sÜnen bn- mace

bablar konular numaralar

ktabu’l-cenaz

<< 1494 >>

devam: 21- mam'in, cenaze namazini kildiracaĞl zaman nerede duracaĞi hakkinda gelen hadsler babi

 

حَدَّثَنَا نصر بْن علي الجهضمي. حَدَّثَنَا سعيد بْن عامر، عَن همام، عَن أبي غالب؛ قَالَ:  - رأيت أَنَس بْن مَالِك صلى على جنازة رجل. فقام حيال رأسه. فجيء بجنازة أخرى، بامرأة. فقالوا: يا أبا حمزة! صل عليها فقام حيال وسط السرير. فقال له العلاء بْن زياد: يا أبا حمزة! هكذا رأيت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قام من الجنازة مقامك من الرجل. وقام من المرأة مقامك من المرأة؟ قال: نعم. فأقبل علينا، فقال: احفظوا.

 

ebu Ğalip (r.a.)'den; şöyle demiştir: ben, enes bin malik (r.a.)'i şöyle yaparken gördüm: (abdullah bin umeyr adlı) bir erkeğin cenaze namazını kıldırırken cenaze'nin başının hizasına doğru durdu, sonra (ensar'dan) bir kad-na ait başka bir cenaze getirildi. cemaat enes bin malik (r.a.)'e:

 

ya eba hanıza! bunun namazını kıldır, dediler. enes (r.a.) na'şın (tam) ortasının hizasına doğru namaza durdu. sonra el-ala' bin ziyad (r.a.) ona:

 

ya eba hamza! resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in erkeğin cenaze namazım kıldırırken senin durduğun yerde durduğunu, kad-nın cenaze namazım kıldırırken senin durduğun yerde durduğunu ve senin yaptığın gibi yaptığını gördün (mü) dedi. enes (r.a.): evet, dedi. bunun üzerine el-ala' (r.a.) bize dönerek: (bunu) belleyiniz, dedi.

 

 

diğer tahric: hadisi ahmed, tirmizi, ebu davud, tahavi ve beyhaki de rivayet etmişlerdir.

 

aÇiklama: semure (r.a.)'in hadisini kütüb-i sitte sahipleri ve beyhaki rivayet etmişler; tirmizi hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir.

 

kadının isminin Ümmü ka'b olduğu nesai'de belirtilmiştir.

 

hadis, lohusalık halinde ölen kad-nın cenaze namazının kıldırılmasının meşruluğuna ve cenaze namazında imam'ın kad-nın tam ortasının, yani kalçasının hizasına doğru namaza durmasının müstehablığına delalet ediyor.

 

ebu galip (r.a.)'in hadisini ahmed, tirmizi, ebu davud, tahavi ve beyhaki de rivayet etmişlerdir. tirmizi hadisin hasen olduğunu söylemiştir. ebu davud ve beyhaki'nin rivayetlerindeki hadis metni çok uzundur.

 

Ölen erkeğin abdullah bin umeyr (r.a.) olduğu ve ölen kad-nın ensar'dan olduğu ebu davud'un rivayetinde belirtilmiştir. tirmizi'nin rivayetinde kad-nın kureyş'ten olduğu bildirilmiştir.

el-menhel yazarının dediği gibi bu iki rivayet arasında ihtilaf yoktur. Çünkü kad-nın aslen kureyş'ten olup, ensar'dan birisiyle evli olması muhtemeldir.

 

ebu hamza, enes (r.a.)'in künyesidir. sika tabiilerin meşhur abidlerinden olan basra'lı el-ala' bin ziyad, enes (r.a.)'in erkek cenazenin başının hizasına ve kad-n cenazenin kalçasının hizasına doğru durduğunu görünce nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)'in mi böyle yaptığını enes (r.a.)'e sormuş. enes (r.a.) de peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)'in böyle yaptığını gördüğünü bildirmiştir.

 

bu hususta almlern gÖrÜŞler :

 

bu hadisler, imamın, cenaze namazını kıldırırken erkek cenazenin başının ve kad-n cenazenin kalçasının hizasına doğru durmasının müstehablığına delaJet ediyorlar. alimler bu hususta değişik görüşler beyan etmişlerdir. Şöyle ki :

 

1- Şafiiler, davud, bn-i hazm ve hadis ehli, mezkur hadislere göre hükmetmişlerdir.

2- hanbeliler'e göre erkeğin göğsünün hizasına doğru durulur. kadınınki birinci görüşe göredir.

3- hanefi alimlerine göre imam, erkeğin ve kad-nın göğüs hizasına doğru durur. ebu hanife ve ebu yusuf'tan bir rivayete göre erkeğin başının ve kad-nın kalçasının hizasına doğru durulur. tahavi bu kavli seçmiştir. bu görüş, birinci görüşün yani Şafii davud, bn-i haxm ve hadisçilerle aynıdır.

 

4- malikiler'e göre imam, erkeğin kalçasının hizasına ve kad-nın omuzları hizasına doğru durur.

yukarıdaki ihtilaf, efdaliyet ile ilgilidir. aslında imam erkek veya kad-n cenazenin her hangi bir parçasının hizasına doğru namaz kıldırırsa sahihtir.