MUĞNİ’L-MUHTAC

TİLAVET SECDESİ

 

8. SECDE AYETİNİN TEKRARLANMASINA İLİŞKİN HÜKÜMLER

 

Kişi iki farklı mecliste [yerde] aynı secde ayetini okursa her biri için secde eder.

Kişi namaz dışında iki farklı mecliste aynı secde ayetini iki kere tekrarlasa her biri için, okumasının ardından secde yapar. Çünkü ilk hükmün tam olarak yerine gelmesinden sonra secdeyi gerektiren sebep tekrarlanmıştır.

 

Daha doğru görüşe göre aynı yerde tekrar ettiğinde de böyledir. Aynı yerde bir secde ayetini iki kere okuduğunda [iki kere secde etmek gerekir mi? Bu konuda üç görüş vardır]

 

[Birinci görüş]: Daha doğru görüşe göre bir secde ayetini iki kere okuduğunda da hüküm böyledir.

[İkinci görüş]: İkinci okuyuş için de tek bir secde yeterlidir. Bu, birinci okuyuş için secde etmeden önce tekrarlamak gibidir.

[Üçüncü görüş]: Aradan uzun zaman geçmişse her biri için secde yapar, uzun zaman geçmemişse ikisi için bir secde yeterlidir. ElUdde'de fetvanın bu görüşe göre olduğu söylenmiştir. El-Udde yazarı, Nevevi'nin belirttiği üzere "fetva ikinci görüşe göredir" dememiştir. Bu, Nevevi'nin yanılarak yaptığı bir tasarruftur.

 

Geçenlerden anlaşıldığına göre tartışma konusu şununla ilgilidir:

"Kişi ilk okumayı yapıp secde ettikten sonra ayeti tekrar okursa ikinci defa secde eder mi?"

 

Kişi ayeti okuduktan sonra secde yapmadan önce ayeti tekrar okursa tek bir secde ile yetinir. Bu ittifakla kabul edilmiştir.

 

Bir rekat bir meclis gibidir. İki rekat iki farklı meclis gibidir.

Bir rekat ne kadar uzun olursa olsun bir meclis gibidir. İki rekat, ne kadar kısa olursa olsun iki ayrı meclis gibidir. Buna göre iki rekatta da secde yapar.

 

Kişi secde ayetini namaz dışında okusa ve secde yapsa sonra namazda tekrar okusa veya bunun zıddı olsa ikinci defa secde yapar.

 

Kişi [secde ayetini okuyup da] secde etmezse ve aradan uzun zaman geçerse secde yapmaz.

 

Secde ayetini bitirmesinin ardından secde yapması istenen kişi secde etmese ve aradan örfen -bir özür sebebiyle bile olsa- uzun zaman geçse artık secde yapmaz. Çünkü secde kıraate tabidir. Bunu kaza etmesi de gerekmez. Çünkü güneş tutulması namazında olduğu gibi bu secdenin harici bir sebebi vardır. [Sebep sona erince yapılmaz.]

 

Aradan az zaman geçmişse kişi secde yapar.

 

Hocamız Zekeriya el-Ensarl'nin "daha uygun" bulduğu görüşe göre şükür secdesi de böyledir. Buna göre secde ayetini okuyan, dinleyen, işiten kimseler veya şükür secdesi yapan kişi abdestsiz olsa ve kısa zamanda abdest alsa secde yaparlar, aksi takdirde yapmazlar.

 

Secde yapmak amacıyla bir veya daha fazla secde ayetini okumak müstehap değildir. Hatta namazda secde etmek amacıyla bunu okumak mekruhtur. İzz b. Abdüsselam bunu yasak olarak görmüş ve namazda yapılması halinde namazın bozulacağını söylemiştir. İtimad edilen görüş budur. Tartışma konusu olan namaz "Cuma günü sabah namazının dışında kalan namazlar" dır. Cuma günkü sabah namazına gelince bunda secde suresini okumak sünnet olduğundan ve bu surede secde ayeti yer aldığından namaz batıl olmaz. Bunu Bulkini söylemiş ve Hocam Remli de bu yönde fetva vermiştir.

 

Kişi namaz kılmanın mekruh olduğu vakitte secde etmek amacıyla secde ayetini okursa secde yapması haram olur. Secde ayetini mekruh vakitte veya daha önce okuması hüküm bakımından aynıdır. Şayet namazda ise İzz b. Abdüsselam'ın fetvasına göre secde ettiğinde namazı batı! olur.

 

Nevevi er-Ravda ve el-Mecmu' da şöyle demiştir: Kişi secde yapmak üzere bir secde ayetini veya içinde secde bulunan iki ayeti okumak istese [bunun hükmünün ne olacağı konusunda] mezhebimizde bir nakil görmedim. Bunun me kruh olup olmadığı konusunda öncekilerin görüş aynlığı vardır. Mezhebimizin genel ilkeleri şunu gerektirir: Şayet kerahet vakti dışında veya namaz dışında ise bunu yapmak mekruh değildir. Aksi takdirde bunun mekruh olup olmadığı konusunda şu meseledeki iki görüş söz konusu olur: "Kişi kerahet vaktinde mescide tahiyyatü'l-mescid namazı kılmak niyeti dışında bir niyet taşımaksızın girse bu mekruh olur mu olmaz mı?" Bu, o ayet i okumanın secde etmek dışında bir amacı yoksa geçerlidir. Aksi takdirde kesinlikle mekruhluk söz konusu olmaz. Bu konuda ittifak vardır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

ŞÜKÜR SECDESİ