verince: "sen gördün müi" diye sordu. ben: "evet. başkaları da gördüler ve oruc tuttular. muaviye de oruc tuttu" dedim. İbn abbas: "ama biz cumartesi gecesi gördük. ramazan ayını otuza tamamlayıncaya veya hilali görünceye kadar oruca devam edeceğiz" dedi. ben: "muaviye'nin hilali görmesi ve oruc tutması senin için yeterli değil mii" diye sorunca, İbn abbas: "hayır, resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) böyle yapmamızı emretti" dedi.

 

[sahih]

 

diğer tahric: müslim (1/300), ebu davud (2/271) ve tirmizi (2/35) rivayet ettiler.

 

 

 

9906 (7)- ebu'l-bahteri der ki: biz zat-ı irk denilen yerdeyken ramazan hilalini gözetledik ve (göremeyince) bu durumu sorması için bir adamı İbn abbas'a gönderdik. gönderdiğimiz adam bunu ona sorunca, İbn abbas şöyle dedi: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) (ramazan hilalinin görülemediği durumlarda Şaban ayını) otuz güne tamamladı."

 

[sahih]

 

 

 

9907 (8)- ebu'l-bahteri der ki: biz zat-ı irk denilen yerdeyken ramazan hilalini görünce, bu durumu sorması için bir adamı İbn abbas'a gönderdik. gönderdiğimiz adam bunu ona sorunca, İbn abbas şöyle dedi: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''yüce allah, ay'ı görmeniz için müddetini uzattı. eğer hava bulutlu olursa, sayıyı (Şaban aymı otuza) tamamlayın'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

sonrakİ