MUĞNİ’L-MUHTAC

CENAZELER / DEFİN ÖNCESİ - KABİR

 

G. KABRİN YÜKSEKLİĞİ

 

Kabir yalnızca bir karış miktarı yükseltilir.

 

Kabrin tanınması, ziyaret edilmesi ve saygı gösterilmesi için yaklaşık bir karış yüksekliğinde yapılması menduptur.

 

[*] - Çünkü İbn Hibban'ın sahihinde rivayet ettiğine göre, Nebi (s.a.v.}'in kabri de yaklaşık bir karış yüksekliğinde yapılmıştır. (İbn Hibban, Tarıh, 6635)

 

Kabir tazim edilmesin diye kabrin yüksekliği kabrin toprağından [yani bir karıştan] daha fazla yapılmaz. Şayet kabrin kazılması esnasında çıkarılan toprak ölünün üzerine atıldığında kabir bir karış yüksekliğinde olmazsa Hocamız Zekeriya el-Ensarı'nin belirttiğine göre en uygun olan görüş buna ekleme yapılmasıdır.

 

"Kabrin bir karış yüksek yapılması", İslam ülkesinde ölen müslüman içindir. Şayet kişi gayr-i müslim ülkesinde ölürse kab ri yüksek yapılmaz, aksine alçak yapılır ki müslümanlar ölüyü gömüp kendi ülkelerine döndüğünde kafider kabre ilişmesinler. Bu görüşü Mütevelll ortaya koymuş, Rafii ve Nevevi de onaylamıştır.

 

Aynı şekilde ölünün kefeninin soyulmasından, saygınlığının zedelenmesinden, organlarının parçalanmasından korkulan bir yerde de böyle yapılır. Nitekim [kulağımıza geldiğine göre] salih bir kişinin cesedi bu şekilde kabrinden alınıp yakılmıştır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

H. KABRİN ÜZERİNİN DÜZLENMESİ