İBNÜ’L-ESİR el-Kamil fi’t-Tarih

1. CİLT

 

GECE ve GÜNDÜZDEN HANGİSİNİN DAHA ÖNCE YARATILDIĞI

 

Biz, yukarıda Allah (C.C.)'ın vakit ve zamanlardan yaratmazdan önce yaratmış olduğu varlıkları, vakit ve zamanların gece ve gündüzün saatlerinden ibaret olduğunu ve bunların da güneş ile ayın felek derecelerindeki hareket ve seyrinden meydana geldiklerini anlattık.

 

Şimdi gece ve gündüzden hangisinin diğerinden önce yaratılmış olduğunu anlatacağız.

Bu hususta alimler farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu alimlerin bir kısmı, gecenin gündüzden önce yaratılmış olduğunu iddia etmiş ve iddiasının doğruluğuna, gündüzün güneşin aydınlığından meydana geldiğini, güneş battığı zaman gecenin ortaya çıktığını, böylece gündüzün aydınlıktan ibaret olduğunu ve bu aydınlığın geceden ibaret olan karanlığın üzerine geldiğini, güneşin aydınlığının gecenin üzerine gelmemesiyle gecenin sabit kaldığını delil göstererek, bunları, gecenin gündüzden önce yaratılmış olduğunun bir ispatı saymıştır. Bu, aynı zamanda İbn Abbas (R.A.)'ın da görüşüdür.

 

Diğer alimler ise gündüzün geceden önce yaratıldığını ileri sürmüşler ve iddialarına, Allah var iken O'nunla beraber hiç bir şeyin olmadığını, gece ve gündüz diye bir şeyin bulunmadığını, hatta geceyi yaratıncaya kadar bütün yaratıklarının O'nun nuruyla aydınlandığını delil göstermişlerdir.

 

İbn Mes'ud (R.A.) bu hususta şöyle diyor: "Rabbinizin katında gece ve gündüz diye bir şey yoktur; göklerin nuru (aydınlığı) O'nun zatının nurundan kaynaklanmaktadır. "

Ebu Ca'fer et-Taberi, yukarıda zikredilen delillere ve: ''Sizi yaratmak mı daha güç, yoksa göğü mü? ki onu bina eden Allah'tır. O, onun (göğün) boynunu yükseltti ve ona bir nizam verdi. Onun gecesini kararttı, gündüzünü de (aydınlığa) çıkardı.'' (Naziat suresi, 27, 28, 29) ayetinde Allah (C.C.)'ın geceyi gündüzden önce zikretmesine dayanarak birinci görüşün daha doğru olduğunu söylüyor.

 

Ubeyd bin Umeyr el-Harisı şöyle diyor: "Ben, Hz. Ali (R.A.)'nin yanında bulunuyordum. Bu sırada İbn el-Kevva' ona aydaki siyahlığı sordu. Hz. Ali ona: ''İşte bu silinen ayet (nişane)tir.'' karşılığını verdi. Hz. Ali bu sözüyle: ''Biz gece ile gündüzü iki ayet (nişane) kıldık; gece ayetini silip, gösterici olan gündüz ayetini getirdik.'' mealindeki ayete işaret etmişti." (İsra suresi, ayet 12)

 

İbn Abbas, Mücahid, Katade ve diğer alimler de bu görüşü ifade eden ibareler kullanmışlardır. Bundan dolayı Allah, gece ve gündüzü yarattı, fakat güneşi aydan daha parlak kıldı.

 

Ebu Ca'fer et-Taberi, bu bahiste, bir kaç sayfa tutan ve oldukça uzun olan İbn Abbas'ın Nebi (s.a.v.)'den rivayet ettiği bir hadisi nakletmektedir. Bu hadiste, güneş ve ayın yaratılışları, hareket ve seyirleri, bunların çember ve kasnak (veya araba) şeklinde iki araç üzerinde olup her aracın üç yüz altmış kulpu bulunduğu, kulplar sayısınca meleklerin bu araçları kulplarından tutarak çektikleri, sonra ay ve güneşin bu araçlardan düşerek yer ile gök arasındaki bir denize daldıkları, bu durumun güneş ve ay tutulmasını meydana getirdiği, sonra meleklerin ay ve güneşi denizden çıkardıkları, bunun da ay ve güneş tutulmasının sona ermiş olduğunu gösterdiği, gibi konular geçmektedir.

 

Sonra o, yıldızlarla onların seyir ve hareketlerinden, güneşin batıdan doğmasından, batıda Cabers (Süryanicesi: Markisya), doğuda Cabelk (Süryanicesi: Bercisya) adında iki şehir bulunduğundan, bunların her birinin on bin kapısı olduğundan ve her kapıyı on bin muhafız koruduğundan kıyamete kadar bu muhafızlara bir kere muhafızlık yaptıktan sonra bir daha sıra gelmediğinden bahsetmektedir.

 

Ayrıca o, Mensik ve Saris (veya Taris)'ten Ye'cuc ve Me'cuc gibi anlatılmasına gerek olmayan kavimlerden ve diğer bir takım şeylerden de bahetmektedir.

 

Ben, akıl ve mantığa ters düşen bu gibi şeyleri kitabıma almaktan kaçındım. Eğer onun anlattıklarının isnadı sahih olsaydı, elbette biz de bunları zikrederdik ve söylerdik. Fakat bu hadis sahih değildir. Ayrıca böyle mühim ve büyük meseleleri, bunun gibi zayıf isnatlara dayanarak kitapIara geçirmek doğru ve caiz değildir.

 

Biz, burada Allah (C.C.)'ın yaratmak istediği varlıkların ilk yaratılışlarından, bunların yaratılışlarının tamamlanmasına kadar dünya yılları ve zamanı itibariyle ne kadar vakit geçmiş olduğunu anlattık. Bizim bu kitabı yazmaktan maksadımız ise, yukarıda açıkladığımız üzere, Rablerine isyan eden diktatör zalim hükümdarlar ile Rablerine itaat eden hükümdarların tarihini ve kendilerine elçiler ve peygamberler gönderilen kavimlerin yaşadıkları zaman ve vakitleri anlatmaktan ibaretti. Ayrıca biz, tarihlerin tespitine yarayan, vakit ve saatlerin bilinmesine yardım eden güneş ve ayın hallerini de yukarıda anlattık. Şimdi ise, kendisine ilk defa Allah (C.C.) tarafından devlet ve nimet verilen, bu nimeti küfranla karşılayıp O'nun Rablığını inkar eden ve kibirlenen, bu yüzden Allah tarafından kendisine verilen nimetler elinden alınarak zelil ve rüsvay edilen varlıktan (şeytandan) bahsedeceğiz. Bundan sonra da onun yolundan giden ve izini takip eden, bu yüzden Allah'ın hikmet ve belasına uğrayandan söz edeceğiz. Bunu takiben de, Allah (C.C.) izin verirse onun zamanında veya ondan sonra Rablerine itaat eden, işleri ve hareketleri övülen hükümdarlar ile elçilerden ve peygamberlerden bahsedeceğiz.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

İBLİS'İN KlSSASI, İLK DURUMU ve Hz. ADEM (A.S.)'I YOLDAN ÇIKARMASI