MUĞNİ’L-MUHTAC

HAC-UMRE – ŞEYTAN TAŞLAMA

 

İ. ŞEYTAN TAŞLAMAYI YAPAMAYACAK DURUMDA OLAN KİŞİNİN BAŞKASINI VEKİL KILMASI

 

Şeytanı taşlamaktan aciz olan kişi başkasını vekil tutar.

 

1. Şeytan taşlama vakti sona ermeden önce ortadan kalkması beklenmeyen hastalık, hapse atılma vb. bir durum sebebiyle şeytan taşlayamayacak durumda olan kişinin kendisi yerine şeytanı taşlamak üzere birini vekil kılması farzdır. İsnevi'nin belirttiği üzere [bunun farz olması] uygun olan görüştür. Kişi ücretle bile olsa birini ve kil kılmak zorundadır. Ve kil olan kişinin ihramsız veya ihramlı olması fark etmez.

 

Bunun delili şudur: Haccın bütünü için bir kimseyi ve kil tutmak caiz olduğuna göre haccın bölümleri için başkasını vekil tutmak da caizdir.

 

Burada "şeytan taşlamaktan aciz olmak" ile kastedilen acizlik, "haccı yapmaktan aciz olmak" meselesindeki gibi tamamen ümit kesmeyi gerektiren bir acizlik değildir.

 

Hapsin haklı yere olmasıyla haksız yere olması arasında fark yoktur. Bunu Nevevi el-Mecmu'da belirtmiştir. İbn Rif'a hapsin haklı yere olması durumunda farklı görüş belirtmiştir.

 

İsnevi şöyle demiştir: Haklı yere hapsedilme şöyle olabilir: Mesela bir şahsı öldüren ve bu sebeple kendisine kısas uygulanması ihtimali bulunan kişi, öldürülenin velisi küçük olması sebebiyle veli ergenlik çağına gelinceye kadar hapsedilir. Bunun benzeri durumlar da haklı hapse örnektir.

 

Kişi, ödeyebileceği bir borcu ödememesi sebebiyle hapsedildiğinde bu şahıs şeytan taşlamaktan aciz kabul edilmez.

 

İbnü'r-Rif'a'mn görüşünü bunun dışındaki durumlara yormak mümkündür.

 

2. Vekil olan kişinin önce kendi adına taşlama yapmış olması şarttır. Şayet kendi adına taşlama yapmamışsa yaptığı taşlama kendi adına geçerli olur. Bu şuna benzer: Başkası adına hac yapan kişi kendi adına yapmamışsa, yaptığı hac kendi adına geçerli olur. 

 

3. [Taşlama yapmaktan aciz olan kişinin] vekile mümkünse taşları kendisinin vermesi ve tekbir getirmesi uygun olur. Şayet mümkün değilse vekilin kendisi taşları toplar ve kendisi tekbir getirir.

 

4. Vekil kılan şahsın bayılmasıyla vekilin vekaleti ortadan kalkmaz. Nitekim ve kil kılan şahsın ölümü halinde taşlamada vekil olan kişinin vekaleti sona ermez, yine başkası adına hac yaparken de adına hac yapılan kişinin ölümü halinde vekalet sona ermez. Çünkü bayılma, başkasını ve kil tutmayı mübah hale getiren acizlik durumunun daha da artması anlamına gelir. Hal böyleyken bayılma ve kal eti iptal edemez. Bu konu diğer vekaletlerden "burada iznin zorunlu olması" yönüyle ayrılır.

 

5. Kişi şeytan taşlamadan sonra herhangi bir vakitte niyet etse taşlamayı tekrarlaması gerekmez, ancak bu sünnettir.

 

6. Taşlamayı yapacak olan vekilin bayılması halinde ise alimlerin ifadelerinin zahirinden anlaşıldığına göre vekalet sona erer. Kıyasa uygun olan görüş budur.

 

Teşrik günlerindeki taşlamaya ilişkinşartlar ve müstehaplar aynen kurban bayramı günü yapılacak taşlama fiili için de geçerlidir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

J. ŞEYTAN TAŞLAMANIN YAPILMAMASI DURUMUNDA TELAFİSİ