MUĞNİ’L-MUHTAC

CUMA GÜNÜ SENNETLERİ

 

F. CUMA NAMAZI İÇİN SÜSLENMEK

 

Cumaya gidecek erkeğin en güzel elbisesini giyerek ve güzel koku sürünerek süslenmesi sünnettir.

 

[*] - Çünkü Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Kim Cuma günü guslederek en güzel elbisesini giyer, varsa güzel koku sürer ve Cuma namazına giderse, insanların üzerinden atlamaksızın meseide oturur sonra Allah 'ın takdir ettiği kadar namaz kılar ve imam hutbe vermek üzere çıkınca susarak onu dinlerse bu hareketi bu namaz ile önceki Cuma arasındaki günahlanna kefaret olur. (ibn Hibban, Salat, 2778; Müstedrek, Cuma, 1,283. Hakim bu hadisin Müslim'in şartlarına göre sahih olduğunu söylemiştir)

 

Kişinin giyebileceği en üstün elbise beyaz renkli elbisedir.

 

[*] - Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Elbiselerinizden beyaz renkli olanı giyin. Çünkü elbiselerinizin en hayırlısı odur. Ölülerinizi de beyaz renkli kumaşla kefenleyin. (Ebu Davud, tıbb, 3878; Tirmizi, Cenaiz, 994)

 

Bu hadisi Tirmizı ve diğer hadisçiler rivayet etmiş ve sahih olduğunu söylemişlerdir.

 

Fazilet sıralamasında beyaz elbiseden sonra "dokunup örüldükten sonra boyanan" elbise değil bürde [hırka] vb. gibi "dokunmadan önce ipliği boyanmış elbise" gelir. Çünkü Bendenıci ve diğer alimlerin dediği gibi dokunduktan sonra boyanan elbise giymek mekruhtur. Nebi (s.a.v.) böyle bir elbise giymediği halde bürde giymiştir.

 

[*] - Beyhaki'nin Cabir'den rivayet ettiğine göre Nebi {s.a.v.}'in iki bayramda ve Cuma' da giydiği bir bürdesi vardı.

 

Aspur ve safran ile boyanmış elbise giymenin hükmü bundan sonraki konuda gelecektir.

 

İmamın görünüş, sarık sarma ve üst elbise bakımından belirtilen niteliğin üzerinde süslenmesi sünnettir. Bu konuda rivayetler vardır. Ayrıca imam, bakışların kendisine yöneleceği kişidir. Siyah elbise giymemesi daha iyidir. Ancak giymemesi sebebiyle devlet başkanı vb. kişiler tarafından bir sıkıntı söz konusu olacaksa siyah elbise giyer.

 

Kadın Cuma namazına gitmek istediğinde güzel koku sürünmesi, süs takması, gösterişli elbiseler giymesi mekruhtur. Kötü kokuyu gidermesi müstehaptır.

 

Çift cinsiyetli şahıs da bu konularda kadın ile aynı hükme tabidir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

G. TIRNAKLARI KESMEK VE KÖTÜ KOKUYU GİDERMEK