ÞAFÝÝ el-UMM

CUMA

 

AYAKTA HUTBE OKUMAK

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Yüce Allah þöyle buyurmuþtur: "(Durum böyleyken) onlar bir ticaret veya bir oyun / eðlence gördükleri zaman hemen daðýlýp ona koþarlar ve seni ayakta býrakýrlar. De ki: Allah'ýn yanýnda bulunan, eðlence ve ticaretten daha hayýrlýdýr. Allah, rýzýk verenlerin en hayýrlýsýdýr." (Cuma,11)

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bu ayetin, Resulullah (s.a.v)'in Cuma günü hutbe okurken insanlarýn onu ayakta býrakarak ticaret ve eðlenceye koþtuklarý bir olay üzerine nazil olduðuna karþý görüþ ileri süren birini bilmiyorum.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize Ýbrahim b. Muhammed anlattý, ona Cafer b. Muhammed, babasýndan naklen þöyle aktardý:

Resulullah (s.a.v) bir Cuma günü hutbe okuyordu. Medine'de halkýn elBatha adýný verdikleri bir çarþýlarý vardý. Selim oðullarý kabilesi o pazara satmak üzere at, deve, koyun ve yað getirirdi. O gün de gelmiþlerdi. Bunu duyan halk pazara koþtu ve Resulullah (s.a.v)'i öylece ayakta býraktýlar. Bir de eðlenceleri vardý. Ensardan biri evlendiði zaman davul eþliðinde eðlenirlerdi. Yüce Allah bu davranýþlarý yüzünden onlarý ayýpladý ve þöyle buyurdu: "Onlar bir ticaret ve eðlence gördükleri zaman hemen daðýlýp ona giderler ve seni ayakta býrakýrlar." (Cuma, 11) Tahric: Buhari, 1/296; Müslim, 2/590. 

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize Ýbrahim b. Muhammed anlattý, ona Cafer b. Muhammed, babasýndan naklederek þöyle dedi: Cabir b. Abdullah þöyle dedi: Resulullah (s.a.v) Cuma günü ayakta olmak üzere iki hutbe okurdu ve iki hutbe arasýnda otururdu.

 

Tahric: Beyhaki, el-Marife, 2/483.

 

Bize Rebi' anlattý, ona Þafii þöyle aktarmýþ: Bize, Ýbrahim b. Muhammed dedi ki: Bana et-Tev'eme'nin mevlasý Salih, Abdullah b. Nafi'den; o, Ýbn Ömer'den; o da Resulullah (s.a.v)'den yukarýdaki hadisin benzerini rivayet etti. Tahric: Buhari, 1/291; Müslim, 2/589.

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Bize Ýbrahim b. Muhammed anlattý, o et-Tev'eme'nin mevlasý Salih'ten, o da Ebu Hureyre'den þöyle iþitti: Resulullah (s.a.v), Ebu Bekir ve Ömer, Cuma günü minber üzerinde iki hutbe okurlardý. Ýki hutbe arasýnda da otururlardý. Sonra Muaviye geldi, birinci hutbeyi oturarak, ikinci hutbeyi de ayakta okumaya baþladý. Tahric: el-Marife, 2/484

 

Ýmam Þafii (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Ýmam bir hutbe okuduktan sonra Cuma namazýný kýldýnrsa, tekrar baþa dönüp iki hutbe okuyup yeniden Cuma namazým ký lmalýdýr. Eðer bunu yapmaz da vakit geçerse dört rekftt öðle namazý kýlmakla yükümlüdür.

 

Bir imamýn, aralarýnda oturduðu iki hutbeden daha azýný yapmasý caiz deðildir. Ýki hutbeyi ayýrmasýna raðmen arada oturmazsa Cumasý geçerli olmaz. Ýmamýn oturarak hutbe okumasý da caiz deðildir. Ama bir hastalýktan, sakadýktan dolayý oturarak hutbe okursa bu caizdir. Ýmama uyan bir kimsenin de bunu yapmasý caizdir. Ýmam oturarak hutbe okursa, cemaat de onun saðlam olduðunu görürse ve o da bir hastalýktan dolayý böyle yaptýðýný söylerse ve kendisi de güvenilir biriyse böyle yapmasý caiz olur. Bu durum namaz için de geçerlidir.

 

Ýmam oturarak hutbe okursa, cemaat de onun ayakta okuyacak kadar saðlam olduðunu bilirse imamýn da, cemaatin de Cumasý geçerli olmaz. Ýmam oturarak hutbe okursa ve cemaat onun saðlam mý, yoksa hasta mý olduðunu anlamazsa, imamýn da saðlam olduðu önceden bilinmezse namazlan geçerli olur. Çünkü cemaat, zahiren hasta olan birinin ancak hutbeyi oturarak okuyacaðým bilir. Namazý iade etmeleri, ancak saðlam olduðunu bildikleri imamýn oturarak hutbe okumasý durumunda söz konusu olabilir. Bir grup, imamýn saðlam olduðunu bilir de baþka bir grup bilmezse, saðlam olduðunu bilmeyen grubun namazý geçerli, saðlam olduðunu bilen grubun namazý ise geçerli olmaz. Ayný durum namaz için de geçerlidir.

 

Ýmam ÞafiI (Allah rahmet etsin) þöyle dedi: Biz bunu hutbeyle ilgili olarak söyledik. Aslýnda hutbe ve iki rekftt Cuma namazý, öðle namazýnýn yerine geçerler. imam, Resulullah (s.a.v)'in yaptýðý gibi yapacak, iki hutbe okuyacak ve hutbeler arasýnda oturacak. O zaman Cuma namazýný iki rekftt olarak kýlabilecek. Eðer Resulullah (s.a.v)'in yaptýðý gibi hareket etmezse, öðlen namazým, farz kýlýndýðý gibi kýlmak zorundadýr.

 

Sonraki için týkla:

 

HUTBENÝN ADABI

⚠ Hata Bildir