MUĞNİ’L-MUHTAC

NAMAZ  /  YAPILMASI MEKRUH ŞEYLER

 

7. NAMAZDA ÖN TARAFINA VEYA SAĞINA TÜKÜRMEK

 

Kişinin namazda ön tarafına veya sağına tükürmesi mekruhtur.

 

[*] - Çünkü Buhari ve Müslim'in rivayetlerine göre Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Biriniz namazda iken Rabbi ile münacatta bulunmaktadır. Öyleyse [tükürmesini gerektiren bir durum söz konusu olursa] sakın önüne veya sağına tükürmesin.(Buhari, salat, 412; Müs!im, Mesacid, 1230. )

 

Buhari'nin rivayetinde şu fazlalık yer almaktadır: "Çünkü sağ tarafında bir melek vardır. Tüküreceği zaman sol yanına veya ayağının altına tükürsün. "

 

Nevevi'nin belirttiğine göre kişinin namaz dışındaki zamanlarda da ön tarafına veya sağ tarafına doğru tükürmesi mekruhtur. Ezrai ise Subki'ye tabi olarak bunun mübah olduğunu belirtmiştir. Ancak öne tükürmenin mekruh olduğu durum, bazılarının tespitine göre "kişinin kıbleye dönük olması halidir"; çünkü kıblenin saygınlığı vardır.

 

Not:

İbn Asakir, Ubade b. Samit aracılığıyla Muaz b. Cebel'den şunu rivayet etmiştir: "Müslüman olduğumdan beri sağ tarafıma tükürmedim".

 

Demiri şöyle demiştir: "Sağ tarafa tükürmek" ile ilgili hükümden Mescid-i Nebevi'nin istisna edilmesi gerekir. Çünkü, Nebi (s.a.v.)'in kabri solda yer aldığı için orada sağa tükürmek sola tükürmekten daha iyidir.

 

Kişinin sol yanında Nebi (s.a.v.)'in kabri bulunuyarsa bu güçlü bir görüştür.

 

[Soru]: Kişinin sol yanında da diğer melek vardır. Öyleyse niçin yalnızca sağa tükürmek yasaklanmıştır?

 

[Cevap]: Namaz, bedeni iyiliklerin anasıdır. Kötülükleri yazan melek namaza müdahale etmez. Nitekim Taberan!' de şöyle bir rivayet bulunmaktadır: Çünkü kişi namazda Allah'ın huzurunda durmakta, sağında melek ve solunda ise ondan hiç ayrılmayan [şeytan] bulunmaktadır. (Taberani, el-Mu'cemü'l-kebir, VIII, 7168)

 

Bu durumda tükürük [solda bulunan] şeytan üzerine olmaktadır. Muhtemeldir ki o sırada soldaki melek, kendisine tükürük isabet etmeyecek bir durumda bulunmaktadır.

 

Bu hüküm mescid dışında bulunduğunda söz konusudur. Şayet kişi mescid içinde ise elbisesinin sol tarafına tükürür ve elbisesinin bir bölümünü diğer bölümüne sürter. Mescidin içine tükürmez. Çünkü el-Mecmu ve et-Tahkik'te belirtildiği üzere mescide tükürmek haramdır. El-Mühimmdt'ta, Buhari ve Müslim'de yer alan "mescitte tükürmek bir hatadır. Onu örtmek bu hatanın kefaretidir"(Buhari, salat, 415; Müslim, Mesacid, 1231) hadisi sebebiyle bunun mekruh olduğu söylenmişse de [bu gerçekte haramdır] ve bunu yapana tepki gösterilmesi gerekir.

 

Hadisin zahiri gereğince mescidin toprağına bile olsa gömmek gerekir. Oysa kişi [bunun yerine] elbisesinin sol yanına mesela yenine tükürmelidir.

 

Mescitte tükürük gören kimsenin bunu gidermesi, bulunduğu yere güzel koku sürmesi sünnettir. Bu el-Mecmu'da belirtilmiştir.

 

[Soru]: Bunu gidermek niçin farz olarak görülmemiştir. Oysa tükürmek haramdır?

[Cevap]: Namazda kişinin önünden geçmek isteyen şahsı önlemesi durumunda olduğu gibi bunun haramlığı konusunda da ihtilaf bulunduğundan hüküm böyledir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

8. ELLERİNİ BÖĞRÜNE KOYMAK