Tezkiye

 

ALTINOLUK- Farklı disiplinlere konu olan “tezkiye” nedir? Tezkiye fizik arınmadan öte bir bir arınma ise neyin nasıl arınmasından söz edil­mektedir?

BAYINDIR- Tezkiyenin iki anlamı vardır; biri geliştirme ve bereketlendirme, diğeri de temizle­medir. Nefsi tezkiye, hayır ve bereketlerle onu geliştirmekle ve günahlardan uzak olmakla olur. Bu sayede insan, dünyada övgüye değer özel­likler kazanır, ahirette ise bunun karşılığını elde eder[1]. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

Nitekim size kendi içinizden bir elçi gönderdik; o size ayetlerimizi okur, sizi tezkiye eder, size Kitap’ı ve hikmeti öğretir, size bilmediklerinizi öğretir. (Bakara 2/151)

İnsan büyük günahlardan temizlenirse Allah Teâlâ küçüklerini örter ve onu iyi bir konuma geti­rir. İlgili ayet şöyledir:

Eğer siz, yasaklandığınız şeylerin büyüklerin­den kaçınacak olursanız, öbür günahlarınızı örte­riz, sizi şerefli bir konuma yerleştiririz. (Nisa 4/31)

Allah Teâlâ bir de şöyle buyurmuştur:

Güzel davrananlar, günahların büyüklerinden ve çirkin işlerden kaçınanlardır; ufak tefek hata­ları olabilir. Çünkü senin Rabbı’nın affı geniştir. Sizi topraktan var ettiği sırada da daha analarını­zın karnında birer döl olduğunuz sırada da ne olduğunuzu çok iyi bilen odur. Onun için kendinizi tezkiyeye kalkışmayın. Çünkü o kimin korundu­ğunu daha iyi bilir. (Necm 53/32)


 

[1] - Rağıb el-İsfahânî, Müfredât, ZKA maddesi.