MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  BOZAN ŞEYLER-KONUŞMAK

 

G. NAMAZDA ZİKİR VE DUA OKUMAK

 

Kişi namazda zikir ve dua okuduğunda veya adakta bulunduğunda namazı bozulmaz. Ancak hapşıran bir kimseye "yerhamükallah" deme durumunda olduğu gibi birine hitap yapmışsa namaz bozulur.

 

A. İÇİNDE BİRİNE HİTAP GEÇMEYEN DUA YAPMAK

B. İÇİNDE BİR ŞAHSA HİTAP BULUNAN DUA OKUMAK

 

A. İÇİNDE BİRİNE HİTAP GEÇMEYEN DUA YAPMAK

 

Namaz içinde okunması mendup olmasa bile kişi namazda zikir ve dua okusa namazı bozulmaz. Nevevi el-Mecmu'da bunun gerekçesini şu şekilde belirtmiştir: Çünkü bu, Allah'a yakanştır, dua türünden bir sözdür.

 

Adak konusunda bunun bir ibadet olup olmadığı konusu ele alınacaktır.

Kişi adakta bulunurken bunu bir şarta bağlamışsa; örneğin "Allah'ım dilersen beni affet" veya "Allah hastama şifa verirse köle azat etmek borcum olsun", "Zeyd'le konuşursam şunu yapmak boynuma borç olsun" gibi şarta bağlı sözler söyleyerek adakta bulunursa namazı bozulur.

 

Haram olan bir dua yapma halinde de namaz bozulur.

Daha önce işaret edildiği üzere [namazIn bozulmaması için] kişinin bunu -Arapça okuması gerekir. Yine duada, Nebi {s.a.v.} dlşInda insan, cin veya meleğe hitap bulunmaması gerekir.

 

 

B. İÇİNDE BİR ŞAHSA HİTAP BULUNAN DUA OKUMAK

 

1. Kişi içinde bir şahsa hitap bulunan dua okursa namazı bozulur. Örneğin hapşıran birine "Yerhamükallah" [Allah sana merhamet etsin] derse veya birine "Sübhane rabbı ve rabbik" [Benim ve senin rabbini tenzih ederim] derse yahut kölesine "lillahi aleyye enu'tikake" [Seni azat etmem Allah'ın benim üzerimdeki bir hakkıdır] derse namazı bozulur.

 

Zerkeşi ve bazı alimler şu durumları bu hükümden istisna etmişlerdir:

 

1. İçinde akıl sahibi olmayan bir varlığa hitap olan dualar. Örneğin kişi namazda "Ya arz! Rabbı ve Rabbuki Allah, euzü billahi min şerriki ve şerri ma flki ve şerri ma debbe aleyki" dese, yine hilali görünce "Amentü billahillezı halekake, Rabbı ve Rabbuke Allah" dese bu namazı bozmaz.

 

2. Şeytanı[n kendisine vesvese verdiğni] hissettiğinde kişinin ona hitap ederek duada bulunması müstehaptır. Örneğin "el'anuke bi la'netillah. Euzü billahi mink" dese namazı bozulmaz.

 

3. Cenaze namazında "rahimekallahu, ğaferakallah" vb. ifadelerle ölüye hitap etse namazı bozulmaz. Çünkü bu hitap sayılmaz. Nitekim kişi karısına "Zeyd'le konuşursan boşsun" dese, karısı da ölmüş olan Zeyd'e hitap etse boş olmaz.

 

İtimad edilen görüş, bu istisnalara muhalif olan görüştür.

 

Nevevi Müslim Şerhi'nde Nebi (s.a.v.)'in "el'anuke bi la'netillah" şeklinde şeytana hitap etmesi ile ilgili hadis (Müslim, Mesacid, 1211) konusunda şunları söylemiştir:

 

Bu ya yorumlanması gereken bir ifadedir, yahut da bu namazda konuşmanın haram kılınmasından önce gerçekleşmiş bir olaydır.

 

2. "İyyake na' budu" [yalnız sana kulluk ederiz] diye Allah'a hitap etmek ve "es-Salatü aleyke ya rasulallah!" [salat sana olsun ey Allah'ın resulü!] diye teşehhüdde Nebi (s.a.v.)'e hitap etmek namazı bozmaz.

 

Ezrai şöyle demiştir: Bu ifade şunu gerektirir: Kişi Nebi (s.a.v.)'in adının anıldığını namazda duysa ve esselamu aleyke veya essalatü aleyke ya resulallah vb. bir ifade kullansa namaz batılalmaz. Alim bir kimsenin namazının bu durumda bozulacağını kabul etmek daha uygun bir görüştür; çünkü bunun yapılması yasaklanmıştır. Bu tip ifadeler kullanmayı, teşehhüdde yer alan esselamü aleyke eyyühennebiyyü ifadesi gibi değerlendirmek itiraza açık bir durumdur; çünkü yukarıda belirtildiği gibi bir hitap meşru kılınmamıştır.

 

Daha uygun olanı, bu ifadelerin de teşehhüddekiler ile aynı hükme tabi tutulmasıdır.

 

Zerkeşi şöyle söylemiştir: Zahir olan görüşe göre Hz. İsa'nın (aleyhisselam) inmesinden sonra onun davetine icabet etmek, Nebi (s.a.v.)'in davetine icabet etmek gibidir. Ancak Rafii'nin sözünden anlaşıldığına göre meleklere ve diğer peygamberlere namazda hitap edilirse namaz bozulur.

 

Rafil'nin sözünden anlaşılan hüküm itimad edilmesi gereken hükümdür.

 

İsnevı'nin dediği gibi şu, yerinde bir görüştür: Nebi (s.a.v.)'e çok fiilde bulunarak icabet etmek sözlü olarak icabet etmek gibidir.

 

3. Namazda iken ana-babanın çağrısına karşılık vermek farz değildir; hatta farz namazda bunu yapmak haramdır. Bu, nafile namazda caizdir. Bazı son dönem alimlerinin belirttiği üzere şayet kişi icabet etmediğinde anne-baba için bir zorluk söz konusu olacaksa onların çağrısına icabet etmek daha iyidir. Ana-babanın herhangi birinin çağrısına cevap verirse namazı bozulur. Ancak dilsiz kişi buna işaretle cevap verirse namazı bozulmaz. Dilsizin işareti alım-satım konusunda konuşma gibi kabul edildiği halde bu meselede öyle kabul edilmemiştir.

 

4. Kişi namazda "kaf", "sad", "nun" harflerinden birini telaffuz etse, bununla insanların sözleri gibi sözler söylemeyi kast ederse namazı bozulur. Bazılarının dediği gibi "herhangi bir şey kastetmediğinde de namaz bozulur". Şayet Kur' an' dan bir ayet olarak bunları okumayı kast ederse namazı bozulmaz. Bundan anlaşıldığına göre "namazı bozmayan, anlamı olmayan harf" ile kastedilen harfin ismi değil harfle isimlendirilen şeydir.

 

5. Kişinin uyduğu imam iyyake na 'budu ve iyyake nestafn ayetini okurken kişi de bunu, Kur'an okumaya veya dua etmeye niyet etmeksizin okusa -et-Tahkik'te belirtildiğine göre- namaz bozulur. Bununla Kur' an okumaya niyet ederse namazı bozulmaz.

 

6. Kişi namazda isteantü billah [Allah'ın yardımını istedim] veya isteanna billah [Allah'ın yardımını istedik] dese bununla Allah'ı övmeyi ve O'nu zikretmeyi kastetmiş olsa bile namaz bozulur. Bunu Hocam Remli fetvalarında belirterek şöyle demiştir: "Çünkü sözcüğün ifade etmediği anlamı kastetmenin bir anlamı yoktur." Benzer ifadeler de buna kıyas edilir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

H. NAMAZDA SUSMAK