MUĞNİ’L-MUHTAC

NİKAH - ENGELLER

 

2. KÖLELİK SEBEBİYLE OLAN ENGEL

 

Bir kadının tümüne veya bir kısmına sahip olan kimse o kadınla evlenemez. Kişi karısının tümüne veya bir kısmına sonradan sahip olsa [önceden var olan] nikah batılalur.

 

Kadın, mülkiyetinin tümüne veya bir kısmına sahip olduğu bir erkekle evlenemez.

 

Hür bir erkek, başkasının cariyesiyle ancak şu şartlarla evlenebilir:

 

> Nikahı altında, kendisiyle ilişkide bulunmaya müsait bir kadının olmaması. [Zayıf] bir görüşe göre cinsel ilişkiye müsait olmasa da böyledir.

 

> Kendisine uygun hür bir kadınla evlenebilecek durumda olmaması. [Zayıf] bir görüşe göre kendisine uygun olmasa da böyledir. Kişi gaip olan bir kadınla evlenme gücüne sahip olsa bile şayet o kadına yönelmesinde açık bir meşakkat söz konusu ise veya kadının gaiplik döneminde zinaya düşmekten korkuyarsa cariyeyle evlenmesi hel al olur. Kişi vadeli mehir karşılığında veya emsal mehirden daha düşük mehir karşılığında hür bir kadınla evlenme imkanına sahip ise daha doğru görüşe göre ilk durumda cariye ile evlenmesi helalolur, ikinci durumda helal olmaz .

 

> Kişinin zinaya düşmekten korkması gerekir. Kişinin cariyeyi mülk edinme si mümkün ise daha doğru görüşe göre cariye ile evlenemez .

 

> Cariyenin Müslüman olması da şarttır. Doğru görüşe göre ehli kitaptan olan hür veya kölenin kitabı bir cariye ile evlenmesi helaldir. Meşhur görüşe göre Müslüman bir köle ise bunu yapamaz.

 

Bir kısmı köle olan erkek, bir kısmı köle olan kadın gibidir.

 

Hür bir kimse şartlarına uygun olarak bir dıriye ile evlendikten sonra maddı durumu düzelse veya hür bir kadınla evlense, cariye ile olan nikahı fesholmaz.

 

Cariye ile evlenmesi helalolmayan bir erkek aynı niktlhta bir hür bir de cariye ile evlense, daha güçlü görüşe göre hür kadının değil cariyenin nikahı batıl olur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

KİŞİNİN, KARISININ MÜLKİYETİNİ ELDE ETMESİ