mÜsned-İ hanbel

mahlukat’in yaratilmasi

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

6- güneş, ay ve yıldızlar

 

1. abdullah b. amr

 

24498 (1) abdullah b. amr b. el-as der ki: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) güneşin battığını gördü ve: ''o allah'ın kızgın ateşine gitti. ona allah'ın emriyle mani olunmasaydı yeryüzündekileri yakardı'' buyurdu.

 

[zayıf]

 

diğer tahric: taberi, tefsır (16/10) rivayet etti. heysemi, mecma'uz-zevaid (8/131): "ahmed rivayet etti. senedinde adı belirlenmeyen bir kişi bulunmaktadır. diğer ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

2. ebu zer

 

24499 (1) ebu zer der ki: güneş batarken, resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraber mescid'deydim. bana: "ey ebu zer! güneş nereye gidiyori'' diye sorunca: "allah ve resulü daha iyi bilir" karşılığını verdim. nebi (sallallahu aleyhi ve sellem): "güneş, rabbinin huzuruna gidip sadeye kapanır ve geri dönmek için izin ister. ona izin verilir ve sanki: ''geldiğin yerden geri dön'' denir ve güneş battığı yerden doğar. İşte onun karar kıldığı yer budur'' buyurdu. muhammed der ki: sonra resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): "güneş, kendisi için belirlenen yerde akar"[yasin 38] ayetini okudu.

 

[sahih]

 

diğer tahric: buhari (3199, 4802) ve müslim (318-21) rivayet ettiler.

21509 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

sonrakİ