mÜsned-İ hanbel

menkibeler

 

ana sayfa      kur’an      hadis      sözlük      biyografi

 

78- allah resulü'nün (sallallahu aleyhi ve sellem) amcası abbas

 

1. sa'd b. ebi vakkas

 

26792- sa'd b. ebi vakkas der ki: resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) amcası abbas için: "bu abbas b. abdilmuttalibı kureyş'in en cömerdi ve en yardımseveridir'' buyurdu.

 

[sahih]

 

diğer tahric: uzun ve kısa metinlerle nesai, es-sünenu'l-kübra'da (8118) ve hakim, müstedrek'te (4/328-329) rivayet etti.

 

 

2. İbn abbas

 

26793- İbn abbas bildiriyor: ensar'dan bir kişi abbas'ın cahiliye döneminde olan dedelerinden birine sövünce abbas ona bir tokat attı. bunun üzerine adamın yakınları gelip: "vallahi bizim adama tokat attığı gibi biz de ona tokat atacağız" dediler ve silahları kuşandılar. durum resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e bildirilince minbere çıktı ve: ''ey insanlar! allah katında yeryüzündeki insanların en değerli olanı kimdiri'' diye sordu. "sensin" dediklerinde, resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): ''abbas benden, ben de abbas'tanım. Ölülerimize söverek hayatta olanlarımızı üzmeyiniz'' buyurdu. bunun üzerine adamın yakınları gelip: "ey allah'ın resulü! seni üzmekten allah'a sığınırız" dediler.

 

[zayıf]

 

diğer tahric: tirmizi (3759) ve nesai (8/33) rivayet ettiler.

8789 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. abbas

 

26794- abdulmuttalib b. rabia der ki: abbas, nebi'in (sallallahu aleyhi ve sellem) yanına girdi ve: "ey allah'ın resulü! bazen dışarı çıktığımızda kureyşlilerin konuştuklarını görüyoruz. ancak bizi görür görmez hemen susuyorlar" dedi. resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buna o kadar öfkelendi ki alnındaki damar kabardı ve: ''vallahi kişi, sizi allah rızası ve bana olan akrabalığınızdan dolayı sevmedikçe kalbine iman giremez!'' buyurdu.

 

[sahih]

 

diğer tahric: tirmizi (3758) rivayet etti.

26179 (3)'te tekar etmiştir.

 

 

sonrakİ