nesa sÜnen- kÜbra

bablar    konular    numaralar

ÖĞÜtler

<< 3031 >>

ÖĞÜtler-6

 

[-: 11843 :-] abdullah b. ukeym der ki: abdullah b. mes'ud yemin ederek dedi ki: "vallahi, içinizden, rabbiyle baş başa kalmayacak hiç kimse yoktur. rabbiyle başbaşa kalınca, (yüce allah): «ey ademoğlu! benim hakkımda seni ne aldattıi ey ademoğlu! bildiğinin gereği olarak neler yaptıni ey ademoğlu! gönderdiğim peygamberlere ne cevap verdini»" diye soracak.

 

tuhfe: 9345

 

 

 

[-: 11844 :-] brahim, alkame'den bildiriyor: bir defasında abdullah (b. mes'ud)'a içecek verildi o da: "onu alkame'ye ver" dedi. alkame: "ben orucum" deyince, abdullah: "onu esved'e ver" dedi. esved: "ben oruçluyum" deyince, abdullah: "onu filana ver" dedi. o kişi de: "ben oruçluyum" dedi. hepsi de oruçlu olduklarını söyleyince, abdullah:

 

"ben oruçlu değilim" dedi ve içeceği alıp içtikten sonra şu ayeti okudu: " ... onlar, kalplerin ve gözlerin allak bullak olduğu bir günden korkarlar." (nur 37)

 

tuhfe: 9435

6816'da geçmişti.