MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  SÜNNETLERİ

 

6. SECDEDE DUA YAPMAK

 

Secdede dua yapmak sünnettir.

 

[*] - Çünkü Nebi (s.a.v.)'den şu hadis rivayet edilmiştir: Secdeye gelince; onda çokça dua edin. Çünkü size icabet edilmesi layıktır. (Müslim, Salat, 1074. )

 

[*] - Müslim'in bir başka rivayeti şöyledir: Kulun rabbine en yakın olduğu an secdede olduğu andır. Öyleyse [secdede iken] çokça dua edin.(Müslim, Salat, 1083)

 

[*] - Diğer bir rivayette şöyle buyrulmuştur: Duada gayret edin. (İbn Abdilberr, Temhid, VII, 16)

 

[*] - Hakim, Hz. Ali (r.a.) aracılığı ile Nebi (s.a.v.)'in şu hadisini rivayet etmiştir: Dua müminin silahı, dinin direği, gökler ve yerin nurudur. (Hakim, Dua ve't-tekbir, 1,492)

 

[*] - Yine Hakim, Sevban aracılığı ile Nebi (s.a.v.)'den şunu nakletmiştir: Kaderi ancak dua geri çevirir, ömrü ancak iyilik arttırır. Kişi işlediği günah sebebiyle rızıktan mahrum olur. (Hakim, Dua ve't-tekbir, 1,493)

 

[*] - Hakim Hz. Aişe' den (r.a.) şunu rivayet etmiştir: Gerçek şu ki bela iner, dua onu karşılar [geri çevirir]. Böylece ikisi kıyamet gününe kadar birbiri ile çekişir. (Hakim, Dua ve't-tekbir, 1,492)

 

[*] - İbn Mace, Ebu Hureyre' den (r.a.) merfu olarak şunu rivayet etmiştir: Allah'tan istemeyen [O'na dua ederek talepte bulunmayan] kimseye Allah kızar. (İbn Mace, Dua, 3827)

 

Tek başına namaz kılan kişi yapabildiği kadar dua yapar. Nebi (s.a.v.)'den nakledilen duaları etmek daha faziletlidir. Bu dualardan biri şudur: Allahümmeğfirli zenbi küllehu, dikkahu ve cillehu, evvelehu ve ahirahu, sirrahu ve ala niyeteh.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

7. SECDE VE KUUD'DAN KALKARKEN ELLERİNE DAYANARAK KALKMAK