sÜnen bn- mace

bablar konular numaralar

mukaddme

<< 59 >>

devam: 9.  man

 

حَدّثَنا سويد بن سَعِيد، حَدّثَنا علي بن مسهر، عَنْ الأعمش. ح وحَدّثَنا علي بن ميمون الرقي، حَدّثَنا سَعِيد بن مسلمة، عَنْ الأعمش، عَنْ إبراهيم، عَنْ علقمة، عَنْ عَبْدُ اللّه قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((لا يدخل الجنة مِن كان في قلبه مثقَالَ ذرة مِن خردل مِن كبر. ولا يدخل النَّار مِن كان في قلبه مثقَالَ حبة مِن خردل مِن إيمان)).

 

abdullah r.a.'den; resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir; “kalbinde hardal zerresi ağırlığınca kibir bulunan kimse cennet'e girmiyecek ve kalbinde, hardal tanesi ağırlığınca iman bulunan kimse (ebedi) ateşe girmeyecektir.”

 

 

diğer tahric edenler: müslim iman; tirmizi, birr.

 

tirmizi: bu hadis hasen sahihtir demiştir. bu konuda ebû hureyre, bn abbas, seleme b. ekva’ ve ebû saîd’den de hadis rivâyet edilmiştir.

 

aÇiklama:     «kalbinde zerre miktarı kibir bulunan kişinin cennete girmiyeceğ» tabiri, çeşitli şekillerde yorumlanmıştır. Şöyle ki: hadis metninde kibir iman'a karşı kullanıldığı için buradaki kibir'den maksad imana tenezzül etmemek, hakka karşı eğilmemek ve küfür'de ısrar olabilir. bu takdirde manası açıktır.

 

kinci ihtimal: kibir bilinen manada olup "cennete girmiyecek» tabirinden "Önce cennete girmiyecek» manası melhuzdur. kibrinin cezasını çektikten sonra cennete girebilecek anlamı taşır.

 

Üçüncü ihtimal şudur: cennet'e girenlerde hiç kibir kalmaz, kibirden tamamen arınmış tertemiz bir kalble cennete girilir. nitekim: "biz onların göğüslerindeki kin ve hasedi söküp atmışız.[hicr, 47]

 

"kalbinde zerre miktarı iman olanlar cehenneme girmiyecekler'' cümlesinden maksad ise; böylelerin ebedi kalmak üzere cehennem'e girmemeleridir. Çünkü ehli iman'dan bir kısmının, günahları dolayısı ile cehennem'e girecekleri, fakat zerre kadar iman'ı olanların neticede cehennem'den çıkarılıp cennet'e girecekleri nasslarla sabittir .

 

 

mÜslm rvayet ve zah Çn buraya tiklayin