“Allah” Adının Bütün İsim ve Sıfatları Kapsaması
“Allah” adı bütün güzel isimleri ve üstün sıfatları içine alır. Bu ad, Yüce Yaratıcının zâtî, sübûtî, fiilî bütün sıfatlarına delalet eder.[1]
Allah’ın zâtî sıfatları, kemâl sıfatlarıdır. Herhangi bir eksiklik ve kusuru yoktur. Hiçbir varlığa benzemez. Allah’ın diğer isim ve sıfatları bu yüce ada izafe edilir. Âyette belirtildiği gibi “En güzel isimler Allah’ındır.” [2] Rahmân, Rahîm, Kuddûs, Selâm, Azîz, Hakîm, Allah’ın adlarındandır deriz. Ama “Allah”, ne Rahmân’ın ne de Azîz’in veya bir başkasının isimlerindendir demeyiz.
Bu da gösteriyor ki, “Allah” adı el-Esmâ-ü’l hüsnânın bütün anlamlarını özetle içine almaktadır. Diğer ilâhî isim ve sıfatlar bu adın ayrıntıları ve açıklamalarıdır. Bu, “Allah” adının tapınılan ve kulluk edilen olduğunu gösterir. Bütün varlıklar O’na sevgi, saygı, ümit ve korku ile tapmaktadır. İhtiyaç ve felaket anlarında O’na yönelmekte, O’ndan kurtuluş beklemektedirler.
Bu durum O’nun iktidarını, ilâhlık ve merhametini gerekli kılmaktadır. Allah’ın ilahlığı, Rabliği, merhametliliği ve iktidarı bütün kemâl sıfatların varlığını zorunlu kılmaktadır. Çünkü diri ve canlı olmayan (Hay), işitmeyen, görmeyen, gücü yetmeyen, konuşmayan, dilediğini yapamayan, ne yaptığını ve nasıl yapması gerektiğini bilmeyen bir kimsede kemâl sıfatlarının bulunması mümkün değildir. Yüce ve güzel (celâl ve cemâl) sıfatların hepsi “Allah” ismine has sıfatlardır.
Fiilî ve kudret sıfatları, fayda veya zarar verme, bol veya az verme, dileğini gerçekleştirme, güçlü olma ve varlıkları yönetme ise “Rab” ismine has sıfatlardır.
İhsan sıfatları, iyilik, cömertlik, sevgi ve şefkat, merhamet ve lütuf, yumuşaklık gibi sıfatlar da “Rahmân” ismine has sıfatlardır.
Rahmân adının özelliği merhamet/esirgemedir. Rahîm ise kullarına merhamet eden, onları esirgeyendir. Bu yüzden Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyurur: “O, mü’minleri çok esirgeyicidir.” [3], “O, onlara (karşı) çok şefkatlidir, çok esirgeyicidir.” [4] Âyetlerin orijinalinde, daha geniş anlamlı ve nitelenen bütün sıfatları kendinde toplayan “Rahmân” kelimesi yerine “Rahîm” kelimesi geçmektedir. Çünkü Rahîm, Rahmân’dan daha öte ve özel bir anlam ifade etmektedir.[5]
[1]
İbn Kesir “Allah” lafzını şöyle tefsir eder: “Allah, Yüce Yaratıcının
özel ismidir. O’nun ism-i âzam (Allah’ın en büyük ism-i) olduğu söylenir.
Çünkü bütün sıfatlarla sadece bu isim nitelenir. Allah Kur’an’da şöyle
buyurur: “O Allah ki, O’ndan başka ilâh yoktur. Melik’tir (bütün mülkün
sahibidir). Kuddûs’tür, Selâm’dır, Mü’min’dir, Müheymin’dir, Azîz’dir
Cebbâr’dır Mütekebbir’dir. Allah, (müşriklerin) şirk koşmakta olduklarından
çok yücedir. O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var
edendir, şekil ve suret verendir. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve
yerde olanların tümü O’nu tesbih etmektedir. O, Azîz, Hakîm’dir.” Haşr,
[2]
A’raf,
[3]
Ahzab,
[4]
Tevbe,
[5]
İbn Kayyim, “Medâricu’s-sâlikîn”,