Kur'ân-ı Kerim Melekleri Nasıl Anlatıyor

 

Kur'ân-ı Kerim'de,  buraya aktarılamayacak kadar meleklerle ilgili bir­çok âyetler vardır. Bunlar arasında bir fikir vermesi bakımından aşa­ğıya alı­nan âyet-i kerimeler  önemli bilgilerle yüklüdür.

Örneğin Mekke'li müşrikler, gözlerinin önünde Hz. Peygamber (sav)'e bir melek inmediğini gerekçe göstererek O'nu sihirbazlıkla suç­lu­yorlardı. Bunun üzerine Allah Teâlâ , onlara şu cevabı verdi.

"Eğer O'nu bir melek kılsaydık, yine de O'nu bir adam yapardık da on­ları düştükleri kuşkuya yine düşürürdük. "  (En’am: 6/9)

Bu âyet-i keri­meden meâlen anlaşılanlar, biraz daha ayrıntılı olarak şu­dur: "Eğer Hz. Muhammed (sav)'e, onların görebileceği bir melek gönder­seydik, onu yine adam şeklinde onlara gösterecektik. (Çünkü beşerî kapasi­teyle insanoğlu, melekleri görme imkanına sahip değildir.) Hal böyle olunca da tabiatiyla onlar yine itirazda bulunacaklardı. Çünkü insan sûre­tinde gör­dükleri meleğin, gerçekten melek olduğuna birtürlü inanamayacaklardı.     

Öyle ise değil bir melek göndermek, Hz. Muhammed (sav) in bizzat ken­disi Allah tarafından melek kılın­saydı, insanlar O'nu göremeyeceklerdi. Binaenaleyh Allah Teâlâ yine O'nu bir adam şekline koyarak ancak insan­larla yüzyüze getirecekti. Bu da demek oluyorki: peygamberlerin dışında ka­lan sıradan insanlar, melekleri göre­bi­lecek özel yetilere ve onları algılaya­bilme gücüne sahip değildirler. 

Müslüman olmuş Mekke'li arkadaşlarını yanından kovması için müş­rikler Hz. Peygamber (sav)'e baskı yapınca Allah (cc) O'na şu cevabı verme­sini emretti:

"Ben size demiyorum ki Allah'ın hazineleri yanımdadır; Gizliyi de bilmem; Meleğim de demiyorum. Gözleriniz hor gördü diye "Allah O'nlara iyilik yapmayacak" da demiyorum." (Hud: 11/31) 

Bu âyet-i kerimede Hz. Peygamber'in ısrarla gizliyi bilmediğini ve me­lek olmadığını müşriklere anlatması emredilmektedir. Bundan an­laşılan şudur: Gizliyi Allah Teâlâ'dan başka hiç kimse bilemez (Gizlinin şifre­lerin­den, ancak Allah'ın verdiği kadarını bilmek mümkün olabilir) Ayrıca: "Ben me­leğim de demiyorum." sözlerinin, "gizliyi bilmem" sözleriyle birlikte söy­lenmiş ol­ması melekle gizlilik arasındaki ilişkiyi anlatmak bakımından önemlidir. [1]  


 

[1] Ferit Aydın, İslam’da İnanç Sistemi, Kahraman Yayınları: 235-236.