85- EL-MUKTEFİ LİEMRİLLAH MUHAMMED BİN AHMED EL-MUSTAZHÎR (HİLAFET DÖNEMİ, HİCRİ: 530-555)
El-Muktefi Döneminde Prenslikler
Unvanı El-Muktefi Liemrillah, künyesi Abdullah, adı ise Mu-hammed Bin Ahmed El-Mustazhir'u Billah'tır.
Hicri 489 yılı Rabiulevvel ayının yirmiikinci günü dünyaya geldi. Kardeşi El-Müsterşid'in oğlu halife Er-Raşid'u Billah'ın devrilmesi üzerine kendisine bey'at edilerek hilafet makamına getirildi. Bu sırada kırk bir yaşındaydı.
Hicri 531 yılında Sultan Mesud'un kızkardeşi ve Muhammed Bin Melikşah'ın kızı Fatma ile evlendi. Ve hicri 542'de de oğlu El-MüstencidT kendine halef seçti. Sultan Mesud hicri 541 yılında Bağdad'a girince halife ile ihtilafa düştüler. Ancak sonra barıştılar. Ubeydiler özellikle hicri 549 yılında Ubeydi halifesi Ez-Zafiru Billah'ın öldürülmesinden sonra zayıf düşmeye başlamışlardı.
El-Muktefi bu sırada Nureddin Mahmud Bin Zengi'ye bir mesaj göndererek ona Mısır'ın idaresini verdi. Ve bu ülke üzerine yürümesini emretti. Nureddin Zengi frenklerle yapmakta olduğu savaşla meşguldü. Cihat faaliyetlerinden boşalamıyordu. Bu yılın sa-fer ayı içinde Dımışk'ı zaptetmiş. Gerek kılıçla gerekse barışla Bizans topraklan içinde birçok kaleyi ele geçirmişti. Böylece toprakları genişlemiş, ünü de epeyce yayılmıştı. Halife EI-Muktefi ona şeref nişanesi olarak kuşanmak üzere bir kılıç gönderdi. Ve ona Mısır üzerine yürümesi için emrederek kendisine "El-Melik'ül-Adil" unvanını verdi. Halife El-Muktefı'nin de otoritesi büyümüş, şevket ve heybeti gayet artmıştı. Bu suretle muhaliflerine karşı üstünlük kazandı. Kendine karşı başkaldıranlarm üzerine gitmek için azmetti. Gücü ve otoritesi gittikçe artmaya devam ettiği bir sırada hicri 555 yılı Rabiulevvel ayının ikisine tesadüf eden pazar günü öldü. Böylece halife El-Muktefi Liemrillah altmış altı yıl yaşamış oldu. [1]
Tarihçi Zehebi onun hakkında şunları kaydetmektedir:
"El-Muktefi halifelerin ulularmdandı.AHm, edip, cesur, hoşgörülü, çok güzel bir ahlak sahibi ve mükemmel bir efendiydi. O sanki liderlik için yaratılmıştı. Önderler arasında eşi çok azdı. Onun küçük bir mesele dahi olsa devletinin sınırları içinde onayı olmadan hiçbir şey yapılmazdı."
Tarihçi İbnü's-Semânî de onun için şunları kaydediyor:
"Halife EI-Muktefı Liemrillah güzel ahlaklı idi. Devlet ve himayesi teşekkürle karşılık bulurdu. O kararlarında dine, akla, fazilete, üstün bir siyasi görüşe müracaat ederdi.Hilafetin makamını yeniledi. Hilafet merasimlerini düzene koydu. Devlet işlerini bizzat kendi atılımlarıyla tatbik alanına koydu. Birden fazla savaşa katıldı. Ve dönemi uzun sürdü."[2]
Halife Er-Raşid'u Billah babasının öldürülmesi olayından etkilenerek-Selçuklu Sultanı Mesud'un gönderdiği elçiye hakarette bulundu. Bu da Sultan Mesud'un Bağdad üzerine yürüyerek şehri kuşatmasına ve halifenin Musul'a kaçarak İmadeddin Zengi'ye sığınmasına sebep oldu. Sultan Mesud ise bu vesile ile fukahadan fetva alarak Halife Er-Raşid'in hilafet makamından azledilmesini temin etti. Ve hicri 530'da Er-Raşid'in amcası El-Muktefî'ye bey'at ederek onu hilafet makamına getirdi. Bir yıl sonra da Mesud Hille Kenti'nin ve Irak'ın güney bölgesinin erniri olan Dubeys Bin Şada-ka'nın kızı Sefra ile evlendi.
Horasan'da ise hicri 533 yılında Horasan hükümdarı Sancar'la, ona karşı gelen Harzem hükümdarı Adsız arasında savaş çıktı. Ancak Sancar üstün geldi. Fakat Adsız, gene bölgesinin idaresini ele alarak Sancar'la savaşmak üzere yemden döndü. Ne var ki bu sefer de yenildi. Oğlu da savaşta öldürüldü. Bu suretle Sancar, Harzem bölgesine hakim olarak bu bölgenin feodal gelirlerini kardeşioğlu Gıyaseddin Süleyman Şah'a verdi. Sancar, Merv'e dönünce Adsız da tekrar Harzem'e döndü. Ve Hat'a Bölgesi'ndeki kâfir topluluklardan yardım alarak onlarla birlikte Sancar'a saldırdı. Ve hicri 536 senesinin yazında Sancar'ı ağır bir yenilgiye uğrattılar. Karısını da esir aldılar. Sancar ise önce Tirmiz kentine ondan sonra da Belh'e kaçmak zorunda kaldı. Adsız da hicri 537'de Nisabur şehrine girdi. Ertesi yıl Sancar Harzem'i kuşatmaya çabaladıysa da bir türlü buraya giremedi. Ve iki taraf hicri 551 yılında barış yaptılar.
Hicri 538 yılında da Sultan Mesud Musul'u ve Suriye topraklarını Zengi'den almak için harekete geçtiyse de buna muvaffak olamadı. Ve yine barış yapıldı. Bir ara Sultan Mesud, hicri 543 yılında Bağdad üzerine yürüyerek, şehri kuşatan ve halife kendilerine otuz bin dinar para Ödedikten sonra bu kuşatmayı kaldıran kardeşinin iki oğlu Muhammed ve Melikşah ile bozuştu.
Hicri 547'de ise Mesud Hemezan'da bulunduğu bir sırada Humma'ya yakalanarak burada 547'de öldü. Ondan sonra yerine kardeşi Mahmud'un oğlu Melikşah geçti. Sultan Mesud güzel huylu, insanlara karşı güleryüzlü ve espritüel, faziletli, gözü tok, vatandaşlarının servet ve mallarında gözü bulunmayan, namuslu ve onlara örnek olabilecek güzel ahlaka sahip bir devlet adamıydı. Sultan Mesud sultanların en güzel ve en yumuşak huylusuydu. Muamelesinde kolaylığa taraftar ve nazikti. Nitekim Sultan Mesud'un ölümüyle Selçukoğulları hanedanının bir daha dönmemek üzere saadeti de ölmüş oldu.
Sonra Horasan beyi Sancar, Gurluların Beyi Alaaddin EI-Hü-seyin Bin El-Hüseyin'le çarpışarak ona karşı üstünlük elde etti. Ve Alaaddin'i esir aldı. Fakat daha sonra Sancar, Tus ve Nisabur kentlerine girerek buraları zaptedeh Oğuz Türklerine hicri 548'de yenildi. Bu savaşlardan birinde de esir düşerek devletinin erkânından birinin müdahalesiyle hicri 551'de salıverilinceye kadar esaret altında kaldı. Sonra onu Merv'e naklettiler. Sancar daha sonra yine savaşmak üzere hazırlıklara giriştiyse de hicri 552 yılı ondört ra-biülevvel günü öldü.
Sonra başa geçen Melikşah kendini eğlenceye kaptırdı. Devlet işlerini de veziri Belengrioğlu Has Bey'e bıraktı, bu da devletin ağırlıklarını yüklenmek üzere Melikşah'ın kardeşi Mahmutoğlu Muhamnıed'i, idareyi teslim almaya davet etti. Ve 554'te öldü. Ondan sonra bazı halefleri otoritelerini yeniden geri almaya çalıştılar. Muhammed'den sonra da Selçuklu idaresini amcası Tuğruloğlu Arslan üstlendi.[3]
Harzemlileri, hicri 521'den, öldüğü 551 yılına kadar Adsız idare etti. Adsız, savaşlardan birinde Sancar'a yenilerek iktidarının merkezinden kaçmak zorunda kalmıştı. Buna mukabil öldüğü gün devletinin sınırları epeyce genişlemişti. Bu sınırlar Fars ve Huzis-tan vilayetleri hariç İslam topraklarının bütün doğu kanadını kapsar vaziyette idi. Adsız ölünce yerine oğlu İlaslan geçti.[4]
Gaznelilerin de başında Behram Şah bulunuyordu. Hicri 529'da Sancar, Behram'in samimiyetinden şüphelenerek Gazne üzerine yürüdüyse de Behram Şah onu ikna etti. Bu sefer de Behram Şah ayağına gelmek üzere Sancar tekrar geri döndü. Fakat Behram Şah Sancar'ı ziyaret etmekten korktu. Ve gitmedi. Bunun üzerine Sancar kızarak tekrar Gazne üzerine yürüdü ve bu kez şehre girdi. Behram Şah ise bu olaydan sonra Sancar'a gelerek ondan özür diledi. Sancar da şehri terketti ve Behram Gazne'ye döndü. Hicri 543'te ise uç beyi olan Hüseyin oğlu Suli, Behram Şah'm Fergana'ya gitmiş bulunduğu bu sırada şehre girdi. Behram Şah ise Suli'ye karşı Fergana beyinden yardım istedi. Bunun üzerine Fergana Beyi büyük bir ordunun başında gelerek Gazne'ye girmeyi ve Suli'yi yakalayıp öldürmeyi başardı.
Hicri 543 yılında ise Gurlular'dan Alaaddin El-Hüseyin gelip Gazne'yi işgal etti. Bunun üzerine Behram Şah şehri terketmek zorunda kaldı. Alaaddin de Gazne'nin idaresini kardeşi Seyfud-din'e bırakarak geri döndü. Ancak Gazne halkı Seyfeddin'e karşı ayaklandılar. Arkasından da Behram Şah gelerek şehre girdi ve Seyfüddin'i öldürdü.
Behram Şah ölünce yerine oğlu Hüsrev geçti. Bir zaman sonra Gur Beyi Alaaddin tekrar gelerek Gazne'yi işgal etti. Bunun üzerine Behram Şah'm oğlu Hüsrev şehirden kaçtı. Böylece Gazneli-lerin Gazne'deki idaresi son bulmuş oldu. Ancak Hüsrev Lohor'u kuşatan Gurlulardan Şehabeddin tarafından esir alınıncaya kadar Lahor'daki hükümleri devam etti. Şehabeddin Hüsrev'i esir aldıktan sonra onu kardeşi Giyaseddin'e gönderdi. Hüsrev 582 yılında öldürüldü. Ve bu suretle Gazneliler tamamen ortadan kalkmış oldular [5]
Gurlular, dağlı bir kavim idiler. Gazne ile Herat arasında yerleşik bulunuyorlardı. Bölgeleri dağlık ve tenha idi. îçinde Feyruz-kûh adında meşhur bir kale bulunuyordu. Gurlulardan Behram Şah'm kızkardeşi ve Gazneli Zahiruddin İbrahim'in kızı ile evlenen Kutbeddin Muhammed daha çok sivrilmişti. Hicri 542'de Behram Şah Gur sülalesinden olan bu eniştesi Kutbeddin Mu-hammed'i ortadan kaldırmak için bir komplo hazırladı. Onun bu teşebbüsü Kutbeddin'in kardeşleri olan Seyfeddin Suzi ile Alaad-din'i kızdırdı. Bu iki kardeş Gazne üzerine yürüdüler. Bu yüzden Behram Şah şehirden kaçarak Hindistan'a gitti. Bunun üzerine şehrin idaresini kardeşi Alaaddin Hüseyin Cihansuz yerine Sey-ı, füddin üstlendi. Ne varki bir süre sonra kış gelip çatınca ve yığılan kar tabakaları yüzünden ulaşım zorlaşmca Gazne halkı Seyfüddin'i yakalayıp derdest ettiler. Ve Behram Şah'ı da geri çağırdılar. Bu davet üzerine Behram Şah Gazne'ye dönerek Gıyased-din'i öldürdü. Alaaddin bu hadiseyi duyar duymaz hicri 544 yılında derhal gelip Gazne'yi basarak şehri yıktı. Behram Şah ise kaçtı. Ve hicri 547 yılında öldü. Alaaddin ise hicri 550 'de Gazne'yi tekrar yıkarak yerle bir etti.
Sonra Alaaddin zamanla güçlendi. Ve sınırları da genişledi. Bunun üzerine hicri 544 yılında ölmüş bulunan kardeşi Bahad-din'in iki oğlunu kendine yardımcı olarak tayin etti. Bahaddin daha önce Feyruzkuh Kalesinin komutanı bulunuyordu.
Alaaddin'in işbaşına getirdiği yeğenleri: Gıyaseddin Muhammed ile Şahabeddin Muhammed idiler. Gerçekten de bu iki kardeş yönettikleri yerlerde halka karşı çok güzel muamelede bulundular. Halk da onları çok sevdi.
Ne var ki dedikoducular bu iki kardeşle amcalarının arasını bozdular. Amcalarına, yeğenlerinin kendisini öldürüp tahtına geçmek istediklerini söylediler. Bu sözlere kulak veren amca Alaaddin, Gıyaseddin ve Şahabeddin kardeşleri derhal yanma çağırdı. Fakat ikisi de bu davete uymadılar. Bunun üzerine amcaları üzerlerine bir ordu şevketti. Ancak onlarla bir sonuca varamadı. Bilakis onların karşısında bozguna da uğradı.
Alaaddin bu sefer de bizzat kendisi bir ordunun başında yeğenlerinin üzerine yürüdü. Fakat bu sefer de hem yenildi, hem de esir alındı. Ancak her iki yeğeni buna rağmen yine de onu güzel karşıladılar. Onunla güzel bir muamelede bulundular. Onu yine tahtına geçildiler. Ve hizmetinde çalışmaya devam ettiler. Amcaları bundan çok etkilendi. Ve aralarına bu fitnelerin dedikoducular tarafından sokulduğunu anladı. Bu sebeple de kendisinden sonra yerine yeğeni Gıyaseddin'in geçmesini vasiyet ederek aynı zamanda onu kızıyla da evlendirdi. Alaaddin ise hicri 556'da öldü. [6]
Zengi kelimesi Abbasilerin Halep Valisi iken hicri 487 yılında öldürülen Aksungur'un oğlu îmadeddin'in lakabıdır. Aksun-gur'un oğlu îmadeddin o sıralarda on yaşındaydı.
Hicri 489'da Musul'un idaresini Karboğa ele geçirdi. Ve İma-deddin'i de yanma alarak onunla ilgilendi. Babası Aksungur'dan dolayı ona iyiliklerde bulundu. Sonra Karboğa hicri 495'te ölünce yerine Şemsuddevle Çekirmiş geçerek İmadeddin Zengi'ye sahip çıktı. Onu sevdi. Hicri 500 yılında ölünceye kadar da ona karşı muamelesi bu şekilde sürdü. Şemsuddevle ölünce onun da yerine Çavlisakav geçti. Onun da imadeddin Zengi ile ilişkileri güzel devam etti. Fakat Çavlisakav Selçuklu Sultam Muhammed'e karşı başkaldırarak hicri 502'de Suriye topraklarına geçti. Bu yüzden de İmadeddin Zengi ondan ayrıldı.
Hicri 502'de ise Musul'a yeni bir vali tayin edildi. Bu da Tünte-kinoğlu Mevdud'dur. İmadeddin Zengi bu kez de, Mevdud hicri 507'de öldürülünceye kadar Dımışk'ta kaldı. Ondan sonra da yeni vali Cuyuş Bey'e katılmak için yine Musul'a döndü. Daha sonra da Haçlılara karşı savaşmak üzere sefere çıkan Barsaklı Emir Sun-gur'a katıldı. Ve savaş sırasında üstün bir kahramanlık gösterdi. Giriştiği savaşlar sona erince Selçuklu Sultanı Muhammed Musul Valisinden İmadeddin Zengi'yi kendine yaklaştırmasını ve önemli devlet meselelerinde ona danışmasını talep etti.
Sonra İmadeddin Zengi, Cuyuş Bey'in ve Mesud'un saflarında, babası Muhammed'in yerine geçen Sultan Mahrnud'a karşı savaştı. Ne var ki Zengi ve beraberindekiler saltanatın Mesud tarafından teslim alınması konusundaki gayretlerinde başarısızlığa uğradılar. Çünkü Mahmud işleri disipline soktu. Hicri 514'te de Cuyuş Bey Mesud'un idareyi ele alması konusunda yeniden çabalar harcadı. Fakat İmadeddin Zengi bu sefer ona katılmadı.
İkinci seferki gayretler de boşa çıkınca bu sefer Cuyuş Bey Musul Valiliğinden uzaklaştırıldı. Ve Sultan Muhammed İmadeddin Zengi'nin de gerçek tutumunu anlamış oldu. Dolayısıyla Sultan Muhammed Musul'un yeni valisi Barsaklı Aksungur' a da Zengi'yi kendisine yaklaştırmasını ve ona iyi bir muamelede bulunmasını tavsiye etti.
Hicri 516 yılında Barsaklı Aksungur Irak'a vali tayin edildi. İmadeddin Zengi de onun Dubeys Bin Sadaka'ya karşı giriştiği savaşlarda beraber bulundu. Ne var ki bu savaşlarda yenildiler. Sonra Barsaklı, îmadeddin Zengi'yi Vasıt şehrine vali tayin etti. Ve isyancı Dubeys'e karşı savaşması için ona görev verdi. Nitekim İmadeddin Zengi, Dubeys'e üstün geldi. İşte bundan dolayıdır ki Vasıt kentine ilaveten Barsaklı, İmadeddin Zengi'ye Basra'nın da idaresini teslim etti. Sonra hem halife hem Barsaklı hem de Zengi üçü birden Dubeys'e karşı açılan savaşa iştirak ettiler. Bu sırada İmadeddin Zengi'nin uyguladığı bir savaş taktiğinin Dubeys'e üstün gelinmede çok büyük rolü oldu.
Zengi, Basra'dan ayrılınca burayı korumak üzere bir idareci tayin etmişti. Ne var ki isyancı Dubeys tekrar Basra'ya dönme imkanını bularak şehrin eminini de öldürdü. Bunun üzerine Zengi tekrar Basra'ya döndü. Dubeys ise kaçarak hicri 517 yılında kendini Suriye topraklarına attı.
Bir zaman sonra Barsaklı Haçlılarla savaşmak üzere yeniden vali olarak Musul'a iade edildi. O da Zengi'ye, kendisine refakat etmesi talebinde bulundu. Fakat Zengi başka bir tercih yaptı. O, Basra'yı bırakarak Sultan Mahmud'un devlet erkânı arasına girebilmek için İsfahan'a gitti.
Hicri 518'de ise Sultan Mahmud Zengi'yi, Basra'ya gitmesi için görevlendirdi. Çünkü burası Zengi'den sonra adeta bir arena haline gelmişti. Sultan Mahmud Basra'nın feodal gelirlerini de Zengi'ye tahsis ederek ona aynı zamanda Vasıt Kentinin denetimini, şayet halifenin orduları o taraflara gelecek olursa onları da geri püskürtmesi görevini de verdi.
Nitekim Zengi hicri 519 yılında buraya sefere çıkan halifenin ordularını püskürttü. Bir ara halife El-Müsterşid'u Billah ile Sultan Mahmud'un arası açıldı. Bunun üzerine Sultan Mahmud Bağdad üzerine yürüyerek Zengi'den de halifeye karşı kendisini desteklemesi talebinde bulundu. Vakıa Zengi'de bu çağrıya karşılık vererek emrindeki savaşçların başında Bağdad'a doğru yürüdü. Bu yüzden de halife barış yapmak zorunda kaldı. Ve hicri 520 yılında da kendisine Irak genel valiliğini vermek üzere onu aday olarak gösterdi. Bu yolda emir de çıktı. Bu suretle İmadeddin Zengi'nin idaresi altında bulunduğu müddetçe Irak'ın güvenliğini sağlamış olarak Sultan Mahmud Bağdad'dan ayrıldı.
Babası Aksungur'dan sonra Musul Valisi olan İzzeddin Mesud, Hicri 521 yılında ölünce yerine küçük kardeşi geçti. Bu küçük valinin adına, devlet işlerini yürütmeye çalışan vasi durumundaki Çavli sırf kendi heveslerine göre idareyi yürütmeye çalışıyordu. Bunun üzerine sultan, İmadeddin Zengi'yi Musul'a vali tayin etti. Dolayısıyla Zengi Irak Valiliğini henüz dört ay kadar bir zaman yürütmüştü ki bu sefer de aldığı emir üzerine Musul'a hareket etti. Esasen İmadeddin Zengi eski Musul Valisi Aksungur'un hicri 520 tarihinde ölmesi ve yerine oğlu İzzeddin Mesud'un geçmesi üzerine şımaran ve gemiyi azıya alan Haçlılara karşı mücadele vermek için bu kez Musul'a tayin edilmişti. İmadeddin Zengi hicri 522 yılında Haleb'e doğru yola çıkarak nihayet şehre girdi.
Dubeys Bin Sadaka Basra'dan ayrıldıktan sonra Selçukluların Horasan'daki sultanı olan Sancar Bey'e gitmişti. Sancar Sultan Mahmud'un amcasıdır. Dubeys burada Sancar'a sokuldu. Ve onun yakınlığını kazandı. Aynı zamanda aralarındaki ihtilafı ve düşmanlığı ortadan kaldırmak için Sultan Mahmud da Horasan'a geldi. Nitekim bu isteği de gerçekleşti. Sultan Mahmud dönmek istediği sırada amcası Sancar'dan İmadeddin Zengi'yi Musul Valiliğinden azletmesini yerine de Dubeys Bin Sadaka'yı tayin etmesini istedi. Nitekim Sancar da bu isteğe muvafakat etti. Ve Sultan Mahmud Dubeys'i beraberinde alıp götürdü.
Sultan Mahmud daha sonra halifeden bu ihtilafları unutmasını ve Dubeys'in Bağdad'a gelmesine müsaade etmesini istedi. İmadeddin Zengi bu haberi alınca Musul'dan ayrılarak Bağdad'a hareket etti. Ve Haçlılara yardım edip Halep şehrini onlarla birlikte kuşatan bir adama nasıl olur da Musul Valiliği verilir diye hayret etti. Çünkü Musul Valiliğinin esas o dönemdeki görevi Haçlılarla savaşmaktı. Bu sebeple gerek İmadeddin Zengi'nin, gerekse Bağdad halkının Dubeys'e karşı duydukları nefretten dolayı halife, İmadeddin Zengi'nin fikrini kabul etti. Aynı zamanda Sultan Mahmud da İmadeddin Zengi eğer Musul Valisi olarak kalırsa onun menfaatlerine daha uygun düşeceğinden, fakat bilakis Musul'a Dubeys Vali olursa onun aleyhinde gözcülük yapacağından dolayı o da bu fikre katıldı.
Sultan Mahmud hicri 525 yılında öldü. Yerine oğlu Davud geçti. Ve Selçuklular birbirleriyle ihtilafa düştüler. İmadeddin Zengi» Sancar'm yanında yerini alarak halifeye karşı savaştı. Ancak yenilerek Musul'a döndü. Selçuklu hanedanından Mesud ise akrabalarına üstün gelerek sonunda saltanat tahtına oturdu.
Halifeyle İmadeddin Zengi'nin arası açılmıştı. Bu sebeple halife Musul üzerine yürüyerek şehri kuşattı. Ancak Sultan Mesud da Bağdad üzerine yürüyünce halife kuşatmaya son vermek zorunda kaldı. Ve nihayet 528 de de Zengi ile barıştı. Belki de Mesud'la arasındaki ihtilaftan sebep bu barışı yaptı. Nitekim halifenin hicri 529 yılında Mesud'a karşı yaptığı mücadelede Zengi halifeye katıldı.
Sultan Mesud ile İmadeddin Zengi arasındaki bozuk ilişkiler bir zaman böyle sürüp gitti. Ancak İmadeddin Zengi Haçlı savaşlarıyla meşgul olduğu için bu mütarekeyi yapmıştı. Aynı zamanda Mesud'un adamları Musul Valiliğinin Haçlı emellerine karşı bir engel olarak bırakılmasını, {İmadeddin Zengi ile o kadar mücadele edilmemesini) istiyorlardı.
İmadeddin Zengi bulunduğu dönemde gerek Irak'ta gerekse Selçuklu hanedanının fertleri arasında meydana gelen çekişmelere zaman zaman müdahale ettiği için sadece doğuya değil bilakis, çoğu zaman batıya doğru da yönelmek durumunda kalıyordu. Ve Haçlılarla savaşıyordu. Bu bir taraftan da ülkeyi birleştirmek ve Haçlılara karşı direnebilmek, onları İslam topraklarından kovma imkanını bulmak için dağınık müslüman toplulukları tek bir idare altında toparlamaya çalışıyordu. Bu sıralarda Suriye topraklan, şehirleri birbirlerinden bağımsız olarak yöneten beyler arasında bölüşülmüş durumdaydı. Bu beylerin en meşhurları Suriye'nin en büyük şehri olan Dımışk beyleriydi. Burası Selçuklu komutanlarından Doğu Tekin ailesinin idaresi altında bulunuyordu.
Aslında Doğu Tekin vaktiyle Alpaslan'ın oğlu Tutuş'un, (kardeşi Melikşah'ın vefatı üzerine Suriye genel valisi bulunduğu sırada) kölesi idi. Tutuş esasen nüfuzunu Halep'e, El-Cezire'ye ve Azerbaycan'a kadar yaymak istiyordu. Nihayet kardeşinin oğlu Berkiyaruk'a karşı giriştiği mücadele sırasında hicri 488 yılında öldürüldü.' Tutuş'ın öldürülmesinden sonra yerine oğlu Dokak geçti. Ve Suriye idaresini, kendini temsilen Doğu Tekin'e verdi. Doğu Tekin ise hicri 497 yılına kadar bu mevkide kaldı. Onun oğlundan sonra Şam'ın idaresini 522'ye kadar Tacülmülk Buri, 529'a kadar Şemsülmülk İsmail, 533'e kadar Şehabeddin Mahmud, 534'e kadar da Cemaleddin Muhammed ele geçirdiler. Sonra Mu-cirüddin Abuk Şam'ın idaresini üstlendi. Daha sonra ise hicri 549'da İmadeddin Zengi'nin oğlu Nureddin Mahmud, Şam'a hakim oldu.
Sonraları İmadeddin Zengi'nin hükmettiği saha epey genişledi. Musul Valiliğini üstlendikten sonra hicri 521'de Cizre'yi, 522'de Haleb'i, 523'te Sencar, Habur ve Harran'ı, 526'da Erbil'i, 529'da Rakka'yı, 538'de ise Ane ve EI-Hâdise'yi ele geçirdi. Tikrit beyleri olan Necmüddin Eyyub'la Esedüddin Şirguh, İmadeddin Zen-gi'ye destek vermişlerdi. Nitekim Tikrit idaresi ellerinden alınıp bu kardeşler uzaklaştırılınca İmadeddin Zengi'ye sığındılar. O da bu kardeşleri ağırladı. Ve hicri 534'te Baalbek'i ele geçirince idaresini bu iki kardeşe teslim etti. İmadeddin Zengi aynı zamanda Diyarbakır'ı, Mardin'i, Nusaybin'i ve Kürt bölgesini de topraklarına kattı.
İmadeddin Zengi hicri 524'te de Hama Kenti'ni topraklarına kattı. Fakat Dımışk beyi Buri oğlu İsmail hicri 527'den beri burayı geri almıştı. Daha sonra İmadeddin Zengi hicri 529 yılında Hama şehrini zaptederek aynı yıl içinde Şam'ı da kuşattı. Hatta vaktiyle birçok kere Dımışk'ı zaptetmeyi düşünmüştü. Özellikle de İner, Dımışk Beyi Mucirüddin'e musallat oluyor. Ve Zengi'ye karşı Haçlılarla işbirliği yapıyordu. Hatta Banyas Naibi, Zengi'ye bağlılık gösterdiği sıralarda bu şehri Haçlılara teslim etmişti. Ancak İmadeddin Zengi bütün çabalarına rağmen bir türlü Dımışk'a girmekte başarılı olamadı.
îmadeddin Zengi, ilk başlarda Reha'nın Haçlı prensi Gasin'le geçinmeye ve mütareke yapmaya çalıştı. Bunu bölgede nüfuzunu yaymak ve otoritesini güçlendirmek için yapıyordu.
Sonra Haçlıların, topraklarını aralarında bölüşerek halkının da üzerine devamlı baskınlar düzenledikleri Haleb'in güney batısında bulunan El-Esârib Kalesine doğru hareket etti. Haçlılar İmadeddin Zengi'nin Suriye toprakları üzerindeki niyetini anlamaya başlayınca büyük kuvvetlerle kendisine doğru onlar da hareket ettiler. Bunun üzerine İmadeddin Zengi kaleyi bırakarak kaleden uzak bir yerde Haçlılarla karşılaştı, İki taraf arasında cereyan eden meydan savaşında üstünlüğü müslümanlar elde ettiler. Ve Haçlılara çok büyük sayılarda kayıplar verdirdikleri gibi çok sayıda da esir aldılar. Ondan sonra İmadeddin Zengi yeniden bu El-Esarib Kalesine dönerek burayı zorla fethetti. Ondan sonra da Hârim kenti'ne doğru ilerleyerek burayı kuşattı. Kent halkı onunla mütareke yapmak ve memleketlerinin gelirlerinin yarısını ona vergi olarak ödemek zorunda kaldılar.
İmadeddin Zengi hicri 529 yılında Mearra'tün Numan ve Ke-fertab kentlerini fethetti. 531 yılında Homs'u kuşatmakta olduğu sıralarda Haçlılar ona karşı çok büyük askeri yığınaklar yapmışlardı. Bu kuvvetlerden Beytül Makdis'teki birliklerinin başında komutanlarından Folk, Trablus'taki birliklerinin başında ise Ray-mond bulunuyordu.
İşte bu sıralarda İmadeddin Zengi Homs Kalesi'nin kuşatmasını kaldırarak Haçlılarla çok şiddetli bir muharebeye girdi ve onları yendi. Ve aralarında Trablus birliklerinin komutanı olan Ray-mond'da bulunmak üzere çok büyük sayıda esir aldı. Beytül Mak-dis Prensi Folk ise Barin Kalesine kaçarak sığınmıştı. Ancak İmadeddin daha sonra Barin Kalesini de zaptederek Haçlılarla savaşını devam ettirdi. Ta ki 539 da Reha prensliğini alıncaya kadar. İmadeddin Zengi düşmanlara karşı olan mücadelesini hicri 541 yılında Fırat Nehri kıyısında bulunan Caber Kalesini kuşatmakta olduğu bir sırada öldürülünceye kadar devam ettirdi.
İmadeddin Zengi Musul'u idare etmek üzere oğlu Seyfeddin Gazi'yi, Haleb'i idare etmek üzere de diğer oğlu Nureddin Mah-mud'u görevlendirmişti. Nureddin Mahmud da tıpkı babasının siyasetini güderek Haçlılarla savaşmaya ve Suriye'nin birliğini sağlamaya çalıştı. Bir ara Haçlılar Reha'yı tekrar geri almak için çabalar sarfettiler. Fakat Nureddin onlara bu fırsatı vermedi. Nitekim Reha, Haçlıların nazarında çok büyük bir önem taşıyordu.
İşte bu yüzdendir ki Reha'yı tekrar geri almak için Avrupa, ikinci bir Haçlı hamlesini yola çıkardı. Ancak bu kuvvetler esas birinci derecedeki hedeflerini bırakarak Nureddin'e karşı çarpışmak üzere Dımışk'a yöneldiler. Bu hareketse, daha Önceleri Nureddin Mahmud' a karşı muhalif olmalarına rağmen Dımışk halkının isteği üzerine ve şehri Haçlıların eline düşmesini önlemek maksadıyla, Nureddin Mahmud'un hicri 549'da Dımışk'a girmesine sebep oldu. Aynı şekilde Nureddin Mahmud, hicri 545'te de İ'izaz Kentini fethederek Haçlı prens Gaslin ve oğlunu bu sırada cereyan eden savaşta esir aldı. Ve hicri 569 yılında ölünceye kadar da siyasetini bu şekilde devam ettirdi.
Musul'un başına ise hicri 544'e kadar Imadeddin Zengi'nin oğlu Seyfeddin Gazi bulundu. Ondan sonra da kardeşi Kutbeddin Mevdud yerine geçti. Ve hicri 565 yılma kadar bu mevkide kaldı.[7]
Ubeydi Devletinde baş gösteren çöküntü artık açıktan açığa göze çarpıyordu. Çünkü vezirler arasında siyasi çekişme, askerler arasında da kavgalar sürüp gidiyordu. Halifeler ise henüz küçük yaşta iş başına getiriliyorlardı ki ellerinde de aslında hiçbir şey yoktu. Hicri 531 yılında hıristiyan başvezir Behram kaçtı. Halife de onu ele geçirip zindana atıncaya kadar kovaladı. Daha sonra da onu serbest bıraktı.Vezir ise bu hadiseden sonra insanlardan artık uzak durarak rahip oldu. Halife de Behram'dan sonra Rıdvan adında birini kendine vezir seçti. Bu zat cesur ve şair ruhluydu. Halife ona "El-Melikul Efdal" unvanını verdi. Fakat çok geçmeden görevinden atıldı. Bunun üzerine Rıdvan da Suriye'ye kaçarak İmadeddin Zengi'den yardım istedi.
Ancak bu sırada Ubeydi halifesi El-Hafız ondan bir kötülük gelebileceği endişesiyle Usame Bin Munkiz adındaki elçisini Rıdvan'a göndererek teminat verdi. Ve onun gönlünü alarak tekrar halifeye getirdi. Fakat halife Rıdvan'ı zindana attı. Ve on yıl onu hapsetti. Ne varki Rıdvan bunca yıl sonra hapisten firar ederek etrafına bir kalabalık topladı.Ve halifeye karşı savaştıysa da yenilgiye uğradı ve öldürüldü.
Halife El-Hafız ise 544 yılında ve vezir Rıdvan'ın öldürülmesinden iki gün sonra öldü. Yerine oğlu Ez-Zafiru Biemrillah İsmail geçti. İsmail küçüktü. Henüz onaltısını bile doldurmamıştı. Bu sırada askerler arasında kavga çıktı. Sonra da bu çatışma vezirlere kadar sıçradı. Bunun üzerine yeni halife, vezir El-Melikul Adil Bin Salar'ı azlederek halk tarafından kendisinden nefret edilen Nec-meddin Bin Masal'ı bu göreve getirdi. Bunun üzerine Bin Salar, taraftarlarını etrafında toplayarak Cizre'ye doğru yürüdü. Bunu duyan Nemeddin Bin Masal kaçtı. Necmeddin bu göreve geleli beri daha elli gün geçmemişti. Sonra Bin Masal, Said'e doğru yürüdü. Derken Bin Salar'm ordusu onun üzerine hareket etti. Ve taraflar kapıştılar. Cereyan eden savaşta ise Bin Masal öldürüldü. Bu yüzden Halife Bin Salar El-Melikul Adil'i tekrar başvezirlik makamına getirmek zorunda kaldı. Ancak bu zorlanma ise iki taraf arasında karşılıklı nefret ve siyasi rekabet demekti.
Ubeydi yönetiminin başveziri El-Melikul Adil Seyfeddin Bin Salar bir ara Haçlılara karşı savaşmak maksadıyla Halep Emiri Nureddin Mahmud'dan yardım istedi. Buna göre, Nureddin Ta-berya'ya akın düzenleyecek. El-Melikul Adil Seyfeddin ise bu sırada Askalân'a hareket edecekti. İşte bu yolla da Haçlıların Mısır'a girmeleri önlenmiş olacaktı. Aslında El-Melikul Adil Seyfeddin Bin Salar hem asker olarak Nureddin Mahmud'u desteklemek, hem de bu suretle Ubeydilerin İsmailî Koluna mensup olanlarını ortadan kaldırmak istiyordu. Çünkü kendisi ehli sünnet velcema-at mezhebi üzerinde idi. Ve müslümandı.
Nureddin Mahmud El-Melikul Adil'in bu isteğinden Ubeydi devletinin artık çökmekte olduğunu ve kendisini korumaktan aciz bulunduğunu anladı. Haçlılar belki de bu durumdan istifade ederek Ubeydi devletine s aldı rab Mirlerdi. Bu takdirde de Haçlıların nüfuzu genişlemiş olacaktı ki Haçlılar bu sıralarda onların Suriye topraklan üzerindeki emirliklerini ortadan kaldırmayı ve onları buralardan kovmayı istiyorlardı. [8]
Ubeydi Halifesi Ezzafiru Billah, emrindeki başveziri El-Melikul Adil'in gizlice tertip etmek istediği şeyleri hissetmeye başlamıştı. Bu yüzden o da vezirine karşı bir takım oyunlar yapmaya çalıştı. Ve Nasr Bin Abbas vasıtasıyla ona karşı bir suikast tertipledi.
Nitekim El-Melikul Adil Seyfedin Bin Salar hicri 548 yılında bu suikaste kurban gitti. Ancak peşinden de halife Ez-Zafîr öldürüldü. Oğlu Nasr tarafından düzenlenen suikastte vezir El-Melikul Adil Seyfeddin Bin Salar öldürüldükten sonra vezaret makamına bu kez suikastçi Nasr'in babası Abbas geçti. Halifeyi de Nasr Öldürmüştü. Yapılan bu suikastler yüzünden halk Abbas'a karşı ayaklanınca Abbas'Ia oğlu Nasr Suriye'ye kaçtılar. Ancak halife Ez-Zafir'in kızkardeşi tarafından peşlerine salman Haçlılardan bir grup onları kovalayarak yakaladılar. Abbas öldürüldü. Oğlu Nasr ise Kahire'ye getirildi, burada öldürüldü. Ya da başka bir rivayete göre sağ olarak asıldı.
Halife Ez-Zafir'u Biîlah'tan sonra yerine hicri 549 yılında oğlu El-Faizu BinasriIIah Ebul Kasım İsa geçti. El-Faiz yaşça küçüktü. Ve henüz beşini bile geçmemişti. İşte bu sırada valilerden Talayi' Bin Zureyk Kahire'ye gelerek vezirlik makamını teslim aldı. Güvenliği sağladı. Ve El-Melik'us-Salih unvanını aldı. Ancak bu sıralarda Haçlılar Ubeydilerin elinde bulunan Askalan Kentini almış, burayı işgal etmişlerdi. Fakat hicri 549'da Dımışk'a girmiş bulunan Nureddin Mahmud'un varlığından sebep buralardan daha ileriye gidemediler. Nureddin Zengi'nin ise devleti güçlendi. Dolayısıyla Haçlıların karşısında dayanıyordu. Haçlılar Mısır'a yöneldikçe Nureddin Mahmud da Beytül Makdis üzerine yürüyordu.
Ubeydi Halifesi El-Faizu BinasriIIah hicri 555'de öldü. Vezir El-Melik'us-Salih, ondan sonra yerine, halife olarak El-Faiz'in amcası oğlu Abdullah Bin Yusuf Bin El-Hafız'ı halife seçti. Abdullah'ın künyesi Ebu Muhammed, unvanı ise El-Adidu Lidinillah'tı. El-Adıd bu sıralarda çocuk denecek yaştaydı. Buluğa ermek üzereydi. El-Melik'us-Salih ona, halife sıfatıyla beyat ederek aynı zamanda onu kızıyla evlendirdi.
Hicri 515 yılında EI-Mehdiye'de idareyi üstlendiğinden beri Zirioğullannın emiri Sanhacalı El-Hasan Bin Ali idi. Onunla Nor-mandiya'lı Sicilya hükümdarı Roger arasında çekişmeler sürüp gidiyordu. Sonra aralarında bir muahede yapıldı. Hicri 540 yılında ise Sicilyalı hıristiyanlara ait bir donanma yola çıkarak Tunus sahilleri karşısında bulunan Karkana adalarını zaptetti. Bu sırada Hasan aralarında bulunan antlaşmayı kendilerine hatırlatmak üzere elçi gönderdi.
Roger Hicri 541'de de bu sefer Trablusgarp üzerine bir donanma şevketti. Donanmadaki kuvvetler ancak Trablusgarp halkının kendi aralarında giriştikleri bir kavgadan istifade ederek şehre girebildiler. Bu kavga şehri yöneten Beni Matruh (Matruhoğulları) ile mülessemler arasında cereyan ediyordu. Hıristiyanlar müslü-manlardan rehineler aldılar. Sonra bunları iade ederek Matruho-ğullarından birini şehrin başına yönetici olarak tayin ettiler. Aynı zamanda Sicilyalılara ait gemilerin buraya uğramasına razı olmaları konusunda onları mecbur ettiler.[9]
Hicri 542 yılında ise Kabis kentinin idaresini Yusuf adında azadlı bir köle ele geçirerek istediği gibi yönetmeye çalıştı. Bunun üzerine Zirioğullarının emiri Eİ-Hasan Bin Ali haber yollayarak onu uyardı. Buna mukabil Yusuf da sicilya hükümdarı Roger'le temas kurarak ona bağlılık akdinde bulundu. Bu yüzden Eİ-Hasan, Yusuf'un üzerine bir ordu gönderdi. Yusuf da buna karşılık Ziri-oğulları idaresini tanımadığını ilan etti. Roger'le olan temasları da gelişti. Ancak şehrin halkına gelince Yusuf'a ve davranışlarına karşı direnerek kentlerini Zirioğulları'nın emiri Eİ-Hasan Bin Ali'nin ordusuna teslim ettiler. Bu sırada Yusuf esir alındı. Ailesi de Sicilya'ya sığındı. Roger'den imdat istediler. Bunun üzerine Roger El-Hasan'Ia arasında bulunan antlaşmaya rağmen veziri Corc komutasında Kavsara adası üzerine bir donanma şevketti. Ondan sonra Corc El-Mehdiyye kentine intikal edince Eİ-Hasan Bin Ali burayı terkederek Beni Hamma'da doğru hareket etti.
Ancak hicri 543 yılında ve bugünkü Cezayir Kentinin karşısına düşen Beni Muzinan adasında onu kuşattılar. Muvahhidler'in emiri Abdülmümin Bin Ali bu bölgeye girinceye kadar da Eİ-Hasan burada mahsur kaldı. Ancak Abdülmümin gelince hicri 554 yılında onunla El-Mehdiye'ye gitti. Abdülmümin onu kendi naibi olarak bu kez El-Mehdiye'ye yönetici sıfatıyla naspetti. İşte böylece ikiyüzdokuz yıllık bir iktidardan sonra Zirioğulları'nın devleti de ortadan kalkmış oldu. Aşağıdaki şemada da görüldüğü üzere bu devletin başına Esir, Beni Hammad Kalesi ve Bicaye'de dokuzu Mansuroğullarmdan, dokuzu da Hammadoğullarmdan olmak üzere Zirioğulları hanedanından onsekiz kişi işbaşına geldi. [10]
Bu dönemde Murabıtlar Devleti'nin başında bulunan Ali Bin Yusuf Bin Taşfin, hicri 537'de öldü. Ve yerine oğlu Taşfin geçti. Taşfin, oğlu İbrahim'e Marakeş'in idaresini verdi. Kendisi ise Muvah-hidler'in emiri Abdülmümin Bin Ali'nin peşine düştü. Taşfin bu maksatla Tilimsan'a giderek şehre girdi. Taraflar bir meydan savaşında karşılaştılar. Savaştan sonra Taşfin, Vahran Kentini kendine merkez edinmek için buraya intikal etti. Ancak bu kez de Abdülmümin onun peşine düşerek Taşfin'i burada kuşattı. Taşfin ise bu sırada kurtulmaya çabalarken atıyla birlikte bir kayadan uçuruma düşerek hicri 539'da öldü.
İdareyi Taşfin'den sonra kardeşi İshak Bin Ali aldı. Ancak Mu-vahhîdler'in emiri Abdülmümin Bin Ali İshak'm üzerine yürüyerek Marakeş'e girmeyi başardı. Ve hicri 541 yılında Murabıtlar Devletini ortadan kaldırdı. [11]
Abdülmümin, Murabıtlar Devletini ortadan kaldırdıktan sonra bu sefer de Beni Hammad (Hammadoğulları) üzerine yürüdü. Ve hicri 547'de Bicaye Kentini zaptetti. Hammadoğulları hanedanının son hükümdarı olan Yahya Bin Abdülaziz de teslim oldu. Abdülmümin sonra Sanhacalılarla savaşarak onları da yendi. Ondan sonra da Tafif in güney batısında bulunan Hammadoğulları Kalesi'ne hareket ederek bunu da işgal etme imkanını buldu. Burası El-Mesile Kenti'nin kuzeydoğu istikametinde ve buradan yirmi beş kilometre mesafedeki El-Hudna dağlarında yer alan Şat-tülhudna'mn kuzeyine düşmektedir. Bir diğer yönden ise Cibaye Kenti'nin güneyinde ve buradan yüz kilometre mesafede bulunmaktadır.
Hicri 548 yılında Abdülmümin'e karşı savaşmak üzere Beni Hilal (Hilaloğulları) BeniZaab (Zaaboğulları), Beni Selim (Selimo-ğulları) gibi ve bunlardan başkaca bazı Arap kabileleri daha, kendi aralarında bir birlik oluşturdular. Fakat Abdülmümin bunları yendi. O sıralarda Sicilya'nın hıristiyan hükümdarı Roger Abdülmümin'e karşı kendilerine destek olacağı yolunda bu kabilelere teklifte bulunmuş. Ancak bu Arap kabileleri bir müslümana karşı verecekleri savaşta bir kâfirden yardım almayı reddetmişlerdi.
Abdülmümin Bin Ali hicri 554'te El-Mehdiye'yi zaptetmeyi başardı. Burası hicri 543 yılından beri Normanlarm elinde bulunuyordu. Bu suretle Abdülmümin döneminde Mağrib'in tümü Muvahhidler'in idaresi altına girmiş oldu. Abdülmümin ise hicri 558'e kadar işbaşında kaldı. [12]
Hıristiyanlar, hicri 540 yılında Santarem, Mace, Merida ve Lizbon kentlerine girmeyi başardılar. Zira bu sıralarda Murabıtlar artık zayıf düşmüş bulunuyorlardı hicri 541 yılında ve Abdülmü-minin Marakeş'i kuşatmakta olduğu bir sırada ona Endülüs halkından bir heyet gelerek kendisinden Endülüs'lü müslümanlara destek vermesi talebinde bulundular. Abdülmümin de onlarla birlikte bir ordu ve bir de donanma şevketti. Ordular İşbiliye'ye doğru hareket ettiler. Donanma da bu kente doğru nehre girdi. Ardından da şehri kuşatarak zorla Murabıtlar'm elinden aldılar. Ne var-ki hıristiyanlarm Endülüs'te durumları iyiye doğru gidiyordu. Nitekim hicri 542 yılında Al-Marya kentini zaptetmişlerdi. Sonra hicri 544'te de Tortos'a ve Larida'yı aldılar. Ertesi yıl ise Dük unvanını taşıyan Toledo'nun hıristiyan hükümdarı Alphonso Kordova'yı kuşattı. Ancak Abdülmümin'in gönderdiği ordu Alphonso'yu burayı terketmeye mecbur etti.
Muvahhidlerin Afrika'daki savaşlarından boşaldıktan ve Mu-rabıtlarla, Hammadoğulları hanedanlarını ortadan kaldırıp tüm Mağrib topraklarını ele geçirdikten sonra durumları düzeldi. Bu sebeple Endülüs'e yöneldiler. Ondan sonra da Abdülmümin hicri 552 yılında Al-Marya Kenti'ni hıristiyanlardan tekrar geri almayı başardı. Hıristiyanlar on sene kadar buraya hakim olmuşlardı. Murabitlar'ın elinde ise Hammud Bin Ganiye ile birlikte Mayorka Adası'ndan başka bir yer kalmamış ti. [13]
Yemen'de Tuhama bölgesine Necahoğulları hükmediyorlardı. Bu dönemde Necahoğulları hanedanından hicri 540'ta Ölen Fâtik Bin Mansur işbaşında bulunuyordu. Mehdiler onun döneminde ortaya çıktılar. Ve Beni Necah sülalesinin idaresi altında bulunan topraklara hicri 538 yılında Ali Bin Mehdi'nin liderliği altında saldırdılar. Ancak yenilgiye uğradılar. Ve Ali Bin Mehdi bu olaydan sonra dağlara çekildi.
Fatik Bin Mansur, yerine Fatik Bin Muhammed'i bırakmıştı. O da hicri 555'e kadar işbaşında kaldı. Fatik Bin Muhammed Necahoğulları hanedanının son hükümdarıdır.
Onun döneminde Ali Bin Mehdi Zubeyd Kenti'ne saldırdı. Buranın halkı Beni Res (Resoğulları) sülalesinden imdat istediler.
Resoğullarının imamı bu sırada El-Mütevekkil Ahmed Bin Süleyman'dı. Nitekim El-Mütevekkil Zubeyd halkına imdat gönderdi. Ve ancak hicri 553 yılında bu şehre girmeyi başaran Ali Bin Mehdi'nin bu sıralarda giriştiği harekâtı geri püskürttü.
Aden'de ise Zurayoğulları'ndan propagandist ve ideolog Sebe Bin Ebu Suud hicri 489'dan beri iş başında bulunuyordu. Ve hicri 533'e kadar devam etti.
Bu tarihte ölünce yerine oğlu Muhammed bin Sebe geçti. O da 550'ye kadar işbaşında kaldı.
Ondan sonra El-Mukarrem unvanını alan oğlu Ümran Bin Muhammed Bin Sebe yerine geçti. Ve hicri 560'a kadar hükmetti.
Sana'da ise Hatem Bin Ahmed Bin Ömer El-Yami hükmediyordu. Ahmed Bin Süleyman ise Sa'da'da, hicri 546'da Resoğulları karşısında yenilgiye uğradı.
Ancak Ahmed Bin Süleyman tekrar dönerek hicri 550'de Sa-na'yı işgal etti. Hatem ise Sana'nm güneyinde bulunan kaleye sığındı. Hicri 556 yılında ölünceye kadar da burada kaldı.
Resoğullarma gelince bunlardan Ahmed Bin Süleyman, daha çok sivrilmiş, meşhurolmuştu. O da hicri 566'ya kadar işbaşında kaldı. Fakat durumu istikrarlı değildi.[14]
Çok sayıda öldürülerek kayıp vermeleri nedeniyle Suriye kentlerinde Haçlıların sayısı bu dönemde bir hayli azalmıştı. Bunlar daha çok Reha'dan Antakya'ya oradan Trablus'a ve Beytül Mak-dis'e kadar uzanan bir şerit üzerinde yayılmışlardı. Bir çok yenilgilere uğradılar. Ve her defasında da Avrupa'dan ve kiliseden yardım istediler.
Papa II. Urban da ölmüştü. Onun için kilisenin, Haçlılara kayda değer bir desteği de yoktu. Özellikle papalık makamı üzerinde kilise ileri gelenleri de bu sırada birbirlerine düşmüşlerdi. Hem sonra Avrupa'da servet çoğaldı. Mesela Fransa, Almanya ve Sicilya'da krallıklar güçlendi. Bu sebepten dolayı ne kilise, ne de Avrupa, ilk Haçlı kuvvetlerim toplama sırasında olduğu gibi artık Haçlılara yardım elini uzatamadılar.
Bu sırada müslümanlar arasında da İmadeddin Zengi'nin liderliğinde bir kuvvet doğmuştu. Bu kuvvet müslümanlarm birliğini temin etmek ve Haçlıların karşısında direnerek onları İslam topraklarından kovup üzerinde hükümran olduğu toprak parçasını genişletmek için çaba sarfediyordu. Ne varki bu yeni kuvvetin doğuşu Avrupa'daki hıristiyanlığm Suriye'de (kendilerine pahalıya mal olmakla birlikte) işgal etmiş bulundukları topraklan savunmak için bir itici güç oldu.
Nitekim bu Avrupalı hıristiyanlardan biri, vaktiyle (İslam topraklarım işgal ederek) ellerine geçirmiş bulundukları varlıkları koruma ve savunma sloganı ile müslümanlara karşı şiddetli bir kin besleyen hıristiyanlardan etrafında bir kalabalık topladı. Bu sıralarda Almanya ve Fransa'da krallık güçlendiği ve kiliseyle rekabet etmek istediği için Alman Kralı III. Konrad'la, Fransa Kralı VII. Lo-uis işte bu topluluğa katıldılar. Ve büyük bir hamle olarak doğuya doğru hareket etmeye başladılar. Sicilya ve İtalya'nın güneyine hakim olan Roger ise Kuzey Afrika'ya yöneldi. Trablusgarb'a ve El-Mehdiye'ye girdi. Birincisi hicri 541'de, ikincisini ise hicri 543'te işgal etti.
Fakat hicri 544 yılında bu Roger'le Konstantiniye imparatorunun arası açıldı. Sonra Afrika'nın kuzeyine saldıran Corc adındaki veziri hicri 546 yılında öldü. Bu suretle halk ondan kurtulmuş oldu. Aynı zamanda kendisi de Bona'ya saldırıp bu kente girdikten sona hicri 548'de öldü.
II. Haçlı hamlesine gelince bunu tahrik edici faktör olarak İmadeddin Zengi'nin hicri 539'da Haçlı Reha Prensliğini fethetmesi olayının büyük rolü oldu. Bu II. Haçlı hamlesi hicri 542 yılında harekete geçtiği sırada İmadeddin Zengi daha önce hicri 541 'de ölmüştü. Bu hamle Haçlılarla Konstantiniye İmparatoru arasındaki ihtilaftan dolayı Suriye topraklarına doğru deniz yoluyla tertiplendi. Bu saldırıda Fransızlar Antakya'ya Almanlar'sa Akka'ya yürüdüler.
Bu Haçlı saldırısının başındaki komutanlar Beytül Makdis'in kuzey ve güneyinde bulunan müslümanlarm arasındaki irtibatı kesebilmek için önce Suriye'nin merkezi sayılan Şam'ı (yani Dımışk) işgal etmek istediler. Tabii ki böyle yapmakla büyük bir hata işlediler. Sebebine gelince o sıralarda Dımışk emiri bulunan Mu-curüddin, Zengi'lerin, onun bu kentini ele geçirip buraya hakim olmalarından endişe ediyordu. Dolayısıyla Zengioğullan eğer üzerine gelecek olursa Haçlı desteğine dayanacaktı.
Ne var ki bu sefer Haçlı kuvvetleri Dımışk'a saldırmaya başlayınca Dımışk emiri Mucurüddin bu kez Nureddin Mahmud'dan Haçlılara karşı yardım istedi. Bu ise Nureddin Zengi'ye, hicri 549'da Dımışk kentini işgal etmek ve Haçlıların bütün plânlarını alt üst etme fırsatını vermiş oldu.
Bu sırada Alman Kralı III. Konrad gerisin geri ülkesine dönmek zorunda kaldı. Kısa bir müddet sonra da Fransa Kralı VII. Lui onu izledi. Ve işte bu şekilde II. Haçlı hamlesi başarısızlıkla sonuçlandı.
Nureddin Mahmud'a gelince o, Haçlılara karşı mücadelede babasının görev ve ideallerini devralmıştı. Nitekim bu düşünceden hareketle Suriye sahilleri üzerinde bulunan Haçlılara ait birkaç kaleyi hicri 542'de fethetmeyi başardı. Hicri 543'te de Haçlılar Alman Kralı III. Konrad komutasındaki yüzbin kişilik bir orduyla Dımışk'ı kuşattılar. Şehrin emiri Mucuriddin, Halep emiri Nureddin Mahmud ve Musul emiri bulunan kardeşi Seyfeddin Gazi'den yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine Mahmud Nureddin yardıma gelerek Busra denilen mevkide Haçlılara karşı üstünlük elde etti. Haçlılarsa İmadeddin Zengi'nin iki oğlunun Dımışk üzerine yürümekte olduklarını duyunca şehri terkederek gittiler.
Hicri 544'te ise Nureddin Mahmud Afamya Kalesini zaptede-rek Antakya'ya doğru yürüdü. Bu sırada güzergâhı üzerinde bulunan Harim kentini de kuşattı. Kentin halkı yıllık gelirlerinin yarısını ona vergi olarak vermek suretiyle barış yaptılar.
Ancak Nureddin hicri 546'da Reha'nın Haçlı prensi Gaslin'e karşı verdiği savaşta yenildi. Ancak sonraları Gaslin'i esir alma imkanını da buldu. Peşinden İzaz, Antep ve Maraş gibi kentleri de geri almayı başardı.
Muciruddin Haçlılara karşı yine Nureddin Mahmud'dan imdat isteme durumunda kaldı. Bunun üzerine Nureddin Mahmud gelerek hicri 549'da şehre girdi. Ondan sonra 550'de Baalbek üzerine yürüyerek şehri zaptetti. Keza 552'de de Şeyzer'i aldı.
II. Haçlı hamlesi nihayet sarsıldı. Suriye topraklarında Haçlılar arasında çöküntü baş gösterdi. Müslümanlarsa güçlendiler. Çünkü Suriye topraklarının çoğu Nureddin Mahmud'un idaresi altına girmiş bulunuyordu. Haçlılar sahil mıntıkalarında ve Beytül Mak-dis'te kuşatıldılar. Aynı zamanda müslüman liderlerin birbirleri aleyhinde onlara yardımcı olmaları konusundaki ümitleri de artık azalmaya başladı. Beytül Makdis'i ziyarete gelen hıristiy ani arın sayısında da büyük düşüşler oldu. Öyle ki Avrupalılar burada bulunan Haçlı unsurlarına yardım için yeni kuvvetler göndermeyi artık düşünmüyorlardı. [15]
[1] İbn-i Kesir, El-Bidaye tere, c. 12, s. 390, 438-439
[2] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/307-308.
[3] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/308-311.
[4] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/
[5] Ibn-ül Esir, El-Kamil tere, c. 11, s. 148-149; H. 1. Hasan, Tarih1 ul-İslam tere, c. 5, s. 200-206
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/311-312.
[6] H. İ. Hasan, Tarih'ul-islam tere, c. 5, s. 199-200
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/312-313.
[7] H. î. Hasan, Tarih'ul-İslam tere, c. 5, s. 87, 92-102
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/314-320.
[8] ibn-ülEsir, ENKamil teıc, c. 11, s. 111-112, 116-119, 128-129
[9] Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/320-323.
[10] İbn-ül Esir, El-Kamil tere, c. 11, s. 111-112, 128-129, 130-131, 160-167, 175-176,201-206,212,229
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/323-324.
[11] H. î. Hasan, Tarih'ul-İslam tere, c. 5, s. 159-160
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/324-325.
[12] Ibn-ül Esir, El-Kamil tere, c. 11, s. 140-141
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/325-326.
[13] H. 1. Hasan, Tarih'ul-İslam tere, c. 5, s. 265-268
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/326.
[14] H. I. Hasan, Tarih'ul-Islam tere, c. 5, s. 254-259, 264
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/326-327.
[15] H. İ. Hasan, Tarih' ul- Isla m tere, c. 5, s. 300-302
Mahmud Şakir, Hz. Âdem'den Bugüne İslam Tarihi, Kahraman Yayınları: 5/328-330.