ŞAFİİ el-UMM

HAC

 

ÇOCUĞUN HAC ETMESİ

 

[1179] Bize Malik, İbrahim b. Ukbe'den haber verdi. O, İbn Abbas'ın azathsı Kureyb'den, onun İbn Abbas'tan (r.anhum) rivayet ettiğine göre, Rasulullah (s.a.v.) mahfesinin içinde bulunan bir kadının yanından geçti. O kadına: İşte bu Rasulullah (s.a.v.)'tır denilince, o da beraberindeki küçük bir çocuğun pazusunu yakaladı ve bu haccı olur mu, dedi. Rasulullah (s.a.v.): "Evet. Senin için de ecir vardır." buyurdu.

 

[1180] Bize Said, Malik b. Miğvel'den haber verdi. O Ebu Sefer'den şöyle dediğini rivayet etti: İbn Abbas dedi ki: [Herhangi bir köle sahipleri tarafından hac ettirilir ve] hür olmadan ölürse haccını ifa etmiş olur. Eğer ölmeden önce hürriyetine kavuşacak olursa hac etsin. Herhangi bir çocuğu ailesi hac ettirip buluğa ermeden önce ölürse, onun haccı yerine gelmiş olur. Ve eğer buluğa ererse o hac ediversin.

 

[1181] Bize Said ve Müslim b. Halid, İbn Cüreyc'den haber verdi. O, Atadan şöyle dediğini rivayet etti. Kölenin yaptığı hac, hürriyeti verilinceye kadar yerini bulmuş olur. Fakat hürriyetine kavuştuktan sonra -ona vacip olmaksızın- ona hac etmek kap eder.

 

Şafii (Yüce Allah'ın rahmeti ona) dedi ki: Bu -Yüce Allanın izni ile- köle ve buluğa ermemiş çocuk hakkında Atanın dediği gibidir. Hem onun sözünün hem İbn Abbas'ın sözünün manası bize göre böylece açıklanmış olmaktadır.

 

"Köle hürriyetine kavuştu mu hac ediversin" sözü şuna delildir: Eğer köle iken yaptığı o haccı İslam'ın haccı (farz haccı) yerine geçmiş olsaydı, hürriyetine kavuşmasından sonra ona hac etmesini emr etmezdi. Ayrıca onun köleliği halinde, hac etmenin, ona vacip olduğu görüşünde olmadığına delildir. Çünkü o da, İslam ehlinden başkaları da, haccın bir kişiye ancak bir defa farz olduğu görüşündedirler. Çünkü aziz ve celil Allah da: " ... Oraya yol bulabilenler için Beyti hac etmek Allah'ın insanlar üzerindeki hakkıdır .. :' (Al-i İmran, 97) buyurmuştur.

 

Sonraki için tıkla:

 

TAVAF NE ZAMAN YETERLİ OLUR, NE ZAMAN OLMAZ?