MUĞNİ’L-MUHTAC

HAC-UMRE - MİNA

 

1. TEŞRİK GÜNLERİNİN GECELERİNDE MİNA'DA KALMAK

 

Kişi [tavaf yaptıktan sonra] Mina'ya dönünce iki teşrik gecesinde orada kalır. Her gün üç şeytana da her birine yedi taş olmak üzere taş atar. İkinci gün şeytanı taşladıktan sonra güneş batmadan önce Mekke'ye dönmek isterse bunu yapması caiz olur. Bu durumda üçüncü teşrik gecesinde Mina' da kalma yükümlülüğü ve onun gündüzünde şeytanı taşlama yükümlülüğü düşer. Şayet güneş batıncaya kadar Mekke'ye dönmezse o geceyi de orada geçirmesi ve ertesi gün şeytan taşlama fiilini yapması farz olur.

 

Teşrik günü yapılacak taşlamanın vakti güneşin batıya dönmesiyle birlikte girer, güneşin batmasıyla biter. Zayıf bir görüşe göre ise fecrin doğuşuna kadar devam eder.

 

1. Kişi tavaftan -ve şayet kudüm tavafından sonra sa'y yapmamışsa- sa'y yaptıktan sonra Mina'ya döner. Orada teşrik günlerinin iki gecesinde kesin olarak kalır. Üçüncü gecede de kalır.

 

[*] - Bunun delili sahih hadislerde yer aldığı bilinen rivayetlere uymaktır.

 

[*] - Ayrıca Hz. Peygamber (s.a.v.) "Hacla ilgili fiillerin nasıl yapılacağını benden öğrenin" buyurmuştur.

 

2. Gecelemenin çoğunluğunun Mina'da yapılmış olması farzdır.

 

Bu şuna benzer: Kişi bir mekanda gecelemeyeceğine dair yemin etse, gecenin çoğunluğunu o mekanda geçirmedikçe yemini bozulmuş olmaz.

 

Müzdelife' de geceleme meselesinde gecenin ikinci yarısında orada kalmak yeterli görülmüştür. Bunun nedeni İmam Şafii (r.a.)'nin özelolarak o meseleyi bu şekilde belirtmiş olmasıdır. Ayrıca haccın diğer fiillerinin vakti gece yarısından sonra girmektedir. Bu fiiller çok ve zordur. Bu filler sebebiyle müsamaha gösterilerek bir hafifletme yapılmıştır.

 

3. [Kurban bayramının birinci gününden sonra gelen] günlere teşrik günü isminin verilmesinin sebebi [konusunda farklı görüşler vardır. Bunları şu şekilde belirtebiliriz:]

 

> Gündüzünün güneşin ışığıyla, gecesinin de ayın ışığıyla parlaması,

> [Zayıf] bir görüşe göre insanların bu gün etlerini güneşte kurutması sebebiyle böyle denmiştir.

 

4. Teşrik günleri, Allah'ın bakara suresinde bahsettiği şu günlerdir: "Sayılı günlerde Allah'! anın" [Bakara, 203] Hac suresinde yer alan; "Belirli günlerde Allah'ın adını ansınlar" [Hac, 28] ayetine gelince burada kastedilen günler zilhiccenin ilk on günüdür.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A. ŞEYTAN TAŞLAMANIN ZAMANıNA İLİŞKİN HÜKÜMLER