mÜsned-İ hanbel

ehl-İ beyt

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

29- resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in bazı hizmetçileri

 

1. enes b. malik

 

26270- enes bildiriyor: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) medine'ye geldiği zaman annem ümmü süleym elimden tutup ona götürdü ve: "ey allah'ın resulü! bu oğlum enes'tir ve okuma yazma bilen biridir" dedi. dokuz yıl boyunca hz. nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in hizmetinde bulundum. bu süre içinde yaptığım hiçbir şeyi kötülediğini görmedim.

 

[sahih]

 

diğer tahric: ebu ya'la (3629,3753) rivayet etti.

 

 

2. İbn mes'ud

 

26271 (1) abdullah der ki: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana: "yanıma girmen için iznin, perdenin kaldırılması veya fısıltımı duymandır. seni bundan alıkoyuncaya kadar yanıma girmen için iznin bu şekilde olacaktır'' buyurdu.

 

[sahih]

 

diğer tahric: müslim (2169), İbn mace (139) ve nesai, es-sünenu'l-kübra'da (8261) rivayet ettiler.

 

 

 

26272 (2)- abdullah b. ahmed der ki: babam metindeki ''sivad'' ifadesinden kastın 'sır' olduğunu söyledi ve: "İbn mes'ud'a, resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in biriyle özel konuşmasını dinlemesine izin verilmiştir" dedi.

 

 

 

26273 (3)- abdullah der ki: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana: ''seni alıkoyuncaya kadar yanıma girerken perdeyi kaldırmana ve biriyle olan konuşmamı dinlemene izin veriyorum'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

26274 (4)- abdullah der ki: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana: "yanıma girmen için iznin, perdenin kaldırılması veya fısıltımı duymandır. seni bundan alıkoyuncaya kadar yanıma girmen için iznin bu şekilde olacaktır" buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

26275 (5)- abdullah der ki: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bana: "yanıma girmen için iznin, perdenin kaldırılması olacaktır" buyurdu.

 

[sahih]

 

 

sonrakİ