MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  ABDEST’İN FARZLARI

 

ABDESTİN FARZLARINDA UNUTMA VE YANILMALARA İLİŞKİN HÜKÜMLER

 

Kişi yıkanma sırasında, yanlışlıkla abdest organları dışında bir organı yıkamamış olsa Kadl'nin ihtilafsız olarak belirttiğine göre bu abdest yeterli olmaz. Tercih edilen görüşe göre bu kabul edilemez, diğer görüşe göre ise "kişinin suda kalmadığı yıkanma"ya yorulur, şayet suda kalırsa yeterli olur.

 

Kişi cünüplüğü vb. kaldırma niyeti ile yetinse, niyet edilen şey tertibin söz konusu olmadığı bir şey bile olsa hüküm böyledir. Çünkü niyet ne olumsuz ne de olumlu olarak özel anlamda tertiple ilişkili değildir.

 

Kişi abdestini bozsa ve cünüp olsa, abdest için ayrıca niyet etmese bile gusletmesi abdest yerine de geçer. Çünkü guslün içinde abdest zaten vardır.

 

Kişi iki ayağı veya iki eli dışında bedenini yıkasa sonra abdestini bozsa sonra bu ikisini de cünüplükten dolayı yıkasa abdest almış sayılır. Cünüplükten dolayı bunları yıkayınca abdestsizlik ortadan kalktığından abdest için ayrıca yıkamak gerekmez. Bu, el ve ayak açıkta olduğu ve herhangi bir özür de söz konusu olmadığı halde el ve ayağın yıkanmadığı bir abdesttir. İbnü'l-Kass "bu, aynı zamanda tertibin söz konusu olmadığı bir abdesttir" demiştir. Alimlerimiz "bu abdest tertipsiz değildir. Bu ayakları ve elleri yıkamanın gerekli olmadığı bir abdesttir" diyerek bu görüşü reddetmişlerdir. el-Mecmu'da "bu, yerinde bir reddir" denilmiştir.

 

Kişi abdest organları hariç bedenini yıkasa sonra abdestini bozsa tertibe riayet etmesi gerekmez.

 

Kişi abdesti bitmeden bir organı yıkayıp yıkamadığında şüphe etse onu ve sonrasındaki organlarını yıkar. Şayet abdest bittikten sonra şüphe ederse bunun zararı olmaz.

 

Kişi iki abdestle iki namaz kıldıktan sonra bu abdestlerden birinde başını meshetmeyi unuttuğunu hatırlasa, ancak hangi abdest olduğunu bilemese başını mesheder, sonra ayaklarını yıkar ve iki namazı tekrar kılar.

 

Kişi abdest alıp namaz kıldıktan sonra abdest aldığını ve namaz kıldığını unutsa sonra tekrar abdest alıp namaz kılsa [ardından daha önceki abdest ve namazını hatırlasa], sonra [iki abdestten birinde] bir organını yıkamadığını ve [iki namazdan] bir namazda bir secdeyi yapmadığını hatırlasa ancak hangisi olduğunu bilemese abdesti tamdır ancak namazı yeniden kılması gerekir. Çünkü organı yıkamayı ilk abdestte terk etmiş olabilir, namazı ise ikinci namazdan terk etmiş olabilir.

 

Kişi abdestsiz iken abdest alarak sabah namazını kılsa sonra öğle namazı için abdestini yenilese sonra abdesti bozulup abdest alarak ikindi namazını kılsa sonra akşam için abdestini tazelese sonra abdesti bozulup yatsı namazı için tekrar abdest alsa sonra abdestlerin birinde başını meshetmeyi unuttuğunu anlasa, hem abdesti bozulduktan sonra aldığı abdestlerle kıldığı namazları hem de abdestini tazeledikten sonra kıldığı namazları tekrar kılması gerekir.

 

Bedeninin bir yerinde necaset bulunduğu halde bunun yerini bilmeyen kimsenin abdesti -Kadi'nin görüşünün aksine- sahihtir.

 

Kişi abdesti bitirdikten sonra bir tırnağını yıkamadığını anlasa ve bu tırnağı kesse, kesme sonucunda ortaya çıkan yeri ve bundan sonraki kısımları yıkaması gerekir. Gusülde ise yalnızca orayı yıkaması yeterlidir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

ABDEST’İN SÜNNETLERİ: A- AĞIZ TEMİZLİĞİ YAPMAK [SİVAK]