MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  BOZAN ŞEYLER-KONUŞMAK

 

A. HARF TELAFFUZ ETMEK

 

A. İKİ HARF KONUŞMAK

B. ANLAMLI BİR HARF KONUŞMAK VEYA BİR HARFİ UZATARAK SÖYLEMEK

 

A. İKİ HARF KONUŞMAK

 

Namaz kılarken, gerek Arapça gerekse başka bir dilde, insanların konuşmalarından iki harf konuşulması halinde namaz bozulur.

 

Bu iki harf ister -kum- "kalk!" ifadesinde olduğu gibi anlamlı bir ifade olsun,

İster la tekum "kalkma!", kuud "otur!" gibi namazla ilgili bir ifade olsun, İsterse Arapçadaki "an" ve "min" harfleri gibi kendi başına anlamı olmayan harfler olsun hüküm aynıdır. (a e u harfleri arapçada harekedir, harf değil)

 

[*] - Bunun delili Müslim'in Zeyd b. Erkam' dan rivayet ettiği şu hadistir: "Allah'a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın." [Bakara, 238] ayeti indirilinceye kadar biz namazda konuşuyorduk. Bu ayet indirildikten sonra susmamız emredildi, konuşmamız yasaklandı.

 

[*] - Muaviye b. Hakem es-Sülemı şöyle demiştir: Allah Resulü (s.a.v.) ile birlikte namaz kılarken bir adam hapşırdı. Ben Yerhamükallah dedim. Topluluktakiler bana ters ters baktı. Ben "vay başıma! Niye bana dik dik bakıyorsunuz?" dedim. Bu sefer de elleriyle dizlerine vurmaya başladılar. Onların beni susturmaya çalıştığını görünce sustum. Nebi {s.a.v.} namazını tamamlayınca şöyle buyurdu: Namaz var ya işte onda insanlara ait sözlerden herhangi birinin söylenmesi uygun değildir.(Müslim, Mesacid, 1199; Ebu Davud, Salat, 930)

 

İki harf, konuşma türündendir; çünkü sözün dayandığı en az harfli ifade biri başlangıç biri bitiş için olmak üzere iki harften oluşur.

 

"Kelam" sözcüğünün "bir anlamı olan ifade" anlamında kullanımı sonradan dilbilginlerince bulunmuş bir terimdir.

 

 

B. ANLAMLI BİR HARF KONUŞMAK VEYA BİR HARFİ UZATARAK SÖYLEMEK

 

Namazda iken anlamı olan tek harf konuşulması halinde de namaz bozulur.

Şirbinı buna Arap dilinden üç örnek vermiştir: Bunlar;  1) Vikaye sözcüğünün emri olan "kaf" harfi ki bu "koru!" anlamına gelir,  2) Va'y sözcüğünün emri olan "ayn" harfi ki bu "ezberle, kavra!" anlamına gelir,  3) Veşy sözcüğünün emri olan "şin" harfi ki bu "süslel" anlamına gelir.  Türkçede buna karşılık olarak şaşırma anlamına gelen "o" ve "a", soru  sorma anlamına gelen "e'' örnek verilebilir. (çev.)

 

Daha doğru olan görüşe göre anlamı olmasa bile bir harfi uzatarak söylemek de böyledir. Uzatmak elif, vav ve ya harfleriyle olur. Uzatarak söylenen söz gerçekte iki harften oluşmaktadır.

 

İkinci görüşe göre uzatarak bir harfi söyleme durumunda namaz bozulmaz. Çünkü bu bazen işba' amacıyla yapılabilir, bu durumda uzatma bir harf sayılmaz. (Bu, Arap diline özgüdür.)

 

Bu tartışmaların tümü az miktarda uzatma hakkındadır; şayet uzatma çok miktarda olursa bu namazı haydi haydi bozar.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

B. ÖKSÜRMEK, GÜLMEK, AĞLAMAK, İNLEMEK, ÜFLEMEK GİBİ FİİLLERİN HÜKMÜ