MUĞNİ’L-MUHTAC

NAFİLE NAMAZ / CEMAAT’İN SÜNNET OLMADIĞI

 

C. KUŞLUK / DUHA NAMAZI

 

Bunun en azı iki rekat, en çoğu on iki rekattır.

Cemaatle kılınması sünnet olmayan namazlardan biri de kuşluk namazıdır. Bunun en azı iki rekattır.

 

[*] - Bunun delillerinden biri daha önce geçen Ebu Hureyre hadisidir.

 

[*] - Ayrıca Müslim'de şu hadis bulunmaktadır: Sizden biri sabaha kavuştuğunda her bir adalesinin üzerinde bir sadaka borcu vardır. Bütün bu borçlara kuşluk vakti kılacağı iki rekat namaz yeterli olur.

 

> Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. Kuşluk vakti kılınan iki rek'at namaz bunların yerini tutar. (Müslim, Salatü'l-müsafirln, 1668)

 

Kemalin en azı dört rekattır, altı rekat ondan daha kamildir. Bundan fazlasında ise görüş ayrılığı vardır. Nevevi burada "kuşluğun en çoğu on iki rekattır" demiştir.

 

[*] - Çünkü Nebi (s.a.v.)' den şu rivayet edilmiştir: Kuşluk namazını iki rekat kılarsan gafiller arasında kaydedilmezsin. Dört rekat kılarsan iyilik edenler arasında kaydedilirsin, altı rekat kılarsan Allah'a itaat edenler arasında kaydedidilrsin. Sekiz rekat kılarsan kurtulanlar arasında kaydedilirsin. On rekat kılarsan o gün sana günah yazılmaz. On iki rekat kılarsan Allah senin için cennette bir köşk inşd eder. (Beyhaki, salat, III, 48)

 

Bunu Beyhakı rivayet etmiş ve senedinin itirazlara açık olduğunu söylemiştir. EI-Mecmu'da ise bu hadisin zayıf olduğu söylenmiştir.

 

Nevevi er-Ravda'da "en faziletlisi sekiz rekat, en çoğu on iki rekattır" demiş, el-Mecmu'da alimlerin çoğunluğundan "kuşluk namazının en çoğu sekiz rekattır" diye nakilde bulunmuş, et-Tahkik'te bu görüşü doğru bulmuştur. İbnü'l-Mukrl'nin de kabul ettiği üzere mutemed olan görüş budur.

 

İsnevı yukarıda geçenleri naklettikten sonra şöyle demiştir: Bundan anlaşılıyor ki er-Ravda ve el-Minhac'da yer alan bilgi zayıf olup alimlerin çoğunluğunca kabul edilen hükme de aykırıdır.

 

[*] - Ümmü Hani (r.anha) şöyle demiştir: Nebi (s.a.v.) kuşluk namazını, her iki rekatta bir selam vererek sekiz rekat kıldı. (Ebu Davud, Salat, 1290 -  - Bu hadisi Ebu Davud, el-Mecmu'da belirtildiğine göre Buhari'nin şartına uygun bir senetle rivayet etmiştir. Ayrıca Buhari ve Müslim'de de buna yakın bir hadis bulunmaktadır. Bkz. Buhari, gusül, 280; Müslim, Salatü'l-müsafirin, 1665)

 

Kamuli'nin belirttiğine göre her iki rekatta bir selam vermek sünnettir.

Bu namaza niyet ederken "iki rekat kuşluk namazına" şeklinde niyet edilir. (ikinci iki rekatta yine...)

 

Kuşluk namazının vakti; -Rafii'nin her iki şerhinde ve Nevevi'nin etTahkik ve el-Mecmu'da tek görüş olarak belirttiklerine göre- güneşin yükselmesinden başlayıp batıya meyletmesine kadar devam eder.

 

Ziyadetü'r-Ravda'da belirtildiğine göre alimlerimiz şöyle demiştir: "Kuşluk namazının vakti güneşin doğuşu ile girer, güneşin yükselmesine kadar ertelemek sünnettir."

Bu ifadenin yanlışlıkla böyle yazıldığı söylenmiştir.

 

Kuşluk namazının gündüzün dörtte biri geçtiğinde kılınması tercih edilir.

 

[*] - Bunun delili Müslim' deki şu hadistir: Allah'a yönelenlerin [evvabin] namazı, sütten ayrılan develerin sıcağın şiddetinden yere çöktüğü zamandır. (Müslim, Salatü'l-müsafirin, 1743)

 

Böylece gündüzün dörtte birlik kısımlarının hiçbiri ibadetsiz kalmamış olur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

D. TAHİYYETÜ'L-MESCİD [MESCİD SELAMLAMA] NAMAZI