ŞAFİİ el-UMM

HAC

 

HAC VE UMRENİN CAİZ OLDUĞU ZAMAN

 

"Hac (ayları), bilinen aylardır. Kim o aylarda hacca başlarsa, artık ona hacda cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız, Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takva (Allah'a karşı gelmekten sakınma)dır. Ey (özlü) akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının?' (Bakara, 197)

 

[1087] Bize, Müslim b. Halid ve Said b. Salim, İbn Cüreyc'den haber verdi. O, Ebu Zübeyrüen rivayet ettiğine göre, Cabir b. Abdullah'a hac aylarından önce, hac için telbiye getirerek ihrama giren adamın durumuna dair soru sorulduğunu işitmiş(caiz mi) o: Hayır, (caiz değildir) demiştir.

 

[1088] Bize, er-Rebi' haber verip dedi ki: Bize, Şafii haber verip dedi ki:

Bize Müslim, İbn Cüreyc'den şöyle dediğini haber verdi. Ben Nafi'ye sordum:

Abdullah b. Ömer'in hac aylarını ismen zikrettiğini duydun mu? o: Evet. O, Şevval, Zülkade ve Zülhicce aylarını ismen zikrediyordu. Ben Nafi'ye: Bir kimse bunlardan önce hac için ihrama girse ne olur? o: Bu hususta ondan herhangi bir şey dinlemedim, dedi. 

 

[1089] Bize er-Rebi' haber verip dedi ki: Bize Şafii haber verip dedi ki: Bize Müslim b. Halid, İbn Cüreyc'den şöyle dediğini haber verdi: Tavus: O aylar; Şevval, Zülkade ve Zülhicce aylarıdır(dedi).

 

[1090] Bize, Müslim b. Halid, İbn Cüreyc'den haber verdiğine göre, o, Ataya:

Eğer bir adamı Ramazan ayında hac niyetiyle ihrama girmiş olarak görsen ona ne derdin, dedi. o: Ben ona: Bunu umre yap derdim, dedi.

 

[1091] Bize, Müslim b. Halid'in haber verdiğine göre, İbn Cüreyc dedi ki:

Bize, Ömer b. Atanın haber verdiğine göre, İkrime dedi ki: Bir kimsenin hac ayları dışında, hac için ihrama girmemesi gerekir. Buna sebep ise aziz ve celil Allah'ın: "Hac bilinen aylardır?' (Bakara, ı 97) buyurmasıdır. Herhangi bir kimse, hac için ihrama girse bile sonrada öyle kalmaması gerekir.

 

Sonraki için tıkla:

 

İHRAMA GİRİP TELBİYE GETİRECEĞi VAKİT HAC YA DA UMREYİ İSMEN ZİKRETMELi Mİ YOKSA NİYET İKİSİNDEN BİRİSİ İÇİN YETERLİ Mİ?