sÜnen bn- mace

bablar konular numaralar

ktabu’z-zebah

<< 3182 >>

8- kadinin boĞazladlĞı hayvan (in etnn yenlmesnn meŞruluĞu) babi

 

حدّثنا هَنَّادُ بْنُ السَّرِيِّ. حدّثنا عَبْدَةُ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ كَعْبِ بْنِ مَالِكٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّ امْرَأَةً ذَبَحَتْ شَاةً بِحَجَرٍ. فَذُكِرَ ذلِكَ لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. فَلَمْ يَرَ بِهِ بَأْساً.

 

ka'b bin mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: bir kad-n bir davarı (koyun veya keçiyi keskin) bir taşla boğazlamış, sonra durum resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e anlatılmış. resûl-i ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) bunda bir beis görmemiştir.

 

 

aÇiklama:     bu hadisi buhari de rivayet etmiştir. buhari' deki metinde resul-i ekrem (s.a.v.) sözü edilen kad-nın kestiği davarın etinin yenilmesini emretmiştir.

 

hadsten Çikan hÜkÜmler

 

1. kadının boğazladığı hayvanın eti yenilir. cumhur bu görüştedir. malik' ten yapılan bir rivayete göre kad-nın boğazladığı hayvan etini yemek mekruhtur. diğer bir rivayete göre kerahet yoktur. Şafiiler'den yapılan bir rivayete göre kad-nın udhiyye, yani kurban bayramında kesilen kurbanı boğazlaması mekruhtur.

 

el-hafız'ın el-fetih'te beyan ettiğine göre brahim nehai: kadının ve besmele çekip boğazlamaya gücü yeten çocuğun kestiği hayvan eti yenilir, bunda bir beis yok, demiştir. cumhurun görüşü de böyledir.

 

2. hayvanı keskin taşla kesmek caizdir.