MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  5 VAKİT FARZ

 

E. SABAH NAMAZININ VAKTİ

 

Sabah namazının vakti fecr-i sadık ile başlar. Fecr-i sadık, ışığı ufukta enine olarak yayılan fecirdir.

 

Sabah namazının vakti güneş doğuncaya kadar devam eder.

 

Sabah namazının, etrafın ağarmaya başladığı andan [isfar vaktinden] sonraya bırakılmaması tercih edilir.

 

A. SABAH NAMAZININ BAŞLANGIÇ VAKTİ

B. SABAH NAMAZININ BİTİŞ VAKTİ

C. SABAH NAMAZININ KILINMASININ TERCİH EDİLDİĞİ VAKİT

D. SABAH NAMAZINA İLİŞKİN VAKİTLER

 

A. SABAH NAMAZININ BAŞLANGIÇ VAKTİ

 

Sabah namazının vakti fecr-i sadık ile başlar.

 

"Subh"(3) sözlükte gündüzün başına denir. Gündüzün başında olan namaza da bu sebeple sabah namazı denilmiştir.

(3) Bu sözcük "sıbh" şeklinde de rivayet edilmiştir

 

Bir görüşe göre ise beyaz ve kızıllığı bir arada bulunduran fecirden sonra geldiği için bu isim verilmiştir. Nitekim Araplar yüzünde beyazlık ve kızıllık bulunan kimsenin yüzü için -vechun sabihun- ifadesini kullanıdar.

 

Sabah namazının vakti, Cibril hadisi sebebiyle fecr-i sadık ile girer. Çünkü bu hadiste sabah namazının başlangıcı, oruçlunun yeme içmesinin haram olduğu vakte bağlanmıştır. Oruçlunun yeme içmesi ise fecr-i sadıkta haram olur.

 

Fecr-i sadık, ışığı ufukta enine olarak yayılan fecirdir.

 

Fecr-i sadık göğün ufkunda yani göğün uçlarında ışığı enine olarak yayılan fecirdir.

 

Fecr-i kazib (yalancı fecir) ise bundan farklı olarak en üst tarafında kurt kuyruğu gibi bir ışık bulunan ve ufukta uzunlamasına / dikine doğru yayılan ışıktır. Fecr-i kazib'ten sonra karanlık gelir. Bu ışık, uzunluğu sebebiyle kurt kuyruğu na benzetilmiştir. Bir başka görüşe göre ise kurt kuyruğunda tüyler kuyruğu n altında değil üstünde yer aldığı gibi fecr-i kazib'te de ışık en üstte olup en altta olmadığından ona benzetilmiştir.

 

Not:

Nevevi, sabah namazının girişini ele aldığı bölümde fecirden bahsederken "sadık" ifadesini kullanmış, yatsının çıkış vaktini belirtirken ise bunu söylememiştir. Bundan; sanki yatsının çıkışında fe cr-i sadıkın dikkate alınmayacağı gibi bir anlam anlaşılıyorsa da bu kastedilmemiştir. Yatsı namazı, sabah namazının girme vakti olan fecr-i sadıkta çıkar. Nevevİ bunun aksini yaparak yatsı namazını ele alırken fecr-i sadıktan bahsedip sabah namazında yalnızca fecr deseydi, bu fecirden o anlaşılacağı için daha iyi olurdu.

 

 

B. SABAH NAMAZININ BİTİŞ VAKTİ

 

Sabah namazının vakti güneş doğuncaya kadar devam eder.

Sabah namazının vakti güneş doğuncaya kadar devam eder.

 

[*] - Bunun delili, Müslim'deki şu hadistir: Sabahın vakti fecrin doğmasından [tan yerinin ağarmasından] başlar, güneşin doğuşuna kadar devam eder. (Müslim, el-Mesacid, 1388. )

 

Güneşin batmasından farklı olarak doğmasından maksat bir kısmının doğmasıdır. Doğmayan kısım doğan kısım gibi değerlendirilir. Ayrıca sabah namazının vakti fecrin bir kısmının doğuşu ile girdiği gibi vaktin güneşin bir kısmının doğmasıyla çıkması uygun olmuştur.

 

 

C. SABAH NAMAZININ KILINMASININ TERCİH EDİLDİĞİ VAKİT

 

Sabah namazının, etrafın ağarmaya başladığı andan [isfar vaktinden] sonraya bırakılmaması tercih edilir.

Sabah namazının, etrafın ağarmaya başladığı andan sonraya bırakılmaması tercih edilir.

 

[*] - Bu konuda delil yukarıda geçen Cibril hadisindeki şu ifadedir: "Bu ikisinin arası namazın vaktidir". Bu söz, namazın kılınmasının tercih edildiği vakit şeklinde anlaşılır.

 

 

D. SABAH NAMAZINA İLİŞKİN VAKİTLER

 

Sabah namazına ilişkin altı vakit vardır:

1. Fazilet vakti: Namazın ilk vaktidir.

2. İhtiyar vakti

3. Mekruhluk söz konusu olmaksızın namazın caiz olduğu vakit: Tan yerinin kızarmaya başladığı zamana kadardır.

4. Kerahet vakti

5. Haram vakit.

6. Zaruret vakti.

 

Sabah namazı gündüz namazlarındandır.

 

[*] - Çünkü Yüce Allah (celle celalühü) [oruçla ilgili ayette] şöyle buyurmuştur: Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. [Bakara, 187]

 

Bu konuda sahih hadisler de vardır.

İmam Şafii (r.a.) ve mezhebimiz alimlerine göre sabah namazı orta namaz' dır. Çünkü ayette şöyle buyrulmuştur: Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah için kunut ederek kıyam edin. [Bakara, 238]

 

Farz namazlar içinde kunut yalnızca sabah namazında vardır.

 

[*] - Yine Müslim'de şu hadis yer almaktadır: Hz. Aişe (r.a.) kendisi için bir Mushaf yazan şahsa "[ayetteki] orta namaz ifadesinin yanına "ve ikindi namazı" ifadesini ekle" dedikten sonra "bunu Allah resulünden (s.a.v.) işittim" demiştir. (Müslim, el-Mesacid, 1426)

 

"ve ikindi namazı" ifadesi ikindi namazının orta namaz olmadığını gösterir.

 

Nevevi el-Havi'l-Kebir'den naklen şunu söylemiştir: Orta namazın ikindi namazı olduğu konusunda sahih hadisler vardır. Nitekim "[müşrikler] bizi orta namazdan, ikindi namazından alıkoydular" demiştir. (Müslim, el-Mesacid, 1425; Tirmizi, Salat, 181)

 

ŞafiI'nin temel prensibi sahih hadise uymaktır. Şu halde ikindi namazının orta namaz olduğu görüşü de bu yolla Şafii'ye ait bir görüş olur. Alimlerimizin bazılarının zannettiği gibi "bu konuda Şafii'ye ait iki görüş vardır" denilemez.

 

Nevevİ, Müslim Şerhi'nde şöyle demiştir: Orta namazın ikindi namazı olduğu görüşü daha doğrudur.

 

Er-Ravda'da belirtildiğine göre sabah namazına "salatü'l-gadat" demek mekruh değildir. Ancak bunu söylememek daha iyidir. Bu namaza "sabah namazı", "fecr namazı" denilir. Çünkü Kur'an'da "fecr namazı" ifadesi sünnetle ise her ikisi kullanılmıştır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

BAZI MESELELER 

A. NAMAZLARIN İSİMLERİNE İLİŞKİN BAZI MESELELER - B. YATSI NAMAZINDAN ÖNCE UYUMAK, YATSIDAN SONRA KONUŞMAK