MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  BOZAN ŞEYLER-KONUŞMAK

 

D. BOĞAZINI TEMİZLEMENİN HÜKMÜ

 

Kişi kendisini tutamayarak [gıcık gelmesi vb. sebeple] boğazını temizlese veya [gıcık sebebiyle Fatiha'yı okuyamadığından, boğazını temizleyerek] Fatiha'yı okumak için öksürse bu mazur görülür. Daha doğru görüşe göre [kıraatin açıktan olduğu bir namazda] kıraati açıktan yapabilmek için [boğazını temizlemek amacıyla] öksürse bu mazur görülmez.

 

A. AZ MİKTARDA İÇTEN GELEN ÖKSÜRÜK

B. ÇOK MİKTARDA GICIK

C. KIRAATİ AÇIKTAN YAPMAK İÇİN ÖKSÜREREK BOĞAZINI TEMİZLEMEK

 

A. AZ MİKTARDA İÇTEN GELEN ÖKSÜRÜK

 

Örfen az görülecek miktarda gıcık, öksürme ve hapşırma sonucunda iki harf çıksa bile ve kişi her soluğunda öksürse bile, kendisini aşan bir durum olması sebebiyle bu mazur görülür; çünkü burada kişinin kusuru yoktur.

 

Kıraati ve diğer sözlü rükünleri yapabilmek için boğazını [gıcıktan] temizlemesi de mazur görülür.

 

 

B. ÇOK MİKTARDA GICIK

 

[Bu konuda iki görüş vardır]

 

[Birinci görüş]: İçten gelen gıcık vb. [öksürme, hapşırma vb.] çok olur ve bu fiiller sonucunda iki harf çıkarsa -Rafii ve Nevevi'nin gülme ve öksürme konusunda söyledikleri gibi- namaz batıl olur. Diğerleri de bu ikisi ile aynı özelliktedir. Bunun sebebi namazın düzeninin bozulmuş olmasıdır.

 

[İkinci görüş]: İsnevı ise şu görüşü doğru bulmuştur: Gıcık, öksürük ve hapşırık kişinin içinden geliyorsa çok miktarda bile olsa bu namazı bozmaz; çünkü bundan kaçınmak mümkün değildir.

 

Bu iki görüş şöyle anlaşılmalıdır: İlk görüş "kişi sürekli bir hastalığı sebebiyle öksürme,hapşırma vb. fiilleri yapmıyorsa uzun süreli öksürük vb. sonucunda iki harf çıkıyorsa" namaz bozulur. Ancak öksürük vb. kişinin sürekli hastalığı ise bunun namaza zararı olmaz. Bu, tıpkı idrarını tutamayan kişinin idrarının namaza zararı olmaması gibidir, hatta ona göre bu kişinin namazına hiç zararı olmaz.

 

 

C. KIRAATİ AÇIKTAN YAPMAK İÇİN ÖKSÜREREK BOĞAZINI TEMİZLEMEK

 

Daha doğru olan görüşe göre kişi kıraati açıktan yapabilmek amacıyla boğazını az miktar öksürükle temizlese bu mazur görülmez [namazı bozulur]. Çünkü kıraati açıktan yapmak sünnettir, bunun için boğazını temizlemeye gerek yoktur.

 

Zamm-ı sure okumak, kunut okumak, rükünler arası geçiş için tekbir almak vb. namazın diğer sözlü sünnetleri de bu konuda kıraati açıktan yapmak ile aynı hükme tabidir.

 

İsnevı ise şöyle demiştir: İmama uyan kişilere intikalleri duyurmaya ihtiyaç olduğunda intikal zikirlerini sesli okumak için öksürerek boğazını temizlemenin caiz olduğu görüşü yerinde bir görüştür.

 

Oysa kişinin başkasının namazını düzeltmesi gerekli değildir.

 

Not:

1. Kişi namazda konuşmanın haram olduğunu bilmekle birlikte boğazını temizlemek için öksürdüğünde namazının bozulacağını bilmiyorsa, halkın geneli bu hükmü bilmediğinden bu konuda mazur görülür.

 

2. Kişi namazda konuşmanın haram olduğunu bilmekle birlikte konuştuğunda namazın bozulacağını bilmese mazur görülmez. Bu şuna benzer: Kişi şarap içmenin haram olduğunu bilmekle birlikte şarap içene sapa vurulacağını bilmese, şarap içtiğinde kendisine sapa vurulur. (Kıyas) Çünkü bunu bildikten sonra yapması gereken şey uzak durmaktır.

 

3. Namazda konuşmanın haram kılındığını unutmak namazda konuşsa namaz bozulur. Bu, elbisesinde necaset olduğunu unutmak namaz kılan kişiye benzer. (Kıyas) Cüveyni ve diğerleri bunu ifade etmiştir.

 

4. Kişi genel olarak konuşmanın haram olduğunu bilmekle birlikte kendisinin yaptığı şeyin haram olup olmadığını bilmese mazur görülür. ibnü'l-Mukrl'nin Ravd adlı eserindeki ifadesi bunu kapsamaktadır.

 

5. Aynı şekilde kişi unutarak selam verse sonra kasten az miktarda konuşsa Rafii'nin oruç konusunda belirttiğine göre mazur görülür.

 

6. Kişinin uyduğu imam öksürse ve bu öksürmede iki harf ağzından çıksa, imamın mazur olduğunu düşünerek imama uymayı bırakmaz. Çünkü normal şartlarda imam namazı bozacak şeyden uzak durur. Aslolan ibadetin devam etmesidir. imamın içinde bulunduğu durum [hal karınesi] bunun zıddını gösterirse imama uymayı bırakması gerekir.

 

Zerkeşi şöyle demiştir: imam Fatiha suresini okurken herhangi bir manaya gelmeyecek bir hata yaparak okusa, bir farzı terk etmesi durumunda olduğu gibi burada da ona uyan kişinin onu terk etmesi gerekir. Ancak derhal mi terk etmesi gerekir, yoksa yanılarak yanlış okuması ve fatihayı tekrar baştan alması ihtimaline binaen rükuya kadar beklemesi gerekir mi? Birincisi daha yakın bir ihtimaldir. Çünkü imama, yanıldığı fiilde uymak caiz değildir.

 

Zerkeşi'nin görüşünün aksine ikincisi daha yakın bir ihtimaldir. Çünkü imamı rükudan önce secde etse kişinin imama uymayı derhal terk etmesi gerekmez.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

E. NAMAZDA ZORLA KONUŞTURULAN KİŞİNİN NAMAZI