MUĞNİ’L-MUHTAC

CUMA GÜNÜ SENNETLERİ

 

C. CUMA NAMAZINA SAKİN BİR ŞEKİLDE GİTMEK

 

Er-Ravda ve Aslü'r-Ravda'da "şayet vakit daralmamışsa" diye kayıtlandığma göre kişinin Cuma namazma sakin bir şekilde gitmesi sünnettir.

 

[*] - Çünkü Buhari ve Müslim' de yer alan rivayet e göre Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Namaza geldiğinizde sakin bir şekilde gelin. (Buhari, Ezan, 635; Müslim, Mesacid, 1362 )

 

Bu hadis yalnızca Cuma namaz ma özgü değildir, kişinin gitmek istediği bütün namazların hükmü böyledir.

 

[Soru]

 

[*] - Yüce Allah şöyle buyurmuştur: Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrıldığınızda Allah'ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. [Cuma, 9]

 

Bu ayetin zahirine göre kişiden istenen cumaya gitme de acele etmesi [koşması}dır.

 

[Cevap]

 

Ayetteki -fes'av- kelimesinin anlamı "Cumaya gidin" demektir. Çünkü "sa'y" kelimesi gitmek ve adım atmak anlamlarında da kullanılır. Sünnet, bu ayetten ne kastedildiğini açıklamıştır.

 

Vakit daralmadığı sürece Cuma namazına ve -Maverdı'nin dediği gibi- diğer ibadetlere koşarak gitmek mekruhtur. Vakit daraldığında ise koşarak gitmek daha iyidir.

 

Muhibbü't-Taberı şöyle demiştir: Kişi ancak koşması halinde cumaya yetişebilecekse koşarak gitmesi farz olur.

 

Bu konuda binitlinin hükmü yürüyenin hükmü gibidir, o da vakit daralmadığı sürece bineği ile sakin bir şekilde hareket eder.

 

Bayram namazında olduğu gibi burada da kişi, namazı kaçırmayacağından emin ise namaza uzun bir yoldan gitmesi ve dönerken de başka kısa bir yoldan dönmesi sünnettir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

D. YOLDA VE CUMAYA GELDİĞİNDE KUR'AN OKUMAK VE ZİKİRLE MEŞGUL OLMAK