B- İbadetin Geçerli Olmasının Şartları:

 

İbadet terimiyle ilgili ayet ve hadisler­den, yapılan iş ve ibadetlerin bir takım şart­larla geçerli olabileceğini de öğrenmekteyiz. Her ibadetin Allah katında geçerli olması için kendine göre bir takım şartları varsa da, genelde ibadetlerin geçerli olması şu iki şar­ta bağlanmıştır.

a- Yapılan ibadetin zahirde (görünür­de) İslâm dininin bildirdiği hükümlere uy­gun olması.

b- İbadetin isteyerek, ihlâsla ve Allah rızası için yapılması.

İbadetlerimizde, hatta her çeşit hareket­lerimizde, doğrudan doğruya Allah'ın rıza­sını kasdetmek, riya (gösteriş) gibi ibadetle­rimizin Allah katındaki geçerliliğini yok edecek durumlardan uzak durmak gerekir. Yine ibadetlerin zoraki değil, içten gelen bir coşku ile yerine getirilmesinin gerekli oldu­ğu da unutulmamalıdır.

İbadetlerimizin tam bir ihlâs, derin bir iman ve Allah'ın rızası için yapılmış olma­ları şartı ile geçerlilik kazanacağını ve an­cak bu özellikleri taşıyan ibadetlerin feyiz kaynağı olabileceğini Kur'an çok açık bir şekilde bildirmektedir.

“Allah'ın rızasını kazanmak ve ruh­larındaki (imanı) kökleştirmek için, malları­nı harcayanların durumu da tepe üzerinde bulunan bir bahçeye benzer ki bol yağmur deyince, ürününü iki kat verdi...” [1]

 

 



[1] Bakara: 2/265.