mÜsned-İ hanbel

hac

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

41- tavaf için temizlik ve tesetfür

 

1. hz. aişe

 

11687 (1) hz. aişe'nin bildirdiğine göre nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): ''hayız olan kadın kabe'yi tavaf dışında haccın diğer tÜm ibadetlerini yerine getirebilir'' buyurmuştur.

 

[hasen]

 

diğer tahric: tirmizi (945) rivayet etti.

2477 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn abbas (r.a.)

 

11688- İbn abbas'ın bildirdiğine göre nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ''lohusa veya hayız olan kadınlar önce yıkamr sonra da ihrama girerler. temizlenene kadar kabe'yi tavaf dışında haccın diğer ibadetlerinin tümünü yapabilirler.''

 

[sahih]

 

diğer tahric: ebu davud (1741) ve tirmizi (945) rivayet ettiler.

11191 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. hz. ebu bekr (r.a.)

 

11689- zeyd b. yusay' bildiriyor: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), hac mevsiminde mekke ahalisine bildirilmek üzere hz. ebu bekr'le birlikte şöyle bir ihtarname gönderdi: ''bu ytldan sonra müşrikler (muslümanlarla birlikte) haccetmeyecek, hiç kimse çıplak olarak kabelyi tavaf etmeyecek! cennete de ancak muslÜman olanlar girebilecek! resulullah ile anlaşması bulunanlara gelince müddeti bitene kadar anlaşma geçerli olacaktır. bilinsin ki allah ve resuiü müşriklerden uzaktır'' ebu bekr bu ihtarla üç gün yol aldıktan sonra allah resulü (sallallahu aleyhi ve sellem), hz. ali'ye: ''ebu bekrle yetiş ve söz konusu ihtarnameyi (nlekke ahalisine) sen bildir!’’ buyurdu. ali de denileni yaptı. daha sonra ebu bekr, nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'e dönünce ağlayarak: "ey allah'ın resulü! benim aleyhimde bir durum mu hasıl oldui" diye sordu. allah resulü (sallallahu aleyhi ve sellem): ''senin hakkında hayırdan başka bir şey olmadı. ancak böylesi bir şeyi (mekke ahalisine) ya bizzat benim ya da benden olan bir adakm bildirmesi emredildi'' buyurdu.

 

[hasen]

 

diğer tahric: ebu ya'la (104) rivayet etti.

 

 

4. ali b. ebi taub

 

11690- hemdan kabilesinden biri olan zeyd b. yusay' bildiriyor: hz. ali'ye: "nebi (sallallahu aleyhi ve sellem), hac mevsiminde seni ebu bekr'le yolladığı zaman neyi bildirmeni istedii" diye sorduğumuzda şöyle dedi: "Şu dört şeyi bildirmemi enıretti: cennete ancak muslüman olanlar girebilir! kabe'yi hiç kimse çıplak olarak tavaf etmeyecek! resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile anlaşması bulunanlar konusunda müddet i bitene kadar anlaşma geçerli olacaktır. bu yıldan sonra da müşrikler muslümanlarla birlikte haccetmeyecek!"

 

[sahih]

 

diğer tahric: tirmizi (871, 872, 3092, "hasen sahih") rivayet etti.

21539 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

11691- muharrir b. ebi hureyre, babası ebu hureyre'den bildiriyor: "resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem), ali b. ebi talib'i mekke ahalisine bildirilmek üzere bir ihtarname ile gönderdiğinde ben de onunla birlikteydim." muharrir der ki: babama: "nasıl bir çağrı yaptınızi" diye sorduğumda şöyle dedi: Şöyle bir çağrı yaptık: "cennete ancak mu'min olanlar girebilecektir! kabe'yi çıplak olarak hickimse tavaf etmeyecek! resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile anlaşması bulunanlar konusunda dört aya kadar kadar anlaşma geçerli olacaktır. dört ay sonrasında ise bilinmelidir ki artık allah ve resulü, müşriklerden uzaktır. bu yıldan sonra da müşrikler (muslümanlarla birlikte) haccetmeyecek!" sesim kısılana kadar da bu çağrıyı tekrarlayıp durdum.

 

[sahih]

 

diğer tahric: nesai (2/40), darimi (2/237) ve taberi, tefsır'de (10/46) rivayet ettiler.

 

 

sonrakİ