GATT

 

Dünya ticaretinin serbestleştirilmesi ve gümrük tarifelerinin karşılıklı olarak kal­dırılması amacı ile ABD'nİn de insiyatifİ sonucu, Ekim 1947Me Cenevre'de 23 ül­kenin katıldığı konferansta ortak bir an­laşmaya varılarak "Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması" (GeneralAgre-ement on Tariffs and Trade) imzalanmış­tır. Geçici bir düzenlemeyi öngören bu an­laşma, 1948'de yürürlüğe girmiştir. Dün­ya ticaretinin serbestleştirilmesi île BM bünyesinde bir teşkilatın kurulması öngö­rülmekle beraber, gerçekleşmeyince GATTın fonksiyonu ve etkileri daha da artmıştır.

GATTın merkezi Cenevre' dedir. Örgü­tün yılda yaklaşık sekiz defa toplanan bir temsilciler konseyi ile her yıl toplanan bir Genel Kurul, 1964'te kurulan pazarlama konusunda araştırma ve önerilerde bulu­nan Uluslararası Ticaret Merkezi ve bir sekreterlikten oluşan alt birimleri vardır. GATTın amaçları şunlardır:

  a) Ödeme­ler bilançosunun açık vermesi durumu dı­şında* ithalat yasakları yürürlükten kaldı­rılacaktır. Gümrük resimleri, arttırılmak yerine tedricen azaltılacaktır;

 b) Bir ülke­nin diğer ülkelerle olan ticaretinde aynı toatiçİnfavkhgümrük tarifesi uygulanma-

 sı esasları kaldırılmış ve eşitlik prensibi getirilmiştir

; c) Gümrük tarifelerinin tos-bitinde "spesifik" tarife yerine "ad valo-rem" tarifesi esası getirilmiştir.

GATT'a üye olan ülkeler arasmda ticari ayrıcalıkların sonucu olarak yerli üreticile­rin zarar görmesi halinde ilgili ülkelerin yeni ticari düzenlemelere gidebilmeleri imkânı sağlanmıştır. 1964 yılında geliş­miş ülkelerle azgelişmiş, ülkeler arasında yapılan ticarette azgelişmiş ülkeler aley­hinde meydana gelen gelişmeler sonucu, konunun görüşülüp değerlendirilmesi amacı ile "Üçüncü Dünya" ülkeleri,BM Ticaret ve Kalkınma Konferansının (UNCTAD)toplanmasmaöncülük etmiş­lerdir.                                       .

Türkiye'nin 1953'te üye olduğu GATT'a bugün yaklaşık 85 ülke üye bu­lunmaktadır.                             .

YusufTUNA

Bk. Ekonomik Entegrasyonlar; Uiıısîarara^ sı Ekonomik ilişkiler.