4- İNSANI HAYVANDAN AYIRAN ÖZELLİKLER
“Andolsun ki, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların kalbleri vardır, fakat onunla gerçeği anlamazlar. Gözleri vardır, fakat onlarla görmezler. Kulakları vardır, fakat onlarla işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir.”[1]
Cenab-ı Hak bütün varlıkları, sınırsız ilmi ve kudretiyle harika bir şekilde yaratmıştır. Allah (c.c.)’ın bu mucize ilmi ve kudreti, bütün varlıklar içerisinde özellikle canlılarda; canlılar içerinde de özellikle hayvanlarda ve insanlarda açık ve net bir şekilde görünmektedir.
Hayvan ve insan dediğimiz bu iki varlık, yaratılış yönüyle ve bazı özellikleriyle birbirlerine çok benzerler. Onları birbirinden ayıran özellikler, Cenab-ı Hak tarafından onların ruh alemlerine yerleştirilmiştir. Kendi ruh alemini çözemeyen bir insan, hayatının gayesini de anlayamadığı için, insani hayat felsefesinden uzak; hayvani bir yaşam sergiler. Mesela; hayatın, sadece bu dünya hayatından ibaret olduğunu zanneder; hayattaki tüm çabası dünya lezzetlerini tatmak içindir ve artık bundan sonrasını hiçlik, yani yokluk olarak görür. Bu haldeki bir insan, başıboş ve çaresiz bir varlık olmakla birlikte, yalnızca et ve kemikten oluşan bir madde yığınıdır. Hayvandan tek farkı ise konuşuyor olmasıdır.[2]
Fakat aslında işin hakikati de böyle değildir. İnsan ile hayvan arasında çok büyük farklılıklar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Cenab-ı Hak sonsuz gücü ve kudretiyle bir tek şeyden çok şeyleri yaptığı ve onunla çok vazifeleri gördürdüğü, hatta bir sayfada bin kitabı yazdırdığı gibi, insanı da, bu varlık alemindeki
diğer bütün canlılar içerisinde özellikle hayvanlara karşı, en anlayışlı ve en kapsamlı varlık olarak yaratmıştır.
İnsan, sahip olduğu üstün duygu ve yetenekleriyle tek başına kainattaki bütün varlıkları temsil eder. İşte bu insanı hayvandan ayıran ve hatta onu hayvanlara karşı üstün kılan bir özelliktir ki, insan bütün canlıların tesbihlerini ve zikirlerini anlar.
Yani insan; kendi konuşmalarını anladığı gibi, iman kulağıyla diğer bütün varlıkların tesbihlerini de anlar. Bundan anlıyoruz ki, her şey sağır bir adam gibi yalnız kendi söylediklerini anlıyorken, insan; bütün varlıkların kendilerine has dilleriyle söyledikleri zikirleri ve tesbihleri de anlar. Buna dayanarak diyebiliriz ki; bütün varlıkların değeri kendilerine göre olduğu için çok küçük ve azdır. İnsanın değeri ise, diğer bütün varlıklarla ilgili olup, onların fonksiyonlarını da kendinde gösterebildiği için çok büyük ve çok geniştir.
Mesela; bir güvercinin değeri, Allah (c.c.)’ın katında, güvercin kadardır. Çünkü güvercin sadece Allah (c.c.)’ın ona verdiği güvercinlik görevini ve güvercinlere ait ibadetleri yapmaktadır. Bunun dışında ilim öğrenmek, tefekkür etmek, alemi araştırmak, toplumun ıslahı için çalışmak, dil ile, kalp ile, beden ile ve mal ile ibadet yapmak gibi geniş vazifeleri yoktur. Bu vazifelerin sahibi insandır. İnsan hem güvercinlerin, hem bütün kuşların, hem bütün hayvanların, hem bütün canlıların ve hem de bütün varlıkların çalışmalarına ortak olduğu gibi kainattaki çalışmasıyla da Allah(c.c.)’ın katında bütün varlıkları temsil etmektedir. Bu yüzden insanın değeri; kainattaki bütün varlıklardan büyük ve yüksektir. Bir insan; bir kişi, bir şahıs iken, varlılardan bir cemaat gibidir.
İnsanlardaki, hayvanlardan farklı olan başka bir özellik de Allah (c.c.)’ın, onun kuvve-i şeheviye[3], kuvve-i akliye[4] ve kuvve-i gada-biye[5] denilen kuvvelerine ve hislerine, yaratılışı yönüyle bir sınır koyma-mış; serbest bırakmış olmasıdır. Hayvanların kuvveleri ve hisleri ise sınırlıdır.
Evet insandaki kuvveler Allah (c.c.)’ın iradesiyle sınırlandırılmamıştır. Bu yüzden insanın her bir kuvvesi sınırsız mesafelerde gezer, sonsuzluğa kadar gider. Bununla birlikte insan Allah (c.c.)’ın güzel isimlerinin, üzerine yansıdığı bir ayna gibi olduğu için kuvvelerine ve hislerine de sınırsız yetenekler verilmiştir. Mesela, insan, kuvve-i şeheviye yönüyle, bütün dünya içindekilerle birlikte ona verilse, hırs ile ‘Daha yok mu?’ diyecek kadar açgözlü, kendi menfaatine zarar gelmemesi için, binlerce kişinin zararını vicdanına kabul ettirecek kadar bencil ve zalim bir varlıktır. Kuvve-i akliye yönüyle kainatın kendi başına olduğunu düşünüp, yaratıcıyı inkar edecek kadar asi; kuvve-i gadabiye yönüyle, dünyada kendinden zayıf olan insanlara hayatı ve dünyayı zehir edecek kadar gaddar bir varlıktır. İşte dünyadan bu haldeki birçok fravunlar, nemrutlar, şeddatlar gelip, geçmiştir. Hala da böyle insanlar dünyada hüküm sürmektedirler. Ayrıca dünyada bu kuvvelerini hak yoluna yönelten bir çok alim, hukukçu, doktor ve yöneticiler de bulunmaktadır. Evet insan bunlar gibi hem kötü ahlakta, hem de güzel ahlakta sınırsız bir şekilde ilerleyebilir öyle ki; kötü ahlakta ilerleyip, bencil, zalim ve gaddar bir Ebu Cehil derecesine de düşebilir; güzel ahlakta yükselip, Hz. Ebu Bekir (r.a.) gibi sıddıklar (doğrular) mertebesine de çıkabilir.
İnsanları hayvanlardan farklı kılan diğer bir özellik de; insanların, hayvanların aksine; hayatları için gerekli olan her şeye karşı cahil olmalarıdır.
İnsan, dünyada, hayatı için her şeyi öğrenmeye mecburdur.
Hayvanların durumu ise böyle değildir. Bir hayvan daha dünyaya geldiği andan itibaren az şeye muhtaçtır ve muhtaç olduğu şeyleri ve tüm hayat şartlarını da bir-iki ay, belki bi-iki gün, hatta biriki saat gibi kısa bir sürede hemen öğrenir. Hayvanlar sanki başka bir alemde olgunlaşıp, dünyadaki görevlerini öğrenip, daha sonra bu aleme gelmiş gibidirler. İnsan ise çok farklıdır. Bir-iki senede ancak ayağa kalkar, on beş senede ancak kar ve zararını öğrenir, yirmi senede ancak yaşam gücünü kazanır. Bütün bu hallerinde de insan, hep yanında bulunan birilerine muhtaçtır.
Bundan anlıyoruz ki, insanın dünyadaki gerçek görevi, öğrenerek olgunlaşmaktır. Ve hep birilerine muhtaç olduğu için dua ile isteyerek kulluk yapmaktır. Hayvanın gerçek vazifesi ise yeteneklerine göre çalışmaktır. Mesela, yük taşımaya yeteneği olan bir hayvan yük taşır, süt verme yeteneği olan bir hayvan süt verir, bazı hayvanların derisinden ve yünlerinden insanlar için elbise yapılır, bazı hayvanlar insanlara sırf besin kaynağı olmalarak yenmek için yaratılmıştır vs… Hayvanların ilim öğrenmek, dua etmek, tefekkür etmek, doğruyu-yanlışı ayırt etmek gibi vazifeleri yoktur. Onlar sadece insana hayatı kolaylaştırmak için yaratılıp, insanın emri altına verilen düşünmeden yaşayan acizane varlıklardır. İşte insan ile hayvanın bir farkı da burada ortaya çıkmaktadır ki; o da hayvanların düşünmemesidir. Akıllarını başka şeylere rabtedip, hayatın acılarını, hüzünlerini ve sıkıntılarını görmezden gelmeye çalışan insanlar, aslında bir yerde, akıllarını atıp, hayvan olmaya çalışan ruhsuz varlıklardır. Mesela; malını-mülkünü ya da yakın akrabalarını kaybeden birinin, acılarını unutmak ve onları düşünmemek için kendini alkole vermesi gibi… Fakat şunu unutmamak gerekir ki, insan düşünmeden yaşayamaz. Geçmiş zamanın üzüntüleri ve sıkıntıları her zaman için insana acı verir. Geleceğin endişesi de aynı şekilde insanı sıkan başka bir düşüncedir. İnsan geçmişin ve geleceğin kıskacından asla kendini kurtaramaz. İçinde bulunduğu zaman ise, insanı çevreleyen zaman üçgeninin bir başka boyutudur. Ne zaman ki kaçıp kurtulmayı denese, zaman yine bir ahtapot gibi bütün bedenini ve ruhunu sarar. Hz. Ebu Hureyre’den nakledilen bir hadis-i şerifte şöyle anlatılır:
“Hz. Peygamber (a.s.m.) bir gün, yere çubukla kare biçiminde bir şekil çizdi. Sonra bunun ortasına bir hat çekti, onun dışında da bir hat çizdi. Sonra bu hattın ortasından itibaren o ortadaki hatta dayanan bir kısım küçük çizgiler attı. Rasulullah (a.s.m.) bu çizgilerini şöyle açıkladı: ‘Şu çizgi insandır, şu onu saran kare çizgisi de onun emelidir. (Bu emel çizgisini kesen) şu küçük çizgiler de musibetlerdir. Bu musibet oku yolunu şaşırarak insana değmese bile, diğer biri değer. Bu da değmezse ecel oku değer.’ ”
İşte insan için, bir hayvan olmak da o kadar kolay bir mevzu değildir. Çünkü hayvanlarda ne geçmişin üzüntüsü, ne geleceğin endişesi, ne sonsuz emeller, ne de onu çepeçevre kuşatan bir ecel korkusu yoktur. O, bulunduğu zamanın lezzetini, gerçekten hakiki bir lezzet olarak tadar ve gerisini unutur…
İnsanı hayvandan ayıran bir başka husus ta şudur ki; insanın fertleri arasında şekil itibarıyla çok az farklılıklar olmasına karşılık ruh ve maneviyat itibarıyla dağlar kadar farklılıklar vardır.
Mesela; herkesin iki eli, bir ağzı, iki gözü, bir midesi, bir kalbi vs. olduğu halde bir kişinin sevdiği bir yemeği başka biri sevmeyebilir.
Birinin ilgi duyduğu bir sanat dalı, başka birinin ilgisini çekmeyebilir. Birinin savunduğu bir düşünceyi, başka biri yanlış bulabilir…
Ancak hayvanlar böyle değildir. Onlarda şekil itibarıyla çok farklılıklar bulunduğu halde ruh itibarıyla bütün hayvanlar eşittir. Mesela; bir balık ile kuş şekilleri yönüyle görünüşte çok farklı varlıklar olmalarına rağmen, ruhen eşittirler. Çünkü hayvanların ruhları yetenekleri yönünden sınırlandırıldığı için genişleyemezler. Bu yüzden hayvanalrın en küçüğünün ruhu ile en büyüğünün ruhu aynı fonksiyonu gösterir, bu yüzden eşittirler. Mesela; bir deve ile karıncanın ruhu, sadece kendilerine has görevlerini yaptıkları için eşittir. İnsanın ruhu daha önce de bahsettiğimiz gibi serbesttir, istediği uzaklığa gidebilir, istediği fikrin peşinden koşabilir, istediği düşünceyi kabul edebilir, istediği inancı sahiplenebilir. Bu sebeple insandaki benlik duygusu da çok çabuk beslenip, hemencecik kendini gösterebilir. Böyle olduğu takdirde insan, nemrutlar, fravunlar gibi o kadar alçalır ki, değeri zerreye eşit olur. Fakat kulluk yoluna girip, benliğini o yönde erittiği takdirde, o kadar yüselir ki iki cihanın güneşi olur. –HZ. MUHAMMED (A.S.M.) GİBİ -
“Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu taşımayanların durumu, kitaplar yüklü eşeğin durumu gibidir.” [6]
[1] Araf 179
[2] İşin garibi bu haldeki birçok insan da maymundan yani bir hayvandan geldiklerini söylerler ve insanlara, alemi de, kendileri gibi bir madde yığını olarak tanıtırlar. Bunu yapmalarının tek se-bebi ise insanları gayesizleştirmek ve bu yolla onları da kendileri gibi hayvani bir hayata teşvik ederek, Allah (c.c.) ile olan bağlarını koparıp, onları iğrenç emellerine birer kukla yapmak-tır. Günümüzdeki bir çok insan da -özellikle gençler- maalesef onların tuzaklarına düşmektedirler.
[3] Kuvve-i Şeheviye: Dünyevi zevkleri arzulama hissi. Mesela; insanı, cinsellik, yemek, içmek, uyumak, konuşmak gibi fiillere yönelten his.
[4] Kuvve-i Akliye: İnsandaki çok geniş olan akıl gücü.
[5] Kuvve-i gadabiye: İnsandaki öfke ve hiddetle ilgili his.
[6] Cuma 5